ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πονοκέφαλος για την κυβέρνηση τα επιδημιολογικά δεδομένα

Ένα click... away από το τρίτο κύμα

Παρά το γεγονός ότι ο χθεσινός, τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων, αποτέλεσε μία πρώτη ανακούφιση για την κυβέρνηση, συγκλίνουσες πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να έχει αποφασίσει να μην υπάρξει ούτε μία χαραμάδα περαιτέρω ελαστικοποίησης των περιοριστικών μέτρων.

Κυβερνητικές πηγές παραδέχονται ότι, βάσει όλων των στοιχείων και των εισηγήσεων που έχουν στείλει στο Μαξίμου τα μέλη της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, οι ισορροπίες με τον κορωνοϊό παραμένουν ευαίσθητες.

Πίεση παντού

Εξάλλου, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, το βασικό κριτήριο για να λαμβάνει αποφάσεις η κυβέρνηση δεν είναι τόσο ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων, όσο ο αριθμός των νεκρών και, κυρίως, οι διασωληνωμένοι. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι οι διασωληνωμένοι παραμένουν κοντά στους 600 και οι Εντατικές είναι γεμάτες σε ποσοστό άνω του 80% στην Αττική και πάνω από 92% στην Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα, κάθε σκέψη για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κρίνεται ως απαγορευτική. Για την ακρίβεια, στο Μαξίμου κρατούν την ανάσα τους προκειμένου να διαπιστώσουν αν η «χαλάρωση» με το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων και την λειτουργία των καταστημάτων με το click away μπορούν να φέρουν επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων. Με άλλα λόγια, αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση επικρατεί ο φόβος μήπως ήταν... άκαιρη και αποδειχθεί επικίνδυνη ακόμη και η μικρή χαλάρωση στην λειτουργία της αγοράς που αποφασίστηκε για τα Χριστούγεννα και, ως εκ τούτου, ουδεμία νέα πρωτοβουλία ελαστικοποίησης των μέτρων διαφαίνεται στον ορίζοντα.

«Πονοκέφαλος» τα σπίτια

Σαν να μην έφταναν αυτά, ειλημμένη απόφαση φάινεται πως αποτελεί για το Μέγαρο Μαξίμου ακόμη και η διατήρηση του ωραρίου απαγόρευσης κυκλοφορίας που ισχύει από χθες. Κι αυτό διότι, παρά την εύλογη κόπωση της κοινωνίας από τα περιοριστικά μέτρα, οι ειδικοί επιδημιολόγοι έχουν προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι αν επιτραπεί αδιακρίτως η συγκέντρωση ανθρώπων σε σπίτια, τότε μπορεί να έχουμε αναζωπύρωση της πανδημίας. Μάλιστα, ένας ακόμη «επικίνδυνος» παράγοντας σε ό,τι αφορά στις οικογενειακές συγκεντρώσεις είναι πως αυτές μπορεί να αποβούν επικίνδυνες για άτομα τρίτης ηλικίας, αφού παραδοσιακά οι Γιορτές στην Ελλάδα εορτάζονται με τον παππού και τη γιαγιά. Στο πλαίσιο αυτό, η έξοδος από το σπίτι με μήνυμα μέσω κινητού τηλεφώνου, αλλά και η υποχρέωση επιστροφής του καθενός και της καθεμιάς στην δική του εστία ως τις... 10 το βράδυ, θα παραμείνουν στο ακέραιο.
Άλλωστε, τις ως άνω αποφάσεις του Μεγάρου Μαξίμου διατρέχει ένας βασικός φόβος, για τον οποίο φέρεται να έχει προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό και ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας: ότι, δηλαδή, αν η –έστω με μέτρο- λειτουργία του εμπορίου και οι οικογενειακές συγκεντρώσεις φέρουν αναζωπύρωση της πανδημίας, τότε η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με το καταστροφικό σενάριο να ξεκινήσει ένα τρίτο κύμα της πανδημίας πριν καν καταστεί διαχειρίσιμο το δεύτερο. Και αυτό θα καταστήσει την καραντίνα και την κατάσταση της κλειστής οικονομίας ως μία αυτοεκπληρούμενη προφητεία ως τα τέλη Ιανουαρίου, όταν πλέον θα έχουν ξεκινήσει οι μαζικοί εμβολιασμοί του πληθυσμού ανά τη χώρα...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.