ΚΟΣΜΟΣ

«Τέλος στις βίζες στα μέλη του ΟΗΕ, θα σας δώσουμε ένα μάθημα»

Αντίποινα του Ισραήλ για τις δηλώσεις Γκουτέρες

Το Ισραήλ δηλώνει ότι απαγορεύει στους εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών να επισκεφθούν τη χώρα «για να τους δώσει ένα μάθημα», αφού ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι οι επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου πρέπει να εξεταστούν στο πλαίσιο της κατοχής του παλαιστινιακού λαού επί δεκαετίες.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Γκίλαντ Έρνταν δήλωσε στο ραδιόφωνο του στρατού ότι «λόγω των παρατηρήσεών του θα αρνηθούμε να χορηγήσουμε βίζα σε εκπροσώπους του ΟΗΕ. Έχουμε ήδη αρνηθεί τη βίζα στον αναπληρωτή γενικό γραμματέα αρμόδιο για ανθρωπιστικές υποθέσεις Μάρτιν Γκρίφιθς. Ήρθε η ώρα να τους δώσουμε ένα μάθημα».

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Γκουτέρες μιλώντας σε γενική συζήτηση του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή στη Νέα Υόρκη, προκάλεσε οργή των Ισραηλινών όταν είπε: «Είναι σημαντικό να ... αναγνωρίσουμε ότι οι επιθέσεις της Χαμάς δεν έγιναν σε κενό αέρος. Ο παλαιστινιακός λαός έχει υποστεί 56 χρόνια ασφυκτικής κατοχής». Είπε επίσης ότι καμία αδικία προς τους Παλαιστίνιους δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς.

Απόσπασμα από τις δηλώσεις Γκουτέρες


Ο Ισραηλινός πρεσβευτής, παίρνοντας τον λόγο, ζήτησε την παραίτηση του Γκουτέρες. «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να μιλάμε με εκείνους που δείχνουν κατανόηση προς όσους διέπραξαν τις πιο τρομερές πράξεις εναντίον των πολιτών του Ισραήλ» τόνισε ο πρεσβευτής του Ισραήλ.

Όμως και ο υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν κατήγγειλε, από την πλευρά του, τον Γκουτέρες για την κριτική του ως προς την επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα, αφηγούμενος παραστατικές λεπτομέρειες των επιθέσεων της Χαμάς σε αμάχους και κατονομάζοντας παιδιά που απήχθησαν από την τρομοκρατική ομάδα.


«Κύριε Γενικέ Γραμματέα, σε ποιο κόσμο ζείτε;» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κοεν απευθυνόμενος στον Γκουτέρες στα αγγλικά σε μια ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κρίση. «Σίγουρα δεν είναι αυτός ο κόσμος μας». Ο Κοέν μίλησε αφότου ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Ριάντ αλ Μαλίκι εξέφρασε τη λύπη του για την αδράνεια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να σταματήσει τις «σφαγές στη Γάζα από το Ισραήλ». «Οι συνεχιζόμενες σφαγές που διαπράττονται σκόπιμα, συστηματικά και άγρια από το Ισραήλ – τη δύναμη κατοχής, εναντίον του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού υπό παράνομη κατοχή– πρέπει να σταματήσουν», είπε ο Μαλίκι.

Τι σημαίνει η απόφαση για τις βίζες

Η αντίδραση αντανακλά μια μακροχρόνια ισραηλινή πεποίθηση ότι οι οργανισμοί του ΟΗΕ, ιδίως το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, έχουν αντιισραηλινή ατζέντα.

Δεν είναι σαφές πόσο μακριά εκτείνεται η απαγόρευση της βίζας εντός της ιεραρχίας του ΟΗΕ. Ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων του ΟΗΕ, για παράδειγμα, απασχολείται από την UNRWA, την υπηρεσία αρωγής και έργων του ΟΗΕ για τον παλαιστινιακό λαό.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν έχει καταλήξει σε συλλογική ομόφωνη απόφαση για το Ισραήλ από τον Ιανουάριο του 2009, όταν εγκρίθηκε το ψήφισμα 1860 (2009). Οι ΗΠΑ έχουν ασκήσει βέτο σε ψηφίσματα για το Ισραήλ συνολικά 46 φορές, συμπεριλαμβανομένης της περασμένης εβδομάδας.

Ο Γκουτέρες μπορεί να εξόργισε το Ισραήλ, αλλά ήταν αξιοσημείωτο ότι ο Μπλίνκεν συνέχισε να τον συναντά μετά την ομιλία του, ενώ πολλές άλλες χώρες που μίλησαν αργότερα στη συζήτηση άσκησαν έντονη κριτική στην επιχείρηση του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Γάζα.

Ο Sameh Shoukry, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ότι τα παλαιστινιακά εδάφη περνούν τρομακτικές εξελίξεις. "Είναι ντροπή που κάποιοι συνεχίζουν να δικαιολογούν αυτό που συμβαίνει, επικαλούμενοι το δικαίωμα στην αυτοάμυνα και την αντίσταση στην τρομοκρατία", είπε.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.