ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Όλα θα κριθούν στα ανταλλάγματα

Με την τρόικα –και δη το Βερολίνο- να πιέζει ολοένα και περισσότερο για σκληρή λιτότητα, η Αθήνα με την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στον Λευκό Οίκο παίζει δυνατά το «χαρτί» των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σε μια περίοδο που η Μεσόγειος –από τα παράλια της Βόρειας Αφρικής, ως την Μέση Ανατολή και την Τουρκία- φλέγεται, η Ελλάδα δείχνει να αναδεικνύεται σε έναν ισχυρό και ασφαλή παίκτη στην περιοχή.

Έναν «παίκτη» που μάλλον έχουν υποτιμήσει οι εταίροι του στην Ευρώπη: Συγκρινόμενη δε με την Τουρκία, η οποία εδώ και εβδομάδες ταλανίζεται από μαζικές διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν και η οποία παλεύει με μια επικίνδυνη εσωτερική πόλωση, η Ελλάδα παρά την κρίση χρεών που αντιμετωπίζει και την ύφεση, μοιάζει σαν μια νήσος σταθερότητας.

Την ίδια ώρα δεδομένων των νέων ενεργειακών ευρημάτων στην χώρα μας, το Ισραήλ και την Κύπρο, και της συμφωνίας για τον νέο αγωγό που μεταφέρει αζέρικο αέριο μέσω της Ελλάδας, τα πράγματα φαίνεται πως αλλάζουν και σε επίπεδο οικονομικού- επιχειρηματικού ενδιαφέροντος.
Δεν είναι τυχαίες άλλωστε και οι επαφές που είχε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στη Νέα Υόρκη όπου δείπνησε με 20 ανώτατα στελέχη επενδυτικών ομίλων οι οποίοι διαθέτουν συνολικά επενδυτικά κεφάλαια 850 δισ.

Ο λόγος ήταν ακριβώς αυτός να αναδειχτεί το νέο ελληνικό προφίλ, όπως διαμορφώνεται σε μια ασταθή περιοχή:  Αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες και hedge funds όπως the Baupost, York Capital, Paulson και άλλοι άλλωστε έχουν ήδη «ποντάρει» στην Ελλάδα. Και οι Ηνωμένες Πολιτείες ουδέποτε είχαν χάσει το ενδιαφέρον τους για την περιοχή, πόσο μάλλον τώρα που «μυρίστηκαν»  … υδρογονάνθρακες.

Το πόσο θα τραβήξει αυτή η στήριξη -έως και υπόγεια κόντρα με το Βερολίνο- από πλευράς Ηνωμένες Πολιτειών και μέχρι που μπορεί να φτάσει… μάλλον θα κριθεί στα ανταλλάγματα!

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.