ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πληρώνουν» το Μακεδονικό οι ΑΝΕΛ

Το βλέμμα στο Eurogroup της Πέμπτης στρέφει το Μαξίμου

Στο Eurogroup της Πέμπτης «ποντάρει» το Μέγαρο Μάξιμου που σε συνδυασμό με τη συμφωνία στο Μακεδονικό, θα διαμορφώσουν το κυβερνητικό «αφήγημα» των επόμενων μηνών. Σε πρώτο πλάνο λοιπόν για την κυβέρνηση περνά  ο πολιτικός σχεδιασμός για τα επόμενα βήματα, με δυσκολία όμως μπορούν να ανταποκριθούν στους ίδιους ρυθμούς οι ΑΝΕΛ, μιας και «πληρώνουν» τον λογαριασμό στο Μακεδονικό.

 

Οι στόχοι για την Πέμπτη και η επόμενη μέρα...

Ο πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις Βρυξέλλες και όπως λένε χαρακτηριστικά «οι επόμενες μέρες οι αφιερωμένες στη διαπραγμάτευση και στην οικονομία».

Τα επίδικα για την κυβέρνηση σ’ αυτή τη φάση είναι δύο:

Πρώτον μια συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιμήκυνση των ωριμάνσεων, προκειμένου να αποκλιμακωθούν τα επιτόκια μετά από μια «καθαρή έξοδο». Καθοριστικό ρόλο σε αυτό διαδραματίζει το Βερολίνο. Ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για «μια ρύθμιση που θα πρέπει να είναι πειστική για τις αγορές».

Δεύτερον, η μεταπρογραμματική εποπτεία. Από το πλαίσιο που θα συμφωνηθεί με τους δανειστές να εξαρτηθούν τα πεδία ελευθερίας άσκησης πολιτικής από τον Αύγουστο και μετά.

Και επειδή στα υψηλά κλιμάκια του Μαξίμου ξέρουν ότι εκλογές ουδέποτε κέρδισε κανείς (μόνο) με αφηγήματα, επιδίωξή τους θα είναι με ορίζοντα τα όσα λένε για εκλογές το 2019 να κάνουν πράξη μια σειρά από κυβερνητικές εξαγγελίες τις οποίες έχουν ήδη προαναγγείλει ή υπονοήσει.

Με στόχευση, τα… αποτελέσματα να αποτυπωθούν στο εκλογικό αποτέλεσμα.! Ήτοι, να υλοποιήσουν την αύξηση του κατώτατου μισθού, τις στοχευμένες φοροελαφρύνσεις που θα εγγράφονται στον προϋπολογισμό του 2019 και φυσικά τη δέσμευση να μην πέσει «μαχαίρι» στις συντάξεις που αποτελεί και το νούμερο ένα θέμα συζήτησης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Το «παζάρι» στο Μακεδονικό και ο «λογαριασμός» των ΑΝΕΛ 

Όσο για τη συζήτηση ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε «παζάρι» με το Μακεδονικό για να αποκομίσει οφέλη στην οικονομία, η επίσημη απάντηση από το Μαξίμου ήταν μετρημένη και αρκέστηκαν στο ότι  «ζήτημα ανταλλαγμάτων στις διεθνείς σχέσεις δεν υπάρχουν» για να συμπληρώσουν βέβαια με νόημα ότι είναι εντελώς διαφορετικό να διαπραγματεύεσαι με μια χώρα που λύνει προβλήματα και με μια που είναι η αιτία του προβλήματος.

Φαίνεται όμως πως η μετρημένη απάντηση του Μαξίμου και οι δηλώσεις του Θεόδωρου Τοσουνίδη, εκπροσώπου Τύπου των ΑΝΕΛ, δεν μπόρεσαν να βάλουν φρένο στις αντιδράσεις για τη στάση του κυβερνητικού εταίρου στο Μακεδονικό. Το κόμμα εμφανίζει συμπτώματα ανεξέλεγκτης κατάρρευσης τόσο σε επίπεδο κορυφής όσο και στην βάση.

Η αρχή έγινε με τον κ. Δημήτρη Καμμένο που υποστήριξε την πρόταση μομφής, δηλώνοντας αντίθετος με την υπογραφή της συμφωνίας και διεγράφη από την ΚΟ του κόμματος. Ακολούθησε η παραίτηση της κυρίας Μανταλένας Παπαδοπούλου ενώ η παράδοση των κομματικών ταυτοτήτων από δεκάδες στελέχη και υποστηρικτές συνεχίζει την αποδόμηση ενός πολιτικού οικοδομήματος που γεννήθηκε στα χρόνια της οικονομικής κρίσης αλλά έχει έντονη εθνική ταυτότητα.

Είναι σαφές ότι το κόμμα του κ. Πάνου Καμμένου αντιμετωπίζει μια κρίση. Ωστόσο, για πρώτη ίσως φορά οι αναταράξεις δεν προκαλούνται από εσωκομματικές ίντριγκες αλλά από τους έντονους κλυδωνισμούς που ήδη έχει δημιουργήσει στην κοινωνία η υπογραφή της συμφωνίας για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Η καταψήφιση της πρότασης μομφής από τους ΑΝΕΛ ερμηνεύτηκε από όλους, όπως ήταν αναμενόμενο, ως εξουσιοδότηση στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά να υπογράψει την συμφωνία.

Η ενέργεια ακτιβιστών να πετάξουν σανό στην είσοδο των γραφείων του κόμματος αποδεικνύει ότι ο πολιτικός ελιγμός των ΑΝΕΛ να επιτρέψουν την υπογραφή της συμφωνίας ισχυριζόμενοι ότι θα την καταψηφίσουν αν και όταν έρθει στην Βουλή δεν έπεισε όπως φαίνεται κανέναν.

Πάντως, όποιοι και αν είναι οι σχεδιασμοί, η επιλογή των ΑΝΕΛ να επιτρέψουν την υπογραφή της συμφωνίας για την ονομασία της γειτονικής χώρας ως «Βόρεια Μακεδονία» άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου και αυτό πλέον το αισθάνονται τα στελέχη του κόμματος με τον χειρότερο τρόπο.

Η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά κατά την επίσκεψή της στα γραφεία των ΑΝΕΛ στα Χανιά βρέθηκε αντιμέτωπη με συγκεντρωμένους διαδηλωτές που εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την στάση του κόμματος όσον αφορά την ονομασία των Σκοπίων. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα για τη Μακεδονία ενώ αποδοκίμασαν την Υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά καθώς και μέλη των ΑΝΕΛ κατά την είσοδό τους στα γραφεία, όπου σήμερα το απόγευμα πραγματοποιείται τελετή εγκαινίων τους, παρουσία της Υπουργού.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής γραμματέας υγείας του κόμματος Μανώλης Αλιφιεράκης, υπέβαλε την παραίτησή του από μέλος των ΑΝΕΛ στα Χανιά με αφορμή την στάση των ΑΝΕΛ στην ονοματοδοσία της γειτονικής χώρας

Εκτός από τα Χανιά, υπό διάλυση βρίσκονται και οι τοπικές οργανώσεις του κόμματος στην Δυτική Μακεδονία μετά την επιστολή παραίτησής που υπογράφουν δώδεκα στελέχη. Ανάμεσά τους είναι τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, Μάρκος Βύρλιος και ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης, Παναγιώτης Πλακεντάς, καθώς και ο πολιτευτής, Γιάννης Γκουντιός. Επίσης παραιτήθηκαν από τη Συντονιστική Κοζάνης, ο υπεύθυνος Τύπου, Σπύρος Σπυρίδης, καθώς και οι: Παύλος Τσότσος, Γιώργος Γκολιάς, Απόστολος Καλαϊτζόπουλος, Καρυοφύλλης Τσαμόγλου, Αναστάσιος Διαμαντής, Αναστασία Πράπα, Βασίλειος Χαρακίδας, ενώ την παραίτησή του υπέβαλλε από τη Συντονιστική Φλώρινας ο Γραμματεία Οργανωτικού Δυτικής Μακεδονίας, Πέτρος Γώγος.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.