ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες

Attica Bank: Τρεις προτάσεις για το ομολογιακό

Οι επενδυτές θα επενδύσουν 70 εκατ. ευρώ ενώ θα αποκτήσουν και «κόκκινα» δάνεια.

Τρία επενδυτικά σχήματα έχουν καταθέσει προτάσεις στην διοίκηση της Attica Bank για την κάλυψη ομολογιακού δανείου ύψους 70 εκατ. ευρώ, που θα εκδώσει η τράπεζα, αποκτώντας χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με αναλυτές τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα δοθούν στον επενδυτή σαν εγγύηση - εξασφάλιση των κεφαλαίων που θα επενδυθούν στο ομόλογιακο δάνειο. Δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί αν το πακέτο των «κόκκινων» δανείων θα μεταβιβαστεί στον επενδυτή ή αυτός θα αναλάβει τη διαχείρισή τους. Η έκδοση του ομολογιακού θα γίνει προκειμένου να καλυφθεί το αδιάθετο ποσό της πρόσφατης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης. Μέσω της αύξησης κεφαλαίου η Αττικής συγκέντρωσε 681 εκατ. ευρώ από το 748 εκατ. ευρώ που απαιτούνταν, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα «έλλειμμα» 70 εκατ. που πρέπει να καλυφθεί.

Τραπεζικές πηγές εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την κάλυψη του ομολογιακού και θεωρούν ότι θα αποτελέσει κομβικό σημείο στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού της τράπεζας. Σημειώνεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ζητήσει με έμφαση τον οργανωτικό και διοικητικό εκσυγχρονισμό της Attica Bank, τόσο από την διοίκηση της τράπεζας όσο και τον βασικό μέτοχο το ταμείο των μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ) ως απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να μετασχηματιστεί σε ένα σύγχρονο ανταγωνιστικό τραπεζικό ίδρυμα τερματίζοντας πρακτικές που βρίσκονται εκτός τραπεζικού πλαισίου.

Στο πλαίσιο αυτό, και δεδομένου ότι η Attica Bank εμφανίζει τον υψηλότερο δείκτη καθυστερήσεων μεταξύ των εμπορικών τραπεζών, η ΤτΕ ζήτησε την πλήρη θωράκιση του ισολογισμού της. Έτσι η διοίκηση της τράπεζας προχώρησε το 2015 στη διενέργεια προβλέψεων ύψους 628 εκατ. ευρώ (έναντι 110 εκατ. ευρώ το 2014) με αποτέλεσμα οι σωρευμένες  προβλέψεις να ανέλθουν σε 1.170,2 εκατ. ευρώ (έναντι 546,3 εκατ. ευρώ το 2014). Πλέον οι συσσωρευμένες προβλέψεις καλύπτουν πάνω από το 51,5% (Μάρτιος 2016) των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων, επίπεδο ανάλογο των μεγάλων συστημικών τραπεζών.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.