ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις 18 και 25 Μαΐου

Τη δεύτερη Κυριακή των δημοτικών, οι ευρωεκλογές

Ο κύβος ερρίφθη ως προς το χρόνο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών οι οποίες θα διεξαχθούν στις 18 και 25 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο κ. Γιάννης Μιχελάκης.

Τη δεύτερη Κυριακή των δημοτικών, οι ευρωεκλογές

Με άλλα λόγια, οι κάλπες των ευρωεκλογών θα συμπέσουν με το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, σενάριο που μοιάζει να εξυπηρετεί τις κυβερνητικές σκοπιμότητες ως προς τις εντυπώσεις της διπλής αναμέτρησης.

Μέγαρο Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη επενδύουν στην ένδεια υποψηφίων που εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές κάλπες προκειμένου να εξισορροπήσουν την τάση του εκλογικού σώματος να στέλνει μηνύματα στις κυβερνήσεις μέσω των ευρωεκλογών. Τοποθετώντας, συνεπώς, τον πρώτο γύρω των αυτοδιοικητικών πριν τις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση ελπίζει να «κερδίσει» τις εντυπώσεις ή πάντως να καταγράψει μία επίδοση που, επουδενί, δεν θα μπορεί να χαρακτηριστεί ως απώλεια της πολιτικής της νομιμοποίησης.

Για τους ακριβώς αντίθετους λόγους, η Κουμουνδούρου επέμενε ώστε ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών να συμπέσει με τις ευρωεκλογές, προκειμένου το κόμμα να «ανέβει» στο κύμα της δυσαρέσκειας και να κερδίσει το αποτέλεσμα και τις εντυπώσεις. Προφανώς διαφορετική «εικόνα» θα δημιουργηθεί αν στις 25 Μαΐου, όταν δηλαδή θα κρίνεται ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών και οι ευρωεκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει μεν στην ευρωπαϊκή κάλπη αλλά η Ν.Δ. ή τα συνεργαζόμενα με αυτήν σχήματα εμφανίζονται να κερδίσουν τις περισσότερες περιφέρειες της χώρας ή να κρατούν τους μεγάλους δήμους.

Ο κ. Μιχελάκης, εξάλλου, αναγνώρισε μέσω του Mega ότι οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση θα διεξαχθούν εν τέλει με το ισχύον εκλογικό σύστημα, δηλαδή σε ενιαία λίστα υποψήφιοι δήμαρχοι και σύμβουλοι και με όριο το 50%, κυρίως εξαιτίας της άρνησης του ΠΑΣΟΚ να αποδεχθεί από την επικείμενη αναμέτρηση το νέο σύστημα που προβλέπει ξεχωριστά ψηφοδέλτια για δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους και εκλογή του υποψηφίου δημάρχου με 42% από τον πρώτο γύρο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.