ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλα τα σενάρια που έχουν τεθεί επί τάπητος

Μητσοτάκης: Έκτακτο σχέδιο ενός μήνα με σκληρά μέτρα

Την κρισιμότητα της κατάστασης αναμένεται να τονίσει στο διαγγελματικού χαρακτήρα μήνυμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας σχέδιο ενός μήνα με σκληρά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας, το οποίο, επί της ουσίας, θα αποτελεί και το τελευταίο βέλος στην φαρέτρα της Πολιτείας πριν τον γενικευμένο lockdown.

Η ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού και η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στην κυβέρνηση, καθώς ήδη στην αρχή του δεύτερου κύματος η κατάσταση τείνει να βγει εκτός ελέγχου και το σύστημα υγείας πιέζεται σοβαρά. Ως εκ τούτου, για την κυβέρνηση είναι μονόδρομος η λήψη περαιτέρω μέτρων τώρα, προκειμένου, όπως λένε κυβερνητικοί παράγοντες, «να μην κλαίμε μετά».

Πυρετός συσκέψεων

Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις που καλείται να πάρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουδόλως εύκολες είναι, αφού το κόστος στην οικονομία από τα περιοριστικά μέτρα είναι βαρύ –πολλώ δε μάλλον τώρα που η βασική κατεύθυνση των μέτρων θα πλήττει την εστίαση, που είναι η «ατμομηχανή» της πραγματικής οικονομίας.

Εξάλλου, στις συσκέψεις που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Νίκο Χαρδαλιά και τον Σωτήρη Τσιόδρα χθες βράδυ, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής για τον κορωνοϊό, αναλύθηκαν όλα τα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι, αλλά και οι εστίες υπερμετάδοσης. Έτσι, αποφασίστηκε ότι λυδία λίθος για το «φρενάρισμα» της επέκτασης της πανδημίας είναι ο περαιτέρω περιορισμός του ωραρίου στα καταστήματα εστίασης, συνδυασμένος με αύξηση των ωρών που θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός σβήνει και γράφει ως την τελευταία στιγμή το κατά πόσον θα ανακοινώσει ότι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα κλείνουν στις 9 ή στις 10 το βράδυ. Απ’ αυτή την απόφαση θα εξαρτηθεί και κατά πόσον η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 10 ή στις 11, πάντως θα συνδέεται άρρηκτα με το «λουκέτο» που θα μπαίνει σε μπαρ, εστιατόρια, καφέ και σουβλατζίδικα. Σημειωτέον πως εξετάζεται αυτά τα μέτρα να ισχύσουν για όλη τη χώρα και όχι μόνο για τις «κόκκινες» και τις «πορτοκαλί» περιοχές.

Δεδομένο, επιπροσθέτως, θεωρείται ότι θα επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας από νομό σε νομό, ειδικά όταν οι όμοροι νομοί θα έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένου κινδύνου. Ταυτοχρονως, είναι εξίσου δεδομενο ότι θα γενικευθεί έτι περαιτέρω για όλη τη χώρα η χρήση μάσκας, ενώ πλέον ακόμη και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι πελάτες θα είναι υποχρεωμένοι να φορούν τη μάσκα ακόμη και καθιστοί, ενώ θα την κατεβάζουν μόνο την ώρα του φαγητού ή την ώρα που θα πίνουν τον καφέ ή το ποτό τους.

Και μετά... lockdown

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι τούτες τις μέρες ωριμάζει στο Μαξίμου ακόμη και η σκέψη για μία γενική καραντίνα, που θα μοιάζει με εκείνες που έχουν επιβληθεί στη Γερμανία και τη Γαλλία και θα θυμίζει τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο. Βεβαίως, κάτι τέτοιο προς το παρόν είναι μακριά και θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον θα αποδώσουν τα μέτρα που θα ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός. Όμως, κυβερνητικοί παράγοντες διαβεβαιώνουν πως αν δουν ότι τα μέτρα δεν φτάνουν για την ανάσχεση της πανδημίας και ότι η αύξηση των κρουσμάτων παραμένει εκρηκτική, τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αποφασίσει ένα γενικευμένον lockdown, παρά την επιβάρυνση στην οικονομία που αυτό θα φέρει. Είναι, μ’ άλλα λόγια, αυτό που έχει αρχίσει να ψιθυρίζεται εντόνως στο Μέγαρο Μαξίμου: «καλύτερα σκληρά μέτρα για 15 ημέρες, παρά να σερνόμαστε και να κυνηγάμε τον ιό με τα νοσοκομεία να στενάζουν μέχρι τον επόμενο Μάρτιο».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.