ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ SIEMENS

Η υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens, που επί μήνες απασχόλησε τη δικαστική και πολιτική επικαιρότητα μπορεί σε αστικό επίπεδο να έκλεισε, αλλά  στο ποινικό πεδίο όλα παραμένουν ανοιχτά.

Η ανάκριση, που  τα τελευταία χρόνια έχει περάσει στα χέρια των τριών εφετών-ειδικών ανακριτών Μαρίας Νικολακέα,Γιάννη Φιοράκη και Νίκου Πιπιλίγκα βρίσκεται στο στάδιο των απολογιών πρώην στελεχών της  Siemens Ελλάδος. Βέβαια, η ανακριτική διαδικασία κινείται  στη σκιά της  φυγοδικίας του πάλαι ποτέ ισχυρού ταμία της εταιρείας Χρήστου Καραβέλα, ενώ ούτε ο αποκαλούμενος «κύριος Siemens» Μιχάλης Χριστοφοράκος -όπως όλα δείχνουν - θα λογοδοτήσει ποτέ για όσα του αποδίδονται στην ελληνική δικαιοσύνη.

Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί  ξεπερνά τις 400.000 σελίδες και μέχρι να ολοκληρωθεί η κύρια ανάκριση είναι βέβαιον ότι ο αριθμός αυτός θα έχει  αυξηθεί κατά πολύ.

Η τεράστια δικογραφία, ίσως η μεγαλύτερη που έχει σχηματιστεί μέχρι τώρα για ποινική υπόθεση, έχει χωριστεί πλέον σε δύο σκέλη:

Το πρώτο μέρος αφορά στη σύμβαση για την ψηφιακοποίηση του ΟΤΕ, όπου έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για τα κακουργήματα της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος). Ήδη έχουν κληθεί  και έχουν απολογηθεί πρώην στελέχη του ΟΤΕ ,όπου όλοι είναι ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Τις επόμενες μέρες οι δικαστές ετοιμάζονται να στείλουν το δεύτερο πακέτο κλήσεων προς απολογία ,ενώ η ανάκριση για το συγκεκριμένο σκέλος δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν από το καλοκαίρι.

Το δεύτερο μέρος αφορά στη σύμβαση για τη προμήθεια του συστήματος C4i . Σε ό,τι αφορά  το κομμάτι αυτό η διενέργεια πραγματογνωμοσύνης είναι μέσα στα ανακριτικά πλάνα, ώστε να διαπιστωθεί αν υπήρξε ή όχι και σε ποιό ύψος ζημία του ελληνικού δημοσίου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ακόμα και όταν ολοκληρωθεί κάθε ένα από τα μέρη της ανάκρισης  η σκυτάλη θα περάσει, όπως απαιτεί ο νόμος, στο συμβούλιο εφετών Αθηνών  για την έκδοση βουλεύματος με βάση το οποίο τα μέλη του θα αποφαίνονται για την παραπομπή ή μη των κατηγορουμένων στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών.

Με τις μετριοπαθέστερες εκτιμήσεις η πρώτη δίκη για τη Siemens  δεν αναμένεται πριν από τα μέσα του 2013.

 

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Pingback: Ανοιχτό το ποινικό μέρος της Siemens 10/03/2012

    […] matrix24.gr Διαδώστε αυτό το […]

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.