ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάχη μέχρις εσχάτων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για την πρωτιά

Οι 8 περιφέρειες που θα κρίνουν τα πάντα

Σε... μάχη μέχρις εσχάτων στις αμφίρροπες περιφέρειες προχωρούν μέρα με τη μέρα τα κομματικά και εκλογικά επιτελεία της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σε μία συγκυρία που το πολιτικό παιχνίδι θεωρείται ανοιχτό, το χρώμα που θα βαφτούν περισσότερες από 6 περιφέρειες στον εκλογικό χάρτη το βράδυ της 21ης Μαΐου μπορεί να έχει ευρύτερες παρενέργειες και να αποδειχθεί καθοριστικό για την έκβαση των εκλογών.

Ήδη, λοιπόν, τα επιτελεία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα έχουν βάλει κάτω τα κιτάπια τους, έχουν συνυπολογίσει τις «τοπικές» δημοσκοπήσεις και τα αποτελέσματα της αναμέτρησης του 2019 και καταρτίζουν την εκλογική τακτική ενόψει της αναμέτρησης σε τρεις εβδομάδες από σήμερα. Μάλιστα, στις περιοχές που θεωρούνται αμφίρροπης έκβασης έχουν αναλάβει ειδικό ρόλο οι γραμματείς των εκεί νομαρχιακών επιτροπών, αλλά και οι υποψήφιοι βουλευτές, που βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή και σε συντονισμό ενεργειών με τα κόμματά τους.

Αμφίρροπη μάχη

Στο Ιόνιο, για παράδειγμα, σκληρή μάχη θα δοθεί μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην Κέρκυρα, καθώς στις τελευταίες εκλογές τα δύο κόμματα απείχαν μόλις μία μονάδα: η ΝΔ είχε καταγράψει ποσοστό 35,14% και ο ΣΥΡΙΖΑ 34,41 –δηλαδή μικρότερο της μονάδας. Ίδια κατάσταση και στα Γιάννενα, όπου η ΝΔ είχε αποσπάσει το 37,42% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων και ο ΣΥΡΙΖΑ το 36,3% -στη ΝΔ θεωρούν ότι η προσθήκη του παλαίμαχου Γιούρκα Σεϊταρίδη στο ψηφοδέλτιο σε συνδυασμό με το ότι από την εν λόγω περιφέρεια αναδείχθηκε Πρόεδρος της Βουλής ο παραδοσιακά εκλεγόμενος εκεί, Κώστας Τασούλας μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Η περιφέρεια της Εύβοιας επίσης θα αποτελέσει ένα θέατρο σκληρής εκλογικής μάχης, αφού το 2019 η ΝΔ είχε ποσοστό 36,61% και ο ΣΥΡΙΖΑ 34,91% -μάλιστα, κάποιοι λένε ότι η προσθήκη του ΠΑΣΟΚογενούς Συμεών Κεδίκογλου στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως στόχο να ανατραπεί αυτός ο συσχετισμός υπέρ της Κουμουνδούρου. Στην Ηλεία τα πράγματα είναι εξίσου οριακά και απολύτως αινιγματικά: η ΝΔ είχε ποσοστό 36,03% και ο ΣΥΡΙΖΑ 34,82%, όμως τώρα στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο έχει προστεθεί μία «λαμπερή» υποψηφιότητα: εκείνη του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Ωστόσο, μένει να φανεί αν ο κ. Αβραμόπουλος μπορεί να «ισοσταθμίσει» το «μούδιασμα» στην εντόπια «γαλάζια» βάση από την οικειοθελή απόσυρση του Κώστα Τζαβάρα, του οποίου οι σχέσεις με το Μαξίμου ήταν εκρηκτικές.
Παραμένοντας στην περιφέρεια, απολύτως οριακή ήταν το 2019 –και προβλέπεται εκ νέου- η μάχη στο Ρέθυμνο, όπου η ΝΔ είχε ποσοστό 36,99% και ο ΣΥΡΙΖΑ 36,55%, όπως και στην Άρτα με αντίστοιχα ποσοστά 39,94% για το κυβερνών κόμμα και 38,99% για τον ΣΥΡΙΖΑ. Μια χούφτα ψήφοι χώριζαν την ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ και στο Λασίθι, καθώς το κυβερνών κόμμα είχε προσελκύσει το 34,57% των ψηφοφόρων και η αξιωματική αντιπολίτευση το 34,32% -μ’ άλλα λόγια, η αμφίρροπη μάχη σε Λασίθι και Ρέθυμνο θα κρίνει, εν πολλοίς, και το «χρώμα» που θα βαφτεί ο εκλογικός χάρτης ολόκληρης της Κρήτης, κάτι που αποτελεί και βαρόμετρο για το εθνικό εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά και σημαίνει πολλά ως προς την μάχη των εντυπώσεων.

Η μητέρα των μαχών

Βεβαίως, η μητέρα των μαχών –λόγω πληθυσμού- θα δοθεί στην Δυτική Αττική –δηλαδή το «μισό» του πρώην «Υπολοίπου» που «έσπασε» πριν μερικά χρόνια. Στη Δυτική Αττική ο ΣΥΡΙΖΑ έκοψε το νήμα με 36,24% ενώ η ΝΔ ήρθε δεύτερη με 34,28%. Ωστόσο, λόγω της «ιδιοτροπίας» του εκλογικού νόμου και της δεύτερης κατανομής, ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε μόλις μία έδρα στην εν λόγω περιφέρεια και η ΝΔ τις υπόλοιπες τρεις –κάτι που στην Κουμουνδούρου ελπίζουν τώρα να ανατραπεί. Η διαφορά, εξάλλου, μεταξύ των δύο κομμάτων ανερχόταν σε 1.496 ψήφους και πλέον ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να γίνει στην Δυτική Αττική ό,τι ισχύει στην Δυτική Αθήνα (δηλαδή στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθηνών): να αναδειχθεί η «ταξικότητα» της ψήφου και από αμφίρροπη περιφέρεια, να γίνει η Δυτική Αττική «κάστρο» του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.