ΚΟΣΜΟΣ

Τι είπε ο πρόεδρος της χώρας στον Αμερικανό ΥΠΕΞ

Λουκασένκο σε Πομπέο: Λευκορωσία και Ρωσία θα απαντήσουν στις εξωτερικές απειλές

Η Λευκορωσία και η Ρωσία είναι έτοιμες να απαντήσουν από κοινού στις εξωτερικές απειλές, δ'ηλωσε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας. Την είδηση μετέδωσαν ρωσικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα κρατικά ΜΜΕ της Λευκορωσίας.

Ο Λουκασένκο, ο οποίος παραμένει στην εξουσία παρά τις μαζικές κινητοποιήσεις των τελευταίων εβδομάδων με αίτημα την παραίτησή του, βρίσκεται αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο πανεθνικής απεργίας, που θα μπορούσε να ξεκινήσει τη Δευτέρα, μετά το τελεσίγραφο που του έθεσαν οι ηγέτες της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, ο ίδιος δεν έχει παρουσιάσει καμία ένδειξη ότι θα υπακούσει στο τελεσίγραφο και θα παραιτηθεί.

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο είχε επιδιώξει να ρίξει γέφυρες με τη Δύση τα τελευταία χρόνια, ενώ ο Πομπέο είχε ταξιδέψει τον Φεβρουάριο στη Λευκορωσία σε μια προσπάθεια «εξομάλυνσης» των δεσμών. Όμως, η κρίση μετά την αμφιλεγόμενη εκλογική αναμέτρηση, με την οποία ο Λουκασένκο παρέμεινε στην εξουσία, τον οδήγησε πιο κοντά στην παραδοσιακή σύμμαχο Ρωσία. Μάλιστα, η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις σε βάρος Λευκορώσων αξιωματούχων μετά τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στο Μινσκ και σε ολόκληρη τη χώρα.

Εικόνες που μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ το Σάββατο (24/10) δείχνουν διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα και κρατούσαν σημαίες της αντιπολίτευσης να έχουν κατακλύσει τους δρόμους του Μινσκ. «Η Ρωσία δεν αναμιγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Λευκορωσίας. Την ίδια ώρα, οι χώρες είναι έτοιμες να απαντήσουν από κοινού στις αναδυόμενες εξωτερικές απειλές», μετάδωσε το ρωσικό πρακτορείο Interfax επικαλούμενο την κρατική τηλεόραση της Λευκορωσίας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.