ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΕΛΠΙΖΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΩΣΕΙ... Ο ΚΟΥΤΣΟΓΙΩΡΓΑΣ

Λένε πως από μικρό κι από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια. Ο Βασίλης Λεβέντης που δεν είναι μικρός είναι όμως τρελός με την πολιτική προχθές στη Βουλή είπε μια μεγάλη αλήθεια: "Είναι βλάκας ο Τσίπρας αν δεν κάνει εκλογές να έρθει ο Μητσοτάκης, να λύσει αυτός τα προβλήματα, να τα έχει κάνει μπάχαλο σε τέσσερις – πέντε μήνες και να έχει μπροστά του εκλογές με μηδέν μπόνους". Και η αλήθεια είναι πως πλέον είναι αρκετοί στην κυβέρνηση και στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούν πως η προσφυγή στις κάλπες μπορεί να συμφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή ο Μητσοτάκης, όπως λένε, θα κερδίσει μεν τις εκλογές, αλλά δεν θα έχει αυτοδυναμία και ο Τσίπρας θα διατηρήσει ένα υψηλό ποσοστό στην περιοχή του 20% που αφενός θα τον διατηρήσει στο παιχνίδι της εξουσίας από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αφετέρου -εφόσον ο Μητσοτάκης "τα κάνει μπάχαλο" όπως προφητεύει ο Λεβέντης- θα τον επαναφέρει στη διακυβέρνηση πιθανώς μέσα από κάποιο ευρύτερο συνεργατικό σχήμα περιλαμβανομένου και αυτό του "Μεγάλου Συνασπισμου".

Ο πρωθυπουργός όμως και οι στενοί συνεργάτες, τουλάχιστον προσώρας, δεν σκέφτονται να εγκαταλείψουν την κυβέρνηση και μάλιστα "με όρους παράδοσης", όπως χαρακτηρίζουν τις πρόωρες εκλογές. Όχι επειδή είναι κολλημένοι με τις καρέκλες, όπως τους κατηγορούν οι αντίπαλοί τους, αλλά γιατι πιστεύουν, όπως μας λέει συνεργάτης του πρωθυπουργού, πως "το παιχνίδι μπορεί να γυρίσει άν μέχρι τέλος Οκτωβρίου κλείσει, όπως είπε και ο Αλέξης, η δεύτερη αξιολόγηση και μέχρι τέλους του έτους ρυθμιστεί το χρέος". Οι επαΐοντες υποστηρίζουν πως τίποτε από τα δύο δεν θα γίνει στην ώρα του και σίγουρα πάντως το δεύτερο. "Ο Τσίπρας απλώς αγοράζει, όπως συνηθίζει, χρόνο" λένε και παραπέμπουν σε σειρά δηλώσεων του πρωθυπουργού που δεν έχουν επαληθευτεί, μεταξύ των οποίων και αυτή που υποστήριζε πως μετά το Πάσχα μπαίνουμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και έρχεται η ανάπτυξη.

Ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί Τσίπρας και συνεργάτες του προσβλέπουν στο γύρισμα της τύχης κι αυτός είναι ο λόγος που απορρίπτουν τις "ηττοπαθείς εισηγήσεις" και σχεδιάζουν να αντεπιτεθούν με τρόπους και κινήσεις που παραπέμπουν στη ...θεωρία Κουτσόγιωργα περί σύγκρουσης δύο διαφορετικών και ανειρήνευτων κόσμων. "Ή εμείς ή αυτοί" είναι νέα τακτική του Μαξίμου, την οποίαν κάποιοι χαρακτηρίζουν και ως "πολιτική της τρίαινας" καθώς θα έχει τρεις αιχμές ("Αριστερά ή Δεξιά", "Τσίπρας ή Μητσοτάκης", "παλιό ή νέο σύστημα") στις οποίες θα προσπαθήσει να επικεντρώσει, και μάλιστα με όρους πόλωσης, εφεξής την αντιπαράθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση. Σκάνδαλα και σκανδαλώδεις υποθέσεις του παρελθόντος θα βρεθούν ξανά στην επικαιρότητα και θα οξύνουν την πολιτική αντιπαράθεση.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η απόφαση του πρωθυπουργού να αποδεχθεί αμέσως και ασμένως την πρόταση Μητσοτάκη για συζήτηση στη Βουλή των θεμάτων διαπλοκής και διαφθοράς. Ο Τσίπρας γνωρίζει πως από μια τέτοια συζήτηση δεν πρόκειται να χάσει καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μόλις 20 μήνες στην εξουσία και φαινόμενα διαφθοράς δεν έχουν, τουλάχιστον ακόμη, αποκαλυφθεί, σε αντίθεση με τη Ν.Δ. (και το ΠΑΣΟΚ) που για 40 χρόνια ήταν στην εξουσία είτε ως κυβέρνηση είτε ως αξιωματική αντιπολίτευση και χρεώνονται το "μεγάλο φαγοπότι" της Μεταπολίτευσης. Μάλιστα, "επειδή ο Τσίπρας είναι καλός ρήτορας και μπορεί να λέει ψέμματα χωρίς να αισχύνεται" κάποιοι στη Ν.Δ. θεωρούν λάθος την πρόσκληση του Κυριάκου να συζητηθούν σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής θέματα διαπλοκής και διαφθοράς. Όπως μας λέει βουλευτής και πρώην υπουργός της Ν.Δ. "είναι σα να ξινόμαστε στην γκλίτσα του τσοπάνη" και προσθέτει: "Τόσα άλλα θέματα υπάρχουν, που καίνε και τον κόσμο, αυτο βρήκαμε εμείς να προτείνουμε για συζήτηση; Θα 'θελα να μάθω ποιός φωστήρας το εισηγήθηκε αυτό στον Κυριάκο".

Η τακτική "δεν δικαιούστε δια να ομιλείτε για ηθική, διαπλοκή και σκάνδαλα εσείς που..." μπορεί να φανατίζει τους οπαδούς και ενδεχομένως να φθείρει και τον αντίπαλο, δεν είναι όμως σίγουρο πως θα βοηθήσει την κυβέρνηση καθώς το μόνο που θα κάνει είναι να μεγαλώσει την απέχθεια του κόσμου για την πολιτική και τους πολιτικούς με αποτέλεσμα να ενισχυθούν τα άκρα. Επιπροσθέτως, όπως φαίνεται και από τις έρευνες, το κυρίαρχο πρόβλημα των πολιτών δεν είναι η σκανδαλολογία και το ποιός έβλαψε ή βλάπτει περισσότερο τη χώρα, αλλά η επιβίωσή τους και η απαισιοδοξία για το μέλλον. Όσο λοιπόν η κυβέρνηση πυροβολεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις με φόρους και εισφορές, μειώνει μισθούς και συντάξεις και λαμβάνει όλα τα επαχθή μέτρα που απαιτεί η τρόϊκα και προβλέπονται στα μνημόνια, η καταφυγή στα ...λερωμένο κι άπλυτα της Ν.Δ. (και του ΠΑΣΟΚ) δεν πρόκειται η φθορά της κυβερνήσεως και του ΣΥΡΙΖΑ να ανακοπούν. Αντίθετα μπορεί να επιταχυνθεί αν η δεύτερη αξιολόγηση δεν είναι, ιδιαίτερα στα εργασιακά, τόσον ήπια όσο αναμένει το Μαξίμου ή χρειαστεί να παρθούν πρόσθετα μέτρα.

Στην περίπτωση αυτή δεν αποκλείεται να δούμε κι άλλες διαφοροποιήσεις -όπως αυτές με τον Καλογρίτσα, τα Θρησκευτικά και την ΕΑΒ- από τον Πάνο Καμμένο κάτι που εκ των πραγμάτων θα καταστήσει την προσφυγή στις κάλπες μονόδρομο, καθώς η περίπτωση να στηριχθεί η κυβέρνηση από το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη δεν απορρίπτεται απλώς, αλλά αντιμετωπίζεται και με θυμηδία από την πλειοψηφία των υπουργών, βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και από στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού. Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε πως η ενίσχυση της Ν.Δ. και η ανατίναξη κάθε γέφυρας συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι έχουν καταστήσει τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του όμηρο του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Εάν οι ΑΝΕΛ αποσύρουν τη στήριξή τους η κυβέρνηση πέφτει. Ο Πάνος Καμμένος αυτό το γνωρίζει και είναι σίγουρο ότι το επόμενο διάστημα θα επιδιώξει να αξιοποιήσει, παντί τρόπω, το πλεονέκτημα που απέκτησε για να ενισχύσει τόσο τη δική θέση του στο ευρύτερο σύστημα εξουσίας όσο και τα ποσοστά των ΑΝΕΛ, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις βρίσκονται κάτω από το όριο εισόδου (3%) στη Βουλή. Ορισμένοι υποστηρίζουν πως ο Πάνος Καμμένος διαβλέποντας τη φθορά της κυβερνήσεως και του ΣΥΡΙΖΑ εφεξής θα πολιτεύεται με τρόπο που θα τον επανατοποθετήσουν, ως σημαντικό παράγοντα, στις διεργασίες που συντελούνται στη συντηρητική παράταξη ενόψει της αλλαγής βάρδιας στην εξουσία.

Επειδή ο πρωθυπουργός γνωρίζει πως στερείται συμμαχιών και ενδεχομένως αναγκαστεί να πάει σε πρόωρες εκλογές θέλει να αξιοποιήσει την ευκαιρία που του δίνει το κομματικό συνέδριο τη μεθεπόμενη εβδομάδα για να πραγματοποιήσει πολιτικά ανοίγματα προς άλλα κόμματα, κινήσεις και προσωπικότητες της Κεντροαριστεράς. Το κακό για τον Αλ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πως η ένταξη πιθανώς και στην κυβέρνηση προσώπων όπως ο Φώτης Κουβέλης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και άλλοι έχει προεξοφληθεί. Και μάλιστα από μακρού χρόνου. Η πολιτική της διεύρυνσης δεν αναμένεται να προσδώσει κάποια ιδιαίτερη δυναμική στον ΣΥΡΙΖΑ. Περισσότερο εξυπηρετεί την ανάγκη να υποστηριχθεί το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση δεν είναι απομονωμένη και ο πρωθυπουργός μπορεί ακόμη να επηρεάζει τα πολιτικά πράγματα. Μάλιστα επειδή γίνεται και σε μια περίοδο που η κυβέρνηση βρίσκεται στα κάτω της το πιθανότερο είναι πως θα έχει περιορισμένη απήχηση. Οι διευρύνσεις είναι αποτελεσματικές και γόνιμες όταν γίνονται με όρους δύναμης και πολιτικής κυριαρχίας και όχι όταν είσαι πεσμένος στο καναβάτσο.

Σε κάθε πάντως περίπτωση το επόμενο τρίμηνο θα είναι κρίσιμο για την πορεία της κυβερνήσεως και της χώρας. Αυτή τη στιγμή η εικόνα της κυβερνήσεως στο εσωτερικό, όπως πιστοποιούν και οι δημοσκοπήσεις, είναι αξιοθρήνητη, όπως αξιοθρήνητη είναι και στο εξωτερικό και ειδικότερα στους επενδυτικούς κύκλους. Η πολιτική και κοινωνική αστάθεια παραμένει το νούμερο ένα πρόβλημα. Αν δεν λήξει σύντομα και επιτυχώς η δεύτερη αξιολόγηση ουδεμία επένδυση πρόκειται να γίνει. Η ύφεση θα συνεχιστεί και το 2017, παρά τα όσα αισιόδοξα προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Αν μάλιστα τα έσοδα πέσουν έξω τότε είναι πολύ πιθανό ο πρωθυπουργός, αφού συσκεφθεί με το οικονομικό επιτελείο, και προκειμένου να αποφύγει τη λήψη νέων επαχθών μέτρων να αποφασίσει, αυτό που δεν θέλει, την προσφυγή στις κάλπες. Φαντάζει δύσκολο έως απίθανο, όμως δεν μπορεί και να αποκλειστεί αν το γύρισμα της τύχης δεν είναι αυτό στο οποίο ελπίζουν ο πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες...

6 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Θ.Τ. 12:43 03/10/2016

    Προγνωστικά περί εκλογών πάλι και από τον Τσίπρα , και από τον Κούλη αλλά και από Σας Κε Φελνίκο μας .
    Πότε θα μιλήσουμε και ΠΡΟΠΑΝΤΩΝ θα αρχίσουμε να πραγματοποιούνται ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ενάαντια στο παλιό, σάπιο ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟ σύστημα . Γιά να βγούμε από το πηγάδι που μας έρριξε ο Καραμανλής και να μην πέσουμε στο άπατο πηγάδι που είναι η «δραχμή», το grexit είτε όπως αλλοιώς μπορεί να το λένε . . . Οι άλλοι μας παίζουν μονότερμα και μεις συζητάμε ποιός, πότε και ποιά καρέκλα .

  2. Ο ΑΛΕΞΗΣ ‘’ΨΑΧΝΕΙ’’ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΟΥΣ’’ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ ΤΟΥ

    ΓΙΑΤΙ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΥΓΚΑΛΥΠΤΕΙΣ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ…????????????
    ==================================

    Κύριε Τσίπρα
    όταν ‘’συγκαλύπτεις’’ τους διεφθαρμένους της Καραμανλικής πενταετίας 2004-2009, με τι θάρρος θα ζητήσεις και από τους Έλληνες να κάνουν ΑΥΤΟ! που δεν κάνεις εσύ και σε πιστέψουν?
    *Όταν δεν αναφέρεις ΚΑΝ!!!! τον διπλασιασμό του χρέους από 178 σε 350 δις ευρώ και ταυτόχρονα μέχρι ΧΘΕΣ οργίαζες για το …φουσκωμένο έλλειμμα ,που τελικά όχι μόνο ήταν 15,6% , αλλά ακόμη ..ψαχνόμαστε, πώς να πιστέψουμε όλα όσα μας λές ..το βράδυ και αναιρείς ή….ΞΕΧΝΑΣ την άλλη μέρα?
    *Λογικά θα έπρεπε στο λεξικό να σβήσουμε τις λέξεις ‘’ψευτιά’’ και ‘’απάτη’’και να βάλουμε τη λέξη ..Αλέξης, Πάνος…σαν ελάχιστο δείγμα υπόμνησης προς τις γενιές που έρχονται ‘’ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΕΣ’’ λες και είσαι τουρκος..Σουλτάνος
    *Όταν ο ΜΟΝΟΣ πολιτικός που τιμωρήθηκε ήταν ο Άκης, ενώ …χιλιάδες μας ‘’βγάζουν την γλώσσα’’ αφού το σύστημα και η δικαιοσύνη ήταν μέσα στο άθλιο παιχνίδι της ‘’ΕΘΝΙΚΗΣ’’ διαφθοράς και ιδιοτέλειας, τι περιμένεις να κάνουν οι απλοί και έντιμοι αδύναμοι Έλληνες?
    *Όταν βλέπουν οι Ευρωπαίοι την αχαριστία την εμπάθεια και την ιδιοτέλεια που έχετε επιδείξει όλοι απέναντι στους ανθρώπους που αγωνίστηκαν και δεν πτωχεύσαμε ,την αθλιότητα και την εγκληματική σας φύση και συμπεριφορά επί πλέον, να επιρρίψετε όλα σας τα εγκλήματα στον έντιμο πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, πιστεύετε ότι δεν θα σας κοιτούν ‘’σαν αναγκαίο σκατό’’ στην αυλή τους?
    *Κύριε Τσίπρα,
    απέδειξες σε ελάχιστο χρόνο την ακαταλληλότητά σου και την επικινδυνότητά σου για την ‘’ΚΛΕΜΜΕΝΗ ΕΞΟΥΣΙΑ’’ που διαχειρίζεσαι.
    Απέδειξες, τόσο με τις επιλογές σου όσο και με τις πρακτικές σου, ότι αποτελείς την μεγαλύτερη πολιτική αποτυχία, και την πιο επικίνδυνη παρουσία για το μέλλον της πατρίδας μας, αυτή τη δύσκολη στιγμή, για την οποία και ΕΣΥ ! φέρεις μεγίστη ευθύνη.

    • K. porkides 11:44 05/10/2016

      Δεν το κατάλαβα αυτό!
      Πές μας πώς γίνεται κανείς Μέλος της Διαπλοκής Παπανδρέου νά γίνουμε κι’ εμείς!

  3. NMan. 8:03 03/10/2016

    Επιστράτευσαν και ‘’αμόλησαν’’ και το περιστέρι…οι ΑΘΕΟΙ.

    Κάθε φορά που νέα, σκληρά, αντιλαϊκά μέτρα βρίσκονται προ των πυλών, η κυβέρνηση ανασύρει το παραμύθι της… «σκληρής διαπραγμάτευσης».
    Κάθε φορά που τα έχει ξεπουλήσει όλα παριστάνει την «αντιστασιακή» στην προσπάθειά να αποκοιμίσει το λαό με αυταπάτες και με ψευδαισθήσεις.
    Κάθε φορά που ξεφτιλίζει την έννοια «Αριστερά» μασκαρεύεται και κορδώνεται, υποδύεται την προστάτιδα των συμφερόντων του λαού για να κερδίσει χρόνο ώστε κατόπιν να σερβίρει σαν «τετελεσμένο γεγονός» και σαν προϊόν «σκληρής διαπραγμάτευσης», τι; Την ικανοποίηση των συμφερόντων των δυναστών του λαού!
    Τέτοιο παραμύθι είναι και η «αντιΔΝΤ» στάση του κ.Τσίπρα. Ένα ακόμα.

    • Μπράβο φιλε μου, αργησες αλλά επί τελους το κατάλαβες οτι ο Παπανδρέου φταίει για ολα, ακομα καί γιά τήν ύπαρξη σου.

  4. ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : ΕΝΑΣ ΕΝΤΙΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ,
    ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΑΥΤΟΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ.
    Γράφει ο Ν Βράχος

    *Όταν μόνος του αγωνιζόταν να σωθεί η Ελλάδα, τον υπονόμευαν και τον λοιδορούσαν.
    *Όταν τους προσκαλούσε να συνδράμουν την ΕΛΛΗΝΙΚΗ κυβέρνηση και να συμπαραταχθούν στο αιρετό φασιστικό ‘’κουβέρνο’’ ΜΕΡΚΟΖΥ, αυτοί παραπληροφορούσαν τον λαό και ΕΚΑΙΓΑΝ την Ελλάδα.

    *Όταν ΟΛΟΙ σκοτώνονταν για την πολυθρόνα, αυτός παραιτήθηκε να σωθεί η Ελλάδα μας. Και δεν είπε ‘’κουβέντα’’ για το μέγεθος της πολιτικής αλητείας, ούτε για την αποστασία, ούτε για την αντισυνταγματική εκτροπή, ούτε για το πισωγύρισμα της Ελλάδας σε άλλες ‘’μαύρες και αλησμόνητες’’ εποχές ντροπής και προδοσίας.

    *Ποιος άλλος έχει δώσει τέτοιο δείγμα γραφής;

    *Το πόσο ηθικά, πολιτικά και ανθρώπινα ,διαφέρει από τους ‘’εραστές της πολυθρόνας’’, ίσως είναι και ένας από τους λόγους που πρέπει να κυβερνήσει αυτόν τον τόπο και να διορθώσει πολλές ‘’αμαρτίες γενεών’’ !

    *Ίσως οι ξένοι, γνωρίζουν και αντιλαμβάνονται εκείνα τα στοιχεία που τον διακρίνουν από τους άλλους, και διαρκώς είναι προσκεκλημένος από όλο τον κόσμο του πνεύματος και της πολιτικής, ενώ οι κομματικές μας υστεροβουλίες δεν μας ‘’επιτρέπουν’’ να τιμήσουμε και εμείς, τον άνθρωπο και πολιτικό, που τιμά ΟΛΟΣ ο κόσμος!

    *Ποιος άλλος Έλληνας πολιτικός έχει φθάσει τόσο υψηλά στην εκτίμηση και στον παγκόσμιο σεβασμό καθηγητών, επιχειρηματιών, αρχηγών κρατών, φοιτητών ?

    *Ποιος άλλος έχει επιδείξει τέτοιο μοναδικό επίπεδο γνώσης, σεβασμού και αυτοσεβασμού?

    *Η σημερινή συμπεριφορά των ‘’εραστών της εξουσίας’’ αποδεικνύει περίτρανα πως η άθλια οικονομική μας κατάσταση, είναι μέρος της διαπλοκής, της ψηφοθηρίας του πελατειακού κράτους.

    *Σήμερα, περισσότερο και καλλίτερα από κάθε άλλη φορά φαίνεται και αποδεικνύεται η ΑΠΟΥΣΙΑ της Δικαιοσύνης, που δεν λειτούργησε με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, αλλά την ιδιοτέλεια πολλών και ΕΠΩΝΥΜΩΝ μελών της.
    *Μήπως και σήμερα ακούσαμε κάποια μέτρα για την αποκατάσταση του πληγέντος πολλαπλώς κύρους της?

    *Μήπως κάποιοι… παραιτήθηκαν από ευθιξία εις ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάντια των ‘’δικαστών- υπαλλήλων ’’ της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας?

    ‘Ακρα , της πολιτικής ιδιοτέλειας και διαπλοκής, σιωπή….

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.