ΚΟΣΜΟΣ

Θύελλα αντιδράσεων

Ρατσιστικό αμόκ στο Παρίσι: Λιντσάρισαν 16χρονο Ρομά

Ένας 16χρονος Ρομά ξυλοκοπήθηκε άγρια από περίπου δέκα άτομα στα βόρεια προάστια του Παρισιού και νοσηλεύεται σε κωματώδη κατάσταση.

Οι δράστες, σε επίθεση με έντονο ρατσιστικό χαρακτήρα, θεώρησαν τον έφηβο  ύποπτο για διάρρηξη. Την  επίθεση την καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

«Αυτές οι αδιανόητες και αδικαιολόγητες ενέργειες αντιβαίνουν σε όλες τις αρχές οι οποίες αποτέλεσαν τη βάση για την ίδρυση της Δημοκρατίας μας», τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος εκφράζοντας «τον αποτροπιασμό» και ζητώντας να γίνουν τα πάντα «για να βρεθούν οι δράστες αυτής της επίθεσης.

Ο 16χρονος ζούσε με την οικογένειά του και άλλους Ρομά σε ένα κτίριο στο Πιερφίτ-σιρ-Σεν, στα βόρεια  του Παρισιού. Βρέθηκε την περασμένη Παρασκευή, αναίσθητος, μέσα σε ένα καροτσάκι του σούπερ-μάρκετ εγκαταλειμμένο κοντά στη Σιτέ ντε Ποέτ, ένα άλλο υποβαθμισμένο προάστιο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας, ο ανήλικος λιντσαρίστηκε από ένα πλήθος που τον κατηγορούσε ότι είχε διαρρήξει νωρίτερα το διαμέρισμα ενός κατοίκου της Σιτέ ντε Ποέτ.

Η αστυνομία ενημερώθηκε για το επεισόδιο από τη μητέρα του παιδιού το οποίο νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με μια δικαστική πηγή.

Σύμφωνα με τις οργανώσεις για την προάσπιση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων τα κρούσματα βίας σε βάρος των Ρομά στη Γαλλία παρουσιάζουν ανοδικές τάσεις. Τον Οκτώβριο του 2012 στη Μασσαλία οι Ρομά εκδιώχθηκαν από τον καταυλισμό τους από οργισμένους κατοίκους που έκαψαν ό,τι απέμεινε. Τον Μάιο του 2013 οικογένειες Ρομά είχαν δεχθεί επίθεση σε ένα χώρο υποδοχής, στο Ελάμ της βόρειας Γαλλίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας κάλεσε τις γαλλικές αρχές να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι δράστες της βάναυσης επίθεσης εναντίον του 16χρονου.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.