ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για τη μη πρόσκληση της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Μέρκελ: Τη δυσαρέσκειά του εξέφρασε ο πρωθυπουργός

Τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ είχε πριν από λίγη ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου συζητήθηκε το ζήτημα της λιβυκής κρίσης.

Λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ (για τις κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις), ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικώς με την Άνγκελα Μέρκελ για το φλέγον θέμα της Λιβύης. Το τηλεφώνημα πραγματοποιήθηκε την ώρα που ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ βρίσκεται στην Αθήνα, σε μια επίσκεψη υψηλού συμβολισμού, με μηνύματα τόσο στην Άγκυρα όσο και στο Βερολίνο.

Η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε μετά την αποστολή σχετικής επιστολής από τον Έλληνα πρωθυπουργό στη Γερμανίδα καγκελάριο για το γεγονός ότι «κακώς δεν προσκληθήκαμε», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον Alpha το βράδυ της Πέμπτης.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στη Διάσκεψη του Βερολίνου και την ανησυχία του για την κατάσταση στη Λιβύη, ιδίως όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την υπογραφή των «άκυρων μνημονίων» μεταξύ Σάρατζ-Τουρκίας.

Έθεσε, επίσης, τους προβληματισμούς του για την κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου λόγω των αποσταθεροποιητικών τουρκικών ενεργειών. Κάλεσε την κ. Μέρκελ και τους εκπροσώπους της ΕΕ που συμμετέχουν στη Διάσκεψη, να εφαρμόσουν τη σχετική απόφαση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, από την οποία δεσμεύονται.

Η καγκελάριος της Γερμανίας εξέφρασε την πλήρη δέσμευσή της στις θέσεις της ΕΕ, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου έχει ως στόχο να φέρει ειρήνη και σταθερότητα στη Λιβύη και δεν θα ασχοληθεί με θέματα θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης, η κ. Μέρκελ εξέφρασε την πλήρη στήριξή της στα συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μνημόνιο Λιβύης-Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες.

Να σημειωθεί ότι την Κυριακή είναι προγραμματισμένη η Διάσκεψη του Βερολίνου για την τύχη της Λιβύης από την οποία αποκλείστηκε η Ελλάδα. Η επίσκεψη του Χάφταρ στην Αθήνα θεωρείται διπλωματική ρελάνς μετά τον αποκλεισμό της χώρας μας από τη Διάσκεψη.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.