ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρίση εμπιστοσύνης για τα εμβόλια

Το «ξεστοκάρισμα» τινάζει στον αέρα τον εμβολιασμό

Ολοένα και δυσκολότερος γίνεται ο στόχος για οικοδόμηση της συλλογικής ανοσίας στον πληθυσμό ως τα μέσα του καλοκαιριού, παρά το γεγονός ότι σιγά σιγα λύνεται το θέμα της επάρκειας των σκεασμάτων.

Αν και θα περίμενε κανείς το ακριβώς αντίθετο, ότι δηλαδή όσο θα γέμιζαν με δόσεις εμβολίων οι αποθήκες του υπουργείου Υγείας, τόσο θα επιταχυνόταν η επιχείρηση εμβολιασμού, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο: δηλαδή, όπως παραδέχονται στελέχη που εμπλέκονται στην διαχείριση της επιχείρησης «Ελευθερία», ο ρυθμός οριστικοποίησης των νέων ραντεβού διαρκώς πέφτει, ενώ ταυτοχρόνως βροχηδόν εκδηλώνονται ακυρώσεις για τα ραντεβού της δεύτερης δόσης, ειδικά σε ό,τι αφορά το σκεύασμα της Astra Zeneca.

Ξεστοκάρισμα

Εξάλλου, το εμβόλιο της Οξφόρδης τείνει να εξελιχθεί στο πλέον αμφιλεγόμενο φαρμακευτικό σκεύασμα των τελευταίων πολλών ετών, κι αυτό παρά το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι ειδικοί «βλέπουν» πίσω από τις επιθέσεις της Κομισιόν και τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για το εν λόγω σκεύασμα πόλεμο φαρμακευτικών εταιρειών, ενδεχόμενως και με το βλέμμα στραμμένο στο Brexit. Σε κάθε περίπτωση, η χθεσινή απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να προβεί στην... εντελώς αντίθετη σύσταση απ’ όλη την Ευρώπη ενισχύει τις υποψίες περί «ξεστοκαρίσματος» του εμβολίου –λέξη που όταν την είχε χρησιμοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας, είχε προκληθεί πολιτικός σάλος. Ωστόσο, αυτό είναι το μόνο συμπέρασμα στο οποίο μπορεί να καταλήξει κάποιος, βλέποντας ότι ενώ ο ΕΜΑ απαγορεύει τον εμβολιασμό με το εν λόγω σκεύασμα της βρετανοσουηδικής σύμπραξης στους άνω των 60, χθες η Εθνική Επιτροπή εμβολιασμών έκανε το... αντίθετο.

Αιφνιδιασμός

Σημειωτέον ότι ενώ το υπουργείο Υγείας ήταν ενήμερο για την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, όλα δείχνουν πως δεν ισχύει το ίδιο για το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ανώτατα κυβερνητικά στελέχη δεν έκρυβαν τον αιφνιδιασμό τους, αλλά και τον φόβο τους πως εφεξής, η δυσπιστία που θα ακολουθεί το εν λόγω εμβόλιο θα κορυφωθεί. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνέστησε στους 700.000 Έλληνες που έχουν κάνει την πρώτη δόση να πάνε κανονικά στο ραντεβού τους για τη δεύτερη, αρκετοί αρμόδιοι έχουν προεξοφλήσει ότι αυτό δε θα επιτευχθεί. Πάντως, για την ιστορία, η κ. Θεοδωρίδου αλλά και ο κ. Θεμιστοκλέους χθες έσπευσαν να επαναλάβουν πως δεν έχει επιστημονικά τεκμηριωθεί η αποτελεσματικότητα του μεικτού σχήματος, δηλαδή η πραγματοποίηση της δεύτερης δόσης με εμβόλιο τεχνολογίας mRNA, δηλαδή είτε της εταιρείας Pfizer είτε της Moderna.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.