ΚΟΣΜΟΣ

Εκτελέσεις αμάχων από συμμάχους των Τούρκων

Συρία: Σφοδρές μάχες, «δεν διαπραγματευόμαστε» λέει η Άγκυρα - Δεκάδες νεκροί, χιλιάδες εκτοπισμένοι

Τις στρατιωτικές επιχειρήσεις ενάντια στους Κούρδους μαχητές στη βορειοανατολική Συρία συνεχίζουν για πέμπτη  ημέρα οι τουρκικές δυνάμεις.

Στόχος της Άγκυρας είναι η δημιουργία μίας, ασφαλούς κατά την Τουρκία, ζώνης στην περιοχή, στα ανατολικά του Ευφράτη.

Μέχρι να συμβεί, όμως, αυτό οι συνέπειες αναμένεται να είναι τεράστιες. Πληροφορίες αναφέρουν πως εκατοντάδες άνθρωποι έχουν πέσει νεκροί, ενώ άλλοι έχουν τραυματιστεί, ενώ οι εκτοπισμένοι από την περιοχή πλησιάζουν τις 200.000.

Η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Βρετανίας, προσπαθεί να ασκήσει πίεση στην Άγκυρα ώστε να τερματίσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις, με τον Ντόναλντ Τραμπ μάλιστα να ετοιμάζει την επιβολή κυρώσεων, ωστόσο η Τουρκία εμφανίζεται αδιάλλακτη στις θέσεις της.


«Δεν διαπραγματευόμαστε με τρομοκράτες»

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε το απόγευμα του Σαββάτου ότι «δεν διαπραγματευόμαστε με τρομοκράτες», απαντώντας με αυτό τον τρόπο στην πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ να μεσολαβήσει ανάμεσα στην Αγκυρα και τους Κούρδους.

«Δεν μεσολαβούμε, δεν διαπραγματευόμαστε με τρομοκράτες. Το μόνο που πρέπει να γίνει είναι αυτοί οι τρομοκράτες να καταθέσουν τα όπλα. Επιχειρήσαμε την πολιτική λύση στο παρελθόν στην Τουρκία και είδαμε τα αποτελέσματα» είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με απόσπασμα συνέντευξής του στην Deutsche Welle.

Ανυποχώρητος ο Ερντογάν

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαβεβαίωσε την Παρασκευή πως η Τουρκία «δεν θα τερματίσει» τη στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγει στη Συρία, απορρίπτοντας τις «απειλές» που διατυπώνονται προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Παρά τα όσα ορισμένοι λένε, εμείς δεν θα τερματίσουμε αυτήν» την επιχείρηση εναντίον των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) στη βορειοανατολική Συρία» δήλωσε ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια ομιλίας στην Κωνσταντινούπολη.

«Ποτέ δεν θα σταματήσουμε το βήμα που έχουμε κάνει κατά του YPG. Δεν θα σταματήσουμε ό,τι κι αν λέει ο καθένας. Λαμβάνουμε απειλές από αριστερά κι από δεξιά, που μας λένε να σταματήσουμε» ανέφερε ο Ερντογάν.

«Θα συνεχίσουμε τη μάχη μας ωσότου όλοι οι τρομοκράτες υποχωρήσουν νοτίως των 32 χλμ» σε βάθος, στα οποία προβλέπεται να επεκταθεί η «ζώνη ασφαλείας» υπογράμμισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η Τουρκία θα εγγυηθεί την ασφάλεια στα σύνορά της και την ασφαλή επιστροφή των Σύρων απομακρύνοντας τις τρομοκρατικές ομάδες από τα ανατολικά του Ευφράτη ποταμού, όπως κάναμε με την περιοχή δυτικά του Ευφράτη» είπε ο τούρκος πρόεδρος.

Οι Κούρδοι καλούν τις ΗΠΑ να αναλάβουν τις ηθικές τους ευθύνες

Στο μεταξύ, οι κουρδικές δυνάμεις στη Συρία κάλεσαν το Σάββατο την Ουάσινγκτον «να αναλάβει τις ηθικές της ευθύνες« και «να τηρήσει τις υποσχέσεις της», την ώρα που οι ΗΠΑ κατηγορούνται ότι εγκατέλειψαν τους Κούρδους συμμάχους του αποσύροντας τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις και επιτρέποντας την έναρξη της τουρκικής επίθεσης.

«Καλούμε τους συμμάχους μας να αναλάβουν τις ηθικές υποχρεώσεις τους και να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους», αναφέρεται σε ανακοινωθέν που αναγνώσθηκε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, της αραβοκουρδικής συμμαχίας που ελέγχει μεγάλες εκτάσεις στην βόρεια και τη βορειοανατολική Συρία και ήταν η αιχμή του δόρατος του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού που πολέμησε τις δυνάμεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στα εδάφη της Συρίας.

«Δεν θέλουμε να στείλουν στρατιώτες στο μέτωπο για να θέσουν την ζωή τους σε κίνδυνο. Αυτό που θέλουμε είναι ο αποκλεισμός του εναερίου χώρου για την τουρκική Αεροπορία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Οι σύμμαχοί μας μάς είχαν υποσχεθεί την προστασία τους αφού διαλύσαμε τις οχυρώσεις μας… Όμως ξαφνικά, χωρίς προειδοποίηση, μας εγκατέλειψαν με μία άδικη απόφαση να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τα τουρκικά σύνορα. Αυτή η κίνηση προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση, σαν μαχαιριά στην πλάτη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η τουρκική επίθεση ξεκίνησε καθώς εδώ και πολλές εβδομάδες Ουάσινγκτον και Άγκυρα επιχειρούσαν από κοινού για την δημιουργία μίας ζώνης ασφαλείας κατά μήκος των τουρκο-συριακών συνόρων.

Στο πλαίσιο αυτού του «μηχανισμού ασφαλείας», οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις είχαν αποδεχθεί να διαλύσουν τις οχυρώσεις τους στην μεθόριο, αλλά η Άγκυρα διαμαρτυρόταν κατ΄επανάληψιν για καθυστερήσεις της Ουάσινγκτον στην δημιουργία της ζώνης ασφαλείας.

Τζόνσον προς Ερντογάν: Δεν υποστηρίζουμε την επιχείρηση

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε στον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ότι η Βρετανία διατηρεί «σοβαρές ανησυχίες» για την πολεμική δραστηριότητα της Τουρκίας στη βόρεια Συρία και τον κάλεσε να τερματίσει την επίθεση και να ξεκινήσει διάλογο.

«Εξέφρασε την σοβαρή ανησυχία του Ηνωμένου Βασιλέιου για την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, η οποία, είπε, θα επιδεινώσει περαιτέρω την ανθρωπιστική κρίση εκεί και θα υπονομεύσει την πρόοδο που έχει συντελεσθεί κατά του Ισλαμικού Κράτους», δήλωσε εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε με τον Ερντογάν το Σάββατο το βράδυ.

«Ο πρωθυπουργός ήταν σαφής ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να υποστηρίξει την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας. Κάλεσε τον πρόεδρο να τερματίσει την επιχείρηση και να ξεκινήσει διάλογο. Είπε επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι διεθνείς εταίροι είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν διαπραγματεύσεις για την εφαμρογή κατάπαυσης του πυρός».

Απειλούν με κυρώσεις οι ΗΠΑ

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, δήλωσε την Παρασκευή ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε την άδεια σε Αμερικανούς αξιωματούχους να καταρτίσουν «πολύ σημαντικές» νέες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Επεσήμανε, ωστόσο ότι επί του παρόντος οι κυρώσεις δεν ενεργοποιούνται.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ προτίθεται να υπογράψει διάταγμα για να μεταπείσει την Τουρκία από οποιαδήποτε συνέχιση της στρατιωτικής της επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία» τόνισε χαρακτηριστικά ο Μνούτσιν.

«Πρόκειται για πολύ αυστηρές κυρώσεις. Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να τις χρησιμοποιήσουμε αλλά μπορούμε να εξουδετερώσουμε την τουρκική οικονομία, αν κριθεί αναγκαίο. Προειδοποιούμε τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς ότι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και ότι μπορεί να υπάρξουν κυρώσεις» είπε ο Μνούτσιν από τον Λευκό Οίκο. «Ο πρόεδρος θα τις χρησιμοποιήσει όταν κριθεί αναγκαίο».

Τζιμ Μάτις: Το Ισλαμικό Κράτος «θα επανακάμψει»

Ο πρώην υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις προειδοποίησε το Σάββατο ότι το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) δεν έχει ηττηθεί οριστικά και θα αναγεννηθεί εάν η Ουάσινγκτον δεν συνεχίζει τον πόλεμο εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης.
«Το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει ηττηθεί και πρέπει να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στο ΙΚΙΛ ώστε να μην ανανήψει», επισήμανε ο Μάτις κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εκπομπή «Meet the Press» του τηλεοπτικού δικτύου NBC.

«Σε περίπτωση που δεν συνεχίσουμε την πίεση, το ΙΚΙΛ θα ορθωθεί ξανά. Είναι απόλυτα δεδομένο ότι θα επανακάμψει», προειδοποίησε ο Μάτις, που χρησιμοποίησε το ακρώνυμο μιας παλαιότερης ονομασίας της τζιχαντιστικής οργάνωσης, που ήταν Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε.

Η τοποθέτηση αυτή του πρώην επικεφαλής του Πενταγώνου και στρατηγού των Πεζοναυτών εν αποστρατεία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη θέση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Τραμπ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι κέρδισε τον πόλεμο με το ΙΚ.

Ο Μάτις παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο, όταν ο Τραμπ ανήγγειλε ότι θα απέσυρε τα αμερικανικά στρατεύματα από περιοχές της Συρίας όπου δρούσαν. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πάντως αποφάσισε να διατηρήσει κάποιες δυνάμεις στη χώρα, μετά την κατακραυγή που είχε προκαλέσει η ανακοίνωση του ενοίκου του Λευκού Οίκου σε εγχώριο επίπεδο και μεταξύ πολλών συμμάχων της Ουάσινγκτον.

Σφοδρές μάχες

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, η Τουρκία και οι Σύροι αντικαθεστωτικοί αντάρτες του Συριακού Εθνικού Στρατού που υποστηρίζει η Άγκυρα, επιμένουν ότι το Σάββατο το πρωί κατέλαβαν την Ρας αλ Αΐν, που βρίσκεται 30 χιλιόμετρα από τα τουρκοσυριακά σύνορα κι ότι η πόλη βρίσκεται ολοκληρωτικά υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού.

Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει ασαφής, καθώς, αξιωματούχος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) δήλωσε στο Reuters ότι οι μάχες συνεχίζονται στην Ρας αλ Αΐν, διευκρινίζοντας πως οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις δεν έχουν καταλάβει το κέντρο της πόλης, παρά μόνο κάποια προάστιά της.

Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, οι μάχες σχεδόν σε όλη την περιοχή κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας-Συρίας είναι σφοδρές, ενώ συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί από την τουρκική Αεροπορία και το πυροβολικό.

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών

Το Σάββατο το απόγευμα, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) που τελούν υπό την διοίκηση των Κούρδων δήλωσαν ότι την Παρασκευή σκοτώθηκαν 23 μαχητές τους, στις μάχες απόκρουσης της τουρκικής επιθετικής επιχείρησης στα βόρεια της Συρίας, ενώ άλλοι 37 μαχητές τραυματίστηκαν.

Ο αριθμός αυτός, ανεβάζει στους 45 τον συνολικό αριθμό των απωλειών για τις δυνάμεις SDF από την Τετάρτη.

Νωρίτερα, το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είχε αναφέρει πως ο αριθμός των νεκρών μεταξύ των Κούρδων μαχητών από την τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία αυξήθηκε σε 74, οι περισσότεροι από τους οποίους σκοτώθηκαν στην περιοχή Τελ Αμπγιάντ.

Ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, Ραμί Αμπντουλαχμάν, δήλωσε επίσης ότι 49 Σύροι αντικαθεστωτικοί μέλη συριακών επαναστατικών ομάδων που υποστηρίζονται από την Τουρκία, σκοτώθηκαν από τότε που ξεκίνησε η τουρκική εισβολή την περασμένη Τετάρτη

Από την πλευρά του, ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι 415 Κούρδοι μαχητές «αδρανοποιήθηκαν» από τις επιχειρήσεις που διεξάγονται, καθώς κλιμακώνονται οι βομβαρδισμοί κατά περιοχών στα βορειοανατολικά της Συρίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.