ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΖΗΤΗΜΑ ΗΜΕΡΩΝ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ

 Η κυβέρνηση της Κύπρου βρίσκεται στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων πριν από τη σύναψη μιας συμφωνίας "διάσωσης" με τους διεθνείς πιστωτές, δήλωσαν σήμερα πηγές στις Βρυξέλλες, με κάποιες μάλιστα να εκτιμούν ότι η συμφωνία ενδέχεται να είναι θέμα ημερών.

Η Λευκωσία -η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ- είχε κάνει σαφή την πρόθεσή της τον Ιούνιο να ζητήσει δανεισμό από την τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) για να ενισχύσει τον τραπεζικό τομέα της, ο οποίος είχε τρωθεί λόγω, μεταξύ άλλων, της έκθεσής του στο ελληνικό χρέος.

Ο λόγος που καθυστέρησε η συμφωνία, όπως σημειώνουν Ευρωπαίοι παρατηρητές, είναι ότι η Κύπρος άργησε να υποβάλλει σχετικό αίτημα. Ορισμένοι μάλιστα εκτιμούν ότι ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, ίσως δεν ήθελε να επιβάλει σκληρά μέτρα λιτότητας -όπως θα ήταν υποχρεωμένος βάσει μνημονίου- πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2013.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, δηλώνει ότι μια συμφωνία τρόικας- κυβέρνησης δεν είναι αρκετή για να υιοθετηθούν τα μέτρα ή και το μνημόνιο, αλλά θα πρέπει τα μέτρα ή και το μνημόνιο να συγκεντρώνουν ομοφωνία ή πλειοψηφία στη Βουλή.

Εφόσον, ολοκληρωθεί η συμφωνία με την Κύπρο, η Μεγαλόνησος θα γίνει η πέμπτη ευρωπαϊκή χώρα που ζητεί δανεισμό από την ΕΕ, μετά την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, καθώς και την Ισπανία, ενώ το τελευταίο αναπτύσσεται έντονη φημολογία και για τη Σλοβενία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.