ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουμουτσάκος: Δεν πρέπει να αφήσουμε τον ιό της διάσπασης να περάσει τη Μάγχη

Με το Brexit ξεκίνησε ένα ταξίδι σε αχαρτογράφητα νερά και με αβέβαιη κατάληξη, δηλώνει στην συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος και προσθέτει ότι δεν πρέπει να αφήσουμε τον ιό της διάσπασης να περάσει τη Μάγχη.

Εκτιμά ότι οι λαϊκιστές τύπου Φάρατζ έσπρωξαν την Μεγάλη Βρετανία σε μία περιπέτεια από την οποία μπορεί να βγει σαν «Μικρά Αγγλία». Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να βρεθούμε μπροστά σε ένα ντόμινο κατακερματισμών, είτε μέσα στη Μεγάλη Βρετανία είτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν επικρατήσουν εθνικιστικές και λαϊκιστικές φωνές.

Αν και δεν θέλει να συνδέσει το Brexit με το Grexit εντούτοις εκτιμά ότι λόγω του Brexit, μπορεί να διαμορφωθεί ένα ευρύτερο περιβάλλον αβεβαιότητας και αστάθειας, οικονομικής, αλλά και πολιτικοθεσμικής στην Ευρώπη, που θα βρει την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία, πολύ αδύναμες.

Τέλος αναφέρεται στον εκλογικό νόμο λέει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι υπέρ της απλής αναλογικής αλλά κατά της απλής λογικής» και προσθέτει ότι «κέρδισε δύο φορές με αυτόν τον εκλογικό νόμο. Τώρα θέλει να τον αλλάξει. Η παραπλάνηση δεν θα περάσει. Με το νόμο που κέρδισε, με αυτόν και θα χάσει».

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και έχει ως εξής:
Ερ. Οι Βρετανοί αποφάσισαν την έξοδό τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.Για πολλούς ήταν έκπληξη.Για κάποιους όχι.Πού πιστεύετε ότι οφείλεται το αποτέλεσμα;
Απ. Δεν είναι ένας ο λόγος που οδήγησε σε αυτήν τη δυσάρεστη εξέλιξη, που «μικραίνει» και τη Μεγάλη Βρετανία και την Ευρώπη. Πολλά μπορούν να ειπωθούν. Αλλά, κατά την άποψή μου, ο βασικότερος λόγος είναι ο συνδυασμός της βρετανικής ιδιαιτερότητας, δηλαδή της διαχρονικά ιδιαίτερα επιφυλακτικής στάσης των 'Αγγλων απέναντι στο εγχείρημα της ενωμένης Ευρώπης από τη μία πλευρά, και της παρατεταμένης και πολύπλευρης κρίσης της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την άλλη πλευρά, που, δυστυχώς, εμπνέει όλο και λιγότερο τους ευρωπαϊκούς λαούς.

Σε αυτό το «δηλητηριώδες» μείγμα προστέθηκαν και πολλοί άλλοι λόγοι. Μικρότεροι ή μεγαλύτεροι, συγκυριακοί ή μη. Μεγάλη ευθύνη έχουν οι άστοχοι και ατυχείς χειρισμοί Κάμερον. Ενός πολιτικού που υπέκυψε στην πίεση του λαϊκισμού και της αγωνίας του πολιτικού κόστους, λαμβάνοντας τη μοιραία, όπως αποδεικνύεται, απόφαση ενός τέτοιου δημοψηφίσματος.
Ερ. Ποιες συνέπειες μπορεί να έχει «το μοιραίο», όπως το χαρακτηρίσατε αυτό δημοψήφισμα;

Απ. Ξεκίνησε μία μεγάλη περιπέτεια. Ένα ταξίδι σε βαθιά, αχαρτογράφητα και τρικυμισμένα νερά. Ένα ταξίδι με αβέβαιη κατάληξη. Ένα θεμελιώδες ερώτημα είναι, εάν θα βρεθούμε μπροστά σε ένα ντόμινο κατακερματισμών, είτε μέσα στη Μεγάλη Βρετανία είτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήδη, αποκτά δυναμική το ενδεχόμενο ενός νέου δημοψηφίσματος για την απόσχιση - ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας, που επιθυμεί, με ισχυρή πλειοψηφία, να παραμείνει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Λόγος γίνεται για παρόμοιες τάσεις και στη Βόρεια Ιρλανδία.

Εθνικιστές και λαϊκιστές ηγέτες, όπως ο Φάρατζ, που έσπρωξαν σε αυτήν την περιπέτεια την πατρίδα τους, για να προστατεύσουν δήθεν την εθνική της αξιοπρέπεια, κινδυνεύουν να τη δουν να γίνεται από Μεγάλη Βρετανία Μικρά Αγγλία. Ταυτόχρονα είναι βέβαιο ότι όλες οι αντιευρωπαϊκές εθνικιστικές και λαϊκιστικές πολιτικές δυνάμεις, που βρίσκονται και στα δύο άκρα του πολιτικού φάσματος, θα εκμεταλλευθούν το Brexit. Βλέπουν σε αυτό, όχι μόνον τη δικαίωση, αλλά και την ευκαιρία για την προώθηση και, τελικά, την επικράτηση της επικίνδυνης διασπαστικής πολιτικής τους.

Ερ. Σας ανησυχεί η πιθανότητα αναβίωσης των εθνικισμών και διάσπασης της Ε.Ε.;

Απ. Βεβαίως και με ανησυχεί. Ο συνδυασμός οικονομικής κρίσης, ύφεσης, ανεργίας και έλλειψης προοπτικής με την έξαρση της προσφυγικής κρίσης, έχουν δημιουργήσει συνθήκες «θερμοκηπίου» για την ανάπτυξη ακραίων δυνάμεων που βλέπουν εχθρικά την Ενωμένη Ευρώπη.

Το Brexit κάνει ακόμη πιο ευνοϊκές τις συνθήκες για τη σταθεροποίηση και ενίσχυση αυτών των δυνάμεων. Η Ευρώπη δεν πρέπει, με κανέναν τρόπο, να επιστρέψει στο παρελθόν του κατακερματισμού, των εθνικισμών και των συγκρούσεων που την ισοπέδωσαν δύο φορές μέσα στον εικοστό αιώνα.
Όσοι πιστεύουμε στην Ευρώπη της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και του σεβασμού της διαφορετικότητας μέσα στην ενότητα, έχουμε καθήκον να μην αφήσουμε να ξαναγίνει η Ευρώπη η «σκοτεινή ήπειρος» του ομώνυμου βιβλίου του Βρετανού ιστορικού Μαρκ Μαζάουερ. Όλοι όσοι πιστεύουμε στην αναγκαιότητα της Ενωμένης Ευρώπης οφείλουμε να μην αφήσουμε τον «ιό» της διάσπασης να περάσει τη Μάγχη.

Ερ. Είναι μόνο γεωπολιτικές οι επιπτώσεις του Brexit;

Απ. Όχι βέβαια. Είναι οικονομικές, κοινωνικές, ακόμη και θεσμικές. Ήδη το σοκ έγινε αισθητό στη βρετανική λίρα και σε όλα τα χρηματιστήρια. Σχέδια επενδύσεων αναστέλλονται. Επιχειρήσεις σχεδιάζουν να εγκαταλείψουν τη Μεγάλη Βρετανία. Και πολλές δουλειές κινδυνεύουν να χαθούν. Ποιο θα είναι το καθεστώς, μισθολογικό, συνταξιοδοτικό και φορολογικό, των ευρωπαίων, π.χ. Ελλήνων, εργαζομένων στη Μ. Βρετανία; Όλα αυτά θα κριθούν από τη συμφωνία εφαρμογής του «διαζυγίου» Μ. Βρετανίας - ΕΕ.

Η διαδικασία δεν πρέπει να είναι μακρά. Όλα πρέπει να κινηθούν με ταχύτητα, ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο η περίοδος παραλυτικής αβεβαιότητας που μπορεί να βλάψει σοβαρά την οικονομία και να δώσει πολύτιμο πολιτικό χρόνο στους αρνητές της Ευρώπης, για να προωθήσουν τις πολιτικές επιδιώξεις τους. Αν η διαδικασία χωρισμού είναι μακρά, όλοι αυτοί θα μπορούν αν ισχυρίζονται, απευθυνόμενοι στους πολίτες: «Είδατε; Δεν έγινε και κάτι δραματικό με το Brexit. Γιατί, λοιπόν, να μην απελευθερώσουμε και τη δική μας χώρα από τις Βρυξέλλες;»
Ερ. Είναι το Brexit προοίμιο Grexit;

Απ. Δεν θέλω να αποδεχθώ οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο. Ταυτόχρονα, όμως, δεν μπορώ παρά να μην προβληματίζομαι σοβαρά για το ότι, λόγω του Brexit, μπορεί να διαμορφωθεί ένα ευρύτερο περιβάλλον αβεβαιότητας και αστάθειας, οικονομικής, αλλά και πολιτικοθεσμικής στην Ευρώπη, που θα βρει την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία, πολύ αδύναμες. Με μία κυβέρνηση εθνικολαϊκών αποχρώσεων, αμφίβολης πίστης στην Ευρώπη, που έχει δείξει ερασιτεχνισμό και επικίνδυνη άγνοια των ευρωπαϊκών δεδομένων.

Ερ. Τι πρέπει να κάνει η Ευρώπη από δω και πέρα;

Απ. Πρώτα -και αυτό θα πρέπει να θέλει και η Ελλάδα- η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αντιδράσει με ταχύτητα σε αυτές τις εξελίξεις. Να προχωρήσει γρήγορα, αλλά όχι εκδικητικά στην εφαρμογή Brexit.
Ταυτόχρονα, έχει καθήκον απέναντι στους ευρωπαίους πολίτες να προχωρήσει σε μία γενναία, ουσιαστική αυτοκριτική. Με παρρησία. Να εντοπίσει και να πει τι έφταιξε. Να ομολογήσει λάθη, να παραδεχθεί αδυναμίες. Να μην κρύψει δυσλειτουργίες. Και κυρίως, να ετοιμάσει ένα νέο μεγάλο σχέδιο για το μέλλον της, στο οποίο τον πρώτο λόγο θα έχει η πολιτική και όχι η γραφειοκρατία. Η κοινωνική ευαισθησία και όχι η άτεγκτη σκληρότητα μίας ασύδοτης αγοράς.
Γενναία αυτοκριτική και ένα νέο μεγάλο σχέδιο πρέπει να είναι οι δύο πυλώνες, τα δύο συστατικά που θα συνθέτουν μία μεγάλη «Συμφωνία Αλήθειας για την Ενωμένη Ευρώπη», όπως ήδη έχει αναφέρει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ερ. Όταν λέτε αυτοκριτική της Ευρώπης, αυτό περιλαμβάνει και την εφαρμοζόμενη πολιτική λιτότητας;

Απ. Η παρατεταμένη άτεγκτη, ανελαστική περιοριστική δημοσιονομική πολιτική έχει φτάσει εδώ και καιρό στα όριά της. Απαιτούνται προσαρμογές και διορθώσεις. Πρέπει να υπάρξει βελτίωση εισοδημάτων, εκτόνωση δυσαρέσκειας και αίσθηση προοπτικής για ένα καλύτερο μέλλον. Και ταυτόχρονα να διατηρηθεί με θεσμικές, κυρίως, μεταρρυθμίσεις η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Το τονίζω αυτό, διότι μειωμένη ανταγωνιστικότητα στις παρούσες συνθήκες του σκληρού διεθνούς ανταγωνισμού θα φόρτωνε ακόμα περισσότερα προβλήματα σε όσα ήδη υπάρχουν σήμερα.

Ερ. Σας κατηγορούν, όμως, ότι ακολουθείτε πιστά ένα «νεοφιλελεύθερο μοντέλο» που παρατείνει τη λιτότητα.

Απ. Αυτοί που μας κατηγορούν είναι εκείνοι που άγγιξαν την άτακτη χρεοκοπία, που χειροτέρευσαν δραματικά την οικονομία και τη ζωή των Ελλήνων μέσα σε 18 μήνες. Είναι εκείνοι που έκλεισαν τις τράπεζες. Έδιωξαν και διώχνουν επιχειρήσεις, και άρα θέσεις εργασίας. Είναι εκείνοι που δεν ξέρουν και δεν μπορούν να προσελκύσουν νέες επενδύσεις, που φορολογούν τους πάντες και τα πάντα. Χωρίς έλεος. Στο πλαίσιο του σκληρότερου μνημονίου από την έναρξη της κρίσης. Είναι εκείνοι που έφεραν ένα «μνημόνιο bonus», τον διαβόητο «κόφτη», που θα μειώσει μισθούς και συντάξεις. Είναι οι λαϊκιστές που υποσχέθηκαν τα πάντα και αθέτησαν τα πάντα. Είναι οι λάθος άνθρωποι με τη λάθος πολιτική στη λάθος στιγμή. Είναι εκείνοι που σβήνουν αυτές τις ημέρες το κεράκι του ενός χρόνου των capital controls, που επέβαλαν στους Έλληνες και την οικονομία. Η διαφορά μας μαζί τους είναι ιλιγγιώδης. Δεν είναι η διαφορά φιλελεύθερου και δήθεν αριστερού. Είναι η διαφορά λαϊκισμού και υπευθυνότητας. Ερασιτεχνισμού και γνώσης. Ιδεοληψίας και σοβαρότητας. Εκείνοι με την πολιτική τους κατανέμουν μιζέρια σε όλους, εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε και μπορούμε πλούτο για όλους.

Ερ. Γιατί λέτε «όχι» στην απλή αναλογική;

Απ. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ λέει όχι στην απλή λογική; Και αυτή είναι ότι σε περιόδους κρίσης, το εθνικό συμφέρον απαιτεί γρήγορη λήψη αποφάσεων. Απαιτεί, δηλαδή, ισχυρή και συνεκτική διακυβέρνηση. Όχι πολυδιασπάσεις και συνεχείς χρονοβόρους συμβιβασμούς, ακόμα και για το ελάχιστο. Ο σημερινός εκλογικός νόμος διασφαλίζει και αναλογική εκπροσώπηση και ισχυρή διακυβέρνηση. Ταυτόχρονα, όπως έχει δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης,είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε την υποχρέωση της πατρίδας να δώσει ψήφο στους απόδημους έλληνες, καθώς και την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε δύο φορές με αυτόν τον εκλογικό νόμο. Τώρα θέλει να τον αλλάξει.Η παραπλάνηση δεν θα περάσει.Με το νόμο που κέρδισε, με αυτόν και θα χάσει.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.