ΚΟΣΜΟΣ

Οι ισραηλινές αρχές απαγόρευσαν την πρόσβαση του ΟΗΕ στο σημείο διέλευσης της Ράφας - Εντατικοί βομβαρδισμοί

Οι IDF κατέλαβαν την παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος στη Ράφα

Μονάδες του ισραηλινού στρατού κατέλαβαν την παλαιστινιακή πλευρά της συνοριακής διέλευσης στη Ράφα, το οποίο συνδέει τη Λωρίδα της Γάζας με την Αίγυπτο, όπως ανακοίνωσαν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) την Τρίτη (07/05), τηρώντας την “υπόσχεσή” για χερσαία επιχείρηση ευρείας κλίμακας στη νότια Γάζα.

“Έχουμε τον επιχειρησιακό έλεγχο της περιοχής και του περάσματος“, δήλωσε εκπρόσωπος των IDF κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Βίντεο και εικόνες που αναρτήθηκαν στην πλατφόρμα X (Twitter) από τις IDF δείχνουν ισραηλινές σημαίες και ένα βίντεο με τανκ του ισραηλινού στρατού στο πέρασμα, με τον ισραηλινό στρατό να δίνει λεπτομέρειες της επιχείρησης.

“Οι δυνάμεις του IDF υπό την ηγεσία της Μεραρχίας 162 ξεκίνησαν απόψε με την καθοδήγηση πληροφοριών της Shin Bet και του Αμμάν σε στοχευμένες δραστηριότητες και σε περιορισμένες περιοχές στην Ανατολική Ράφα κατά των τρομοκρατικών υποδομών της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς.

Στο πλαίσιο της δραστηριότητας, δυνάμεις από την ομάδα μάχης της 401ης Ταξιαρχίας πέτυχαν επιχειρησιακό έλεγχο του περάσματος της Ράφα στην πλευρά της Γάζας, στην ανατολική Ράφα, μετά από πληροφορίες ότι τρομοκράτες χρησιμοποιούν τη διάβαση για τρομοκρατικούς σκοπούς“, αναφέρεται σε ανάρτηση του ισραηλινού στρατού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού, περισσότεροι από 150 στόχοι της Χαμάς καταστράφηκαν και οι δυνάμεις απέκτησαν τον πλήρη έλεγχο της παλαιστινιακής πλευράς του περάσματος, περίπου 3,5 χιλιόμετρα (περίπου 2 μίλια) από την Αίγυπτο.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι τουλάχιστον 20 μέλη της Χαμάς έχουν σκοτωθεί και ότι έχουν καταστραφεί τούνελ που χρησιμοποιούν τρομοκράτες.

Παλαιστίνιος αξιωματούχος μιλώντας στο CNN, ανέφερε πως όλες οι μετακινήσεις στο πέρασμα της Ράφα σταμάτησαν μετά την κατάληψη των εγκαταστάσεων από ισραηλινά τανκς στην παλαιστινιακή πλευρά.

“Η μετακίνηση επιβατών και η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας έχει σταματήσει εντελώς“, δήλωσε ο Wael Abu Omar, εκπρόσωπος της Γενικής Αρχής Συνόρων και Διαβάσεων.

Οι διελεύσεις σταμάτησαν “αφού τα ισραηλινά τανκς κατέλαβαν τις εγκαταστάσεις διέλευσης από την παλαιστινιακή πλευρά”, δήλωσε, προσθέτοντας ότι η εγκατάσταση βρισκόταν υπό πολιορκία ήδη από το απόγευμα της Δευτέρας.

Τρεις πηγές του πρακτορείου ειδήσεων Reuters σε ανθρωπιστικούς οργανισμούς επιβεβαίωσαν ότι η ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας έχει ανασταλεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέσω αυτής της συνοριακής διέλευσης εισέρχεται στον παλαιστινιακό θύλακο το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας που φθάνει στον θύλακο υπό πολιορκία, το σύνολο του πληθυσμού του οποίου αντιμετωπίζει λιμό, κατά τον ΟΗΕ.

Εκτός από το πέρασμα στη Ράφα, έχει κλείσει το σημείο διέλευσης Κερέμ Σαλόμ, για λόγους ασφαλείας, το οποίο θα ανοίξει ξανά όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Τη Δευτέρα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ανέφερε πως θα διασφαλίσει ότι το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ μεταξύ Ισραήλ και Γάζας θα είναι ανοιχτό για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.

Οι ισραηλινές αρχές απαγόρευσαν την πρόσβαση του ΟΗΕ στο σημείο διέλευσης της Ράφας - Εντατικοί βομβαρδισμοί από τον ισραηλινό στρατό

Το Ισραήλ απαγόρευσε την πρόσβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο συνοριακό σημείο διέλευσης της Ράφας, στη Λωρίδα της Γάζας, έγινε σήμερα γνωστό από έναν εκπρόσωπο τύπου του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.

«Αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε καμία φυσική παρουσία στο σημείο διέλευσης της Ράφας, διότι ο Cogat (ισραηλινός οργανισμός που είναι επιφορτισμένος με τον συντονισμό της ισραηλινής πολιτικής στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη) μας αρνήθηκε την πρόσβαση σε αυτήν τη ζώνη», η οποία αποτελεί το κύριο σημείο διέλευσης της ανθρωπιστικής βοήθειας, δήλωσε ο Γενς Λάρκε, κατά τη διάρκεια μιας τακτικής συνέντευξης τύπου στη Γενεύη.

Φωτογραφία: EPA/MOHAMMED SABER

Για τον κίνδυνο νέων απωλειών αμάχων στη Ράφα, όπου ζουν 600.000 παιδιά, προειδοποίησε ο Ζοζέπ Μπορέλ

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ προειδοποίησε σήμερα για τον κίνδυνο να υπάρξουν νέες μεγάλες απώλειες αμάχων στη Ράφα, όπου ζουν 600.000 παιδιά, μετά τη στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε χθες το Ισραήλ .

Προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο οποίο συμμετέχουν οι υπουργοί Ανάπτυξης της ΕΕ, διότι θα συζητηθούν θέματα ανοικοδόμησης και στήριξης σε παλαιστινιακά εδάφη, αλλά και σε ουκρανικά εδάφη, ο Ζ. Μπορέλ χαρακτήρισε «θλιβερό» το γεγονός ότι παρά τις προειδοποιήσεις από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα, το Ισραήλ προχώρησε χθες βράδυ σε χερσαία επίθεση στη Ράφα.

«Τα τελευταία θλιβερά νέα είναι ότι δεν υπήρξε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός. Η Χαμάς τη δέχτηκε, το Ισραήλ την απέρριψε. Η χερσαία επίθεση στη Ράφα ξεκίνησε και πάλι, παρά τις εκκλήσεις από τη διεθνή κοινότητα, τις ΗΠΑ, τα κράτη-μέλη της ΕΕ και όλους όσους ζητούν από τον Νετανιάχου να μην επιτεθεί στη Ράφα», δήλωσε ο Ζ. Μπορέλ και εξέφρασε την ανησυχία του λέγοντας: «Φοβάμαι ότι αυτό θα προκαλέσει και πάλι πολλές απώλειες αμάχων. Ό,τι και να λένε υπάρχουν 600.000 παιδιά στη Γάζα. Λένε ότι θα μεταφερθούν στις λεγόμενες ζώνες ασφαλείας. Δεν υπάρχουν ασφαλείς ζώνες στη Γάζα». Ο ίδιος σημείωσε ότι στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών θα συζητηθεί η πολιτική διάσταση αυτής της κρίσης, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «πολύ ανησυχητική» και προειδοποιώντας για ακόμα μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση.

Χθες ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, με μήνυμα του στο "Χ", χαρακτήρισε τις εντολές εκκένωσης του Ισραήλ «απαράδεκτες», προειδοποιώντας ότι «προμηνύουν το χειρότερο: περισσότερο πόλεμο και πείνα».

Σε ό,τι αφορά τη βοήθεια των κρατών-μελών της ΕΕ στον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), o Z. Μπορέλ τόνισε ότι μετά την έκθεση που εκπόνησε η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη συνεχιστούν απρόσκοπτα όλες οι πληρωμές. Ο επικεφαλής της UNRWA, Φιλίπ Λαζαρίνι με επιστολή του στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ ζήτησε να ξεκινήσουν και πάλι οι πληρωμές προς των οργανισμό των Η.Ε. «Είμαι βέβαιος ότι οι υπουργοί θα στηρίξουν το αίτημα αυτό. Πράγματι, όλα τα κράτη-μέλη έχουν ξεκινήσει και πάλι τη στήριξη τους στην UNRWA», ανέφερε ο Ζ. Μπορέλ.

Εξάλλου, οι υπουργοί Ανάπτυξης της ΕΕ θα συζητήσουν και το ζήτημα της Ουκρανίας και κυρίως το σχέδιο ανάκαμψης που εκπόνησε το Κίεβο για να επωφεληθεί από την οικονομική βοήθεια της ΕΕ, ύψους 50 δισεκ. ευρώ ως το 2027. Ο Ζ. Μπορέλ εξήγησε ότι πρόκειται για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που έχει υποβάλει η Ουκρανία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που αξιολογήθηκε θετικά, τονίζοντας ότι «σήμερα θα δούμε πώς θα κινητοποιήσουμε τα 50 δισεκ. ευρώ για να στηρίξουμε τις μεταρρυθμίσεις στην Ουκρανία και την ίδια τη χώρα». Το Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει το ουκρανικό πρόγραμμα στα μέσα Μαΐου, ενδεχομένως στη σύνοδο του Συμβουλίου «Ecofin» την Τρίτη 14 Μαΐου. Το ποσό των 6 δισεκ. ευρώ έχει ήδη καταβληθεί στο Κίεβο ως χρηματοδότηση-γέφυρα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.