ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η καραντίνα φεύγει, η πόλωση επιστρέφει

Προετοιμάζονται τα κόμματα για την «μετά κορωνοϊό» εποχή

Θέση στο σκηνικό της επόμενης μέρας παίρνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και η κυβέρνηση, καθώς αποτελεί κοινή εκτίμηση στο πολιτικό σκηνικό πως μόλις το υγειονομικό σκέλος -που είναι και το σοβαρότερο- της κρίσης υποχωρήσει και τα μέτρα καραντίνας αρθούν, τότε η πολιτική αντιπαράθεση θα αποκτήσει κυρίαρχη θέση στον δημόσιο διάλογο.

Εξάλλου, ακόμη κι αν κανείς συνυπολογίσει τις μετριοπαθείς εκτιμήσεις για το τοπίο στην οικονομία και την κοινωνία στην «μετά κορωνοϊό» εποχή, καθίσταται σαφές ότι η έκρηξη της ανεργίας, η επανεμφάνιση της ύφεσης και το νέο τοπίο που θα διαμορφωθεί θα ξαναγράψει από την αρχή τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού.

Το σκηνικό της επόμενης μέρας

Στο πλαίσιο αυτό, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ήδη υψώνουν τους τόνους για να πάρουν θέση στο σκηνικό που θα διαμορφωθεί μετά την επιδημία, ενώ η κυβέρνηση παίρνει θέση άμυνας και «φτιάχνει» από τώρα τα κατάλληλα επιχειρήματα για να διαχειριστεί την δύσκολη κατάσταση που θα φανερωθεί μόλις βγούμε από τα σπίτια μας και αρθεί η καραντίνα και οι λοιποί περιορισμοί. Δεν είναι τυχαίο ότι στο Μέγαρο Μαξίμου προβάλλουν με ενισχυμένο τρόπο την εισήγηση του πρωθυπουργού στην Σύνοδο Κορυφής, που συγκεφαλαιώνεται στην φράση «ναι στις επιχορηγήσεις όχι σε νέα δάνεια». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλαδή, επιχειρεί να δείξει ότι ο ίδιος διεκδικεί από τώρα τους ευρωπαϊκούς πόρους που θα χρειαστεί μετά η χώρα για να ανακάμψει.

Παραλλήλως, το υπουργείο Οικονομικών και ο αρμόδιος υπουργός, Χρήστος Σταϊκούρας, σχεδόν καθημερινά διευρύνουν τους δικαιούχους των μέτρων οικονομικής στήριξης –εξ ου και η κυβέρνηση αναγκάστηκε, εκούσα άκουσα, να «σπάσει» τον «κουμπαρά» των διαθεσίμων που είχε διαμορφώσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Συν τοις άλλοις, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης διαβεβαιώνει διαρκώς ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για τον τουρισμό, ενώ χθες στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα της ενίσχυσης της Ελλάδας από τουρίστες που θα προέρχονται από χώρες του Βορρά και θα μπορούν να έρθουν στη χώρα μας για διακοπές.

Πυρ ομαδόν

Βεβαίως, μένει να φανεί κατά πόσον όλα τα προαναφερθέντα θα είναι αρκετά για να πειστεί η κοινωνία ότι όλα έγιναν καλώς, ειδικά αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις και οι αναλύσεις για βαθιά ύφεση και για τα «ερείπια» που θα αφήσει πίσω του ο κορωνοϊός στην οικονομία και τον χώρο της εργασίας. Ταυτοχρόνως, η κυβέρνηση δε θα έχει να διαχειριστεί μόνο τα συντρίμμια, αλλά και κάτι άλλο: την σκληρή κριτική της αντιπολίτευσης για όλα τα θέματα, που έχει ήδη αρχίσει να ξεδιπλώνεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το Κίνημα Αλλαγής δεν αφήνουν το θέμα των voucher της ντροπής να πέσει κάτω και ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του matrix24.gr, να επανακαταθέσει την ερώτησή του για το συγκεκριμένο πρόγραμμα: στόχος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να «σπάσει» την πολιτική «υγειονομική ζώνη» που έχει διαμορφωθεί γύρω από τον κ. Μητσοτάκη, ώστε να αναγκαστεί ο πρωθυπουργός να έρθει απολογούμενος στη Βουλή για την συγκεκριμένη υπόθεση. Όπως, μάλιστα, λένε στην Κουμουνδούρου, «και να κρατάει τον Βρούτση στη θέση του αλλά και να ισχυρίζεται ότι δεν έχει ευθύνη για τα voucher δεν πάνε μαζί».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.