ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν καλύπτει τα επιχειρηματικά

Γιατί διαφωνούν οι τράπεζες με την πρόταση της κυβέρνησης για τα «κόκκινα» δάνεια

Η πρόταση της κυβέρνησης καλύπτει σχεδόν όλα τα δάνεια εκτός των επιχειρηματικών.

Μπορεί η κυβέρνηση να υπογράμμισε ότι οι τράπεζες συμφώνησαν με την πρόταση της κυβέρνησης για την εξαίρεση της πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων σε τρίτους, ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Η κυβέρνηση προτείνει την απαγόρευση πώλησης όλων των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσει αξίας μέχρι 500.000 ευρώ, δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες μέχρι 250.000 ευρώ και καταναλωτικά - κάρτες μέχρι 20.000 ευρώ, πρόταση που οι τράπεζες θεωρούν ως υπερβολικά ευρεία. Ουσιαστικά διατηρεί υπο καθεστώς προστασίας το μεγαλύτερο μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εκτός των επιχειρηματικών.

Η θέση αυτή είναι διαμετρικά αντίθετη με το μνημόνιο που έχει υπογράψει η κυβέρνηση Τσίπρα τον περασμένο Αύγουστο προβλέπει την πλήρη απελευθέρωση της δυνατότητας πώλησης «κόκκινων» δανείων σε τρίτους. Οι τράπεζες διαφωνούν ριζικά με την πρόταση της κυβέρνηση αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν να έρθουν σε σύγκρουση με την κυβέρνηση εν μέσω διαπραγμάτευσης. Αναλυτές πάντως σημειώνουν ότι η πρόταση είναι τόσο μαξιμαλιστική που είναι απίθανο να αποτελέσει έστω και βάση συζήτηση με την τρόικα.

Στη χθεσινή συνάντηση των διοικήσεων των τραπεζών με το οικονομικό επιτελείο οι εκπρόσωποι των τραπεζών τόνισαν ότι δεν σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε σημαντικές πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων σε εξειδικευμένα funds ωστόσο υπογράμμισαν ότι η πρόταση της κυβέρνησης, και η έμμεση προστασία που παρέχει στους δανειολήπτες που δεν εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους, θα ενθαρρύνει τις τακτικές «στρατηγικών επενδυτών», δηλαδή, δανειοληπτών που ενώ είναι σε θέση να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους δεν το κάνουν εκμεταλλευόμενοι το περίπλοκο νομικό πλαίσιο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, περίπου το 20% από τα 100 δισ. ευρώ των «κόκκινων» δανείων μπορεί να αφορά στρατηγικούς κακοπληρωρές. Δηλαδή δάνεια 20 δισ. ευρώ με τους κατάλληλους χειρισμούς θα μπορούσαν να επανέλθουν σε συνθήκες κανονικότητες ανακουφίζοντας δραστικά τους ισολογισμούς των τραπεζών και ενισχύοντας αποφασιστικά τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία. Οι τράπεζες εκτιμούν ότι το 40% των νοικοκυριών που έχουν κάνει χρήση των διατάξεων του νόμου Κατσέλη είναι σε θέση να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους και εκμεταλλεύονται τις καταστάσεις.

Όπως ανακοινώθηκε μετά την συνάντηση κυβέρνησης - τραπεζών αποφασίστηκε η συγκρότηση κοινής Επιτροπής, η οποία θα λειτουργεί με ευθύνη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικήςη οποία θα εξετάσει θέματα όπως τη μείωση των χρεώσεων στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, τη συνδρομή των τραπεζών στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και ο καλύτερος συντονισμός μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών στην αναζήτηση στοιχείων και πληροφοριών από δημόσιους φορείς.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.