ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Χρυσάφι» τα προγράμματα για το Βερολίνο

Πόσα χρήματα έχει κερδίσει η Γερμανία από τους τόκους των δανείων στην Ελλάδα

«Χρυσοφόρα» αποδεικνύονται για το Βερολίνο τα δάνεια που χορηγούνται στην Αθήνα.

Σύμφωνα με  δημοσίευμα της  εφημερίδας «Rheinische Post», η οποία επικαλείται έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, η Γερμανία έχει εισπράξει από την Ελλάδα σχεδόν 360 εκατομμύρια ευρώ σε πληρωμές  τόκων, από το 2010 ως το 2014. Για τα επόμενα έτη, το Βερολίνο περιμένει πλέον για τον προϋπολογισμό εισπράξεις περίπου 20 εκατ. τον χρόνο.

Στο έγγραφο, το οποίο αποτελεί απάντηση του υπουργείου Οικονομικών σε ερώτηση της Αριστεράς (Die Linke), καταγράφεται η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, ενώ αναφέρονται αναλυτικά τα στοιχεία όλων των βασικών δεικτών της οικονομίας και επισημαίνεται ότι η χώρα έζησε για χρόνια πάνω από τις δυνατότητές της.

Συμπερασματικά, ωστόσο, αναφέρεται ότι δεν διακρίνεται κάποια εναλλακτική από το πρόγραμμα προσαρμογής: «Η εναλλακτική θα ήταν μια άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας, η οποία θα είχε ως συνέπεια πολύ υψηλό κόστος προσαρμογής», τονίζεται από το υπουργείο του Β. Σόιμπλε.

Από την πλευρά της Αριστεράς, ο Αντρέι Χούνκο επισημαίνει ότι τα στοιχεία δείχνουν πως η πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης, οδήγησε στην ύφεση και στη φτώχεια και τη χαρακτηρίζει αποτυχημένη. Ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε, ωστόσο, επισημαίνει η εφημερίδα, έχει άλλη άποψη. Θεωρεί ότι το πρόβλημα προκάλεσε η ανεξέλεγκτη πολιτική πριν από την κρίση, όχι η πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. ΝΒ 14:00 05/03/2015

    ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ,
    ΑΠΟ ΤΟ 1960!!!

    Ανέβασε το χρέος ο Καραμανλής, στα 350ΔΙΣ Ευρω.

    Δηλαδή μόνο να γράψεις και να προσπαθήσεις να σκεφτείς το ποσό παθαίνεις..εγκεφαλικό.
    ===========================================
    * Ένα ποσό πρωτόγνωρο και ασύλληπτο χωρίς διαφάνεια.

    * Επί πλέον 35 δις ευρώ ετήσιο ΕΛΛΕΙΜΜΑ και 24 Δις έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου. Και παρέμεναν στις θέσεις τους και παραμένουν ακόμα.
    *Μέσα σε πέντε χρόνια (2004-2009) χάσαμε σχεδόν τα πάντα.
    *Τι ζητάει ο απλός Έλληνας που δεν ξέρει από οικονομία και ΑΠΑΤΗ.
    Να βρεθεί άλλος ένας Έλληνας ακόμη, εκτός από τον Γιώργο Παπανδρέου, να του πεί την αλήθεια.
    Το χρέος δεν ‘’κουρεύεται’’ και τα μνημόνια δεν σχίζονται με ψευτιές και απάτες, ούτε με ‘’μαγκιές’’ ούτε με ‘’ριχτά σακάκια’’ με σηκωμένους γιακάδες. Κανείς δεν έχει το θάρρος να πει την αλήθεια? Πως θα μπορέσουμε να περιορίσουμε το χρέος, αν δεν βοηθήσουν κι αν δεν θελήσουν αυτοί που μπορούν? Νομίσαμε ότι η χρεοκοπία Καραμανλή ήταν..εξαμηνιαίας διάρκειας και άντε και γυρίσαμε πίσω εκεί που είμαστε? Πρέπει μα καταλάβουμε όλοι ότι το ΕΓΚΛΗΜΑ Καραμανλή, Σαμαρά και Τσίπρα κατέστη σχεδόν ισόβιο χωρίς καμία περίοδο χάριτος.
    Όσο πιο γρήγορα το αντιληφθούμε, τόσο θα μπορέσουμε να συναινέσουμε και όλοι μαζί θα αγωνισθούμε να πείσουμε τους ‘’κακούς’’ δανειστές μας, ότι βάλαμε μυαλό και θέλουμε να σώσουμε τα παιδιά μας.
    Όποιος έχει ΑΜΕΣΗ λύση να την πεί εδώ και τώρα.
    Κανείς δεν έχει και κανείς δεν μπορεί. Οι πολιτικοί μας, αντιπροσωπεύουν το είδος μας και το μέγεθος της ευαισθησίας μας και της αντίληψής μας.
    Μοιάζουμε με μια οικογένεια τσακωμένη μεταξύ μας, που δουλεύουμε ένας ή δύο και απλώς συντηρούμαστε προς το παρόν και έχουμε και ένα δάνειο πχ. 50 εκατ. ευρώ και μας ζητούν να το αποπληρώσουμε. Υπάρχει πιθανότητα? Καμία !
    Και το χειρότερο, επιλέγουμε τους καταστροφείς ( Καμένος, Παυλόπουλος) να μας σώσουν.
    Οι Γερμανοί το 1990 αντιμετώπισαν πρόβλημα ύπαρξης και επιβίωσης. Είδαμε τι έκαναν? Παραδειγματιστήκαμε και πιαστήκαμε χέρι –χέρι να περάσουμε το ποτάμι?
    Τι κάναμε? Υπονομεύσαμε τον Παπανδρέου που αγωνιζότανε μόνος του και ξαναφέραμε τους εγκληματίες πους μας πτώχευσαν να μας σώσουν. Να μας σώσουν ποιοι?
    Καμιά ελπίδα δεν υπάρχει, αν δεν παραδεχτούμε ποιοι φταίνε.
    Αν δεν αποδεχτούμε το μέγεθος της ΔΙΚΗΣ μας συμμετοχής στο μέγεθος της κατάντιας μας.
    ΣΧΟΛΙΟ: 233, βουλευτές όρθιοι χειροκροτούσαν για την επιλογή ..Παυλόπουλου ως προέδρου Δημοκρατίας.
    Τι άλλο θέλουμε

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.