ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Το πιο καυτό καλοκαίρι

Καύσωνας που ξεπερνάει τους 40 βαθμούς, ρεκόρ ξηρασίας και έλλειψη νερού ακόμα και  σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς , το  φετινό καλοκαίρι ήταν το πιο καυτό  που γνωρίσαμε. Η Ευρώπη καίγεται. Όχι ότι η Καλιφόρνια και η Ιαπωνία πάει πίσω. Θερμοκρασίες που δεν έχουμε δει σαρώνουν το βόρειο ημισφαίριο.  Τα πλάνα και οι φωτογραφίες με τους Σκανδιναβούς να κολυμπούν σε θερμοκρασίες πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου , παρέα με ταράνδους σε κάνουν να γελάς αλλά γρήγορα συνειδητοποιείς τις επιπτώσεις της ξηρασίας που αφανίζει ολόκληρα χωριά σε άλλες ηπείρους. Όχι, ότι δεν θα πούμε και εδώ το νερό, νεράκι.

Κλιματική αλλαγή  δεν σημαίνει μόνο καύσωνες αλλά και έντονες μεταβολές καιρικών φαινομένων όπως είναι οι ισχυροί άνεμοι οι οποίοι σε συνδυασμό με πυρκαγιές μπορούν να έχουν τα ολέθρια αποτελέσματα που ζήσαμε.

Η ανάλυση της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung για όλο το βόρειο ημισφαίριο στην αρχή της άνοιξης περιέγραφε ένα καλοκαίρι ιδιαίτερα θερμό. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Προβλέψεων η μέση θερμοκρασία από τον Ατλαντικό έως την Ανατολική Ευρώπη και από την Γερμανία ως την Βόρεια Ιταλία κυμαινόταν από 5 έως 7 βαθμούς πάνω από το μέσο όρο του 20ου αιώνα και ο καύσωνας που ξεπέρασε τους 40 βαθμούς προκάλεσε ξηρασία με τεράστιες συνέπειες. Ο Δρ. Πφίστερ, μετεωρολόγος του Πανεπιστημίου της Βέρνης, επισημαίνει ότι  ο καιρός εξελίσσεται όπως το 1540 και προειδοποιεί  για τα μοιραία αποτελέσματα που θα επηρεάσουν ολόκληρη την ανθρωπότητα. Σε όλο τον πλανήτη ο Ιούνιος ήταν ο θερμότερος από καταβολής μετρήσεων και το χειρότερο είναι ότι το φαινόμενο  Ελ Νίνιο βοήθησε να γίνει η ζωή μας ακόμα πιο δύσκολη.

Στους ''Τάιμς της Νέας Υόρκης'' οι δορυφορικές φωτογραφίες με τη μεγαλύτερη αποικία βασιλικών πιγκουίνων να έχει συρρικνωθεί κατά 90% είναι αποκαρδιωτικές. Από τα 500.000 ζευγάρια πιγκουίνων που είδαν οι επιστήμονες το 1982 , στο Νησί των Γουρουνιών, στο νότιο Ινδικό Ωκεανό, έχουν μείνει μόλις 60.000. Οι περιοχές γύρω από τον Αρκτικό Κύκλο μαστίζονται από υψηλές θερμοκρασίες και παρατεταμένη ηλιοφάνεια.

Στην Ευρώπη τα πράγματα δεν ήταν καλύτερα. Οι φωτιές έφτασαν σε κατοικημένες περιοχές στην Πορτογαλία ενώ ο καύσωνας ξεπέρασε  τους 40 βαθμούς. Οι Γερμανοί τρέχουν να δροσιστούν στις ακτές της Βόρειας θάλασσας .Οι Σκωτσέζοι κατακλύζουν την ακτή του Λοχ Μόρλιχ για λίγη δροσιά. Τι να περιμένουμε εμείς που ζούμε στο νότο;  Σύμφωνα με την Γερμανική εφημερίδα ο καιρός εξελίσσεται όπως ακριβώς το ζοφερό 1540. Ο δρ. Πφίστερ υποστηρίζει ότι μια τέτοια μεγάλη ξηρασία θα επαναληφθεί σύντομα, σε ένα κόσμο που γίνεται όλο και πιο θερμός. Οι επιστήμονες ανησυχούν και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο ενός ακραίου καιρικού φαινομένου με ολέθριες συνέπειες  :''Πρώτα θα στερέψει το νερό και κατόπιν θα πέσει το ρεύμα. Κανείς δεν είναι έτοιμος για ένα τέτοιο σενάριο και οι Αρχές απλώς χαμογελούν για την προειδοποίηση του ,  ''ότι δηλαδή έρχεται ένα νέο 1540''. Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στη χώρα μας; Πόσο θα κινδυνεύσουν τα δάση αλλά και το αστικό τοπίο;  Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή και πόσο θα επιβαρυνθεί η τσέπη μας;

Τι  θα γίνει με τις παραλίες μας και τα λιμάνια μας; Θα παραμείνει άραγε η χώρα  μας στην κορυφή των δημοφιλών τουριστικών  προορισμών; Το σίγουρο είναι ότι η  κλιματική αλλαγή είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι  επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δεν έχουν να κάνουν μόνο με την αύξηση της θερμοκρασίας ή την ξηρασία αλλά επηρεάζουν κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει το φαινόμενο της ξηρασίας εξαιτίας της  μείωσης των βροχοπτώσεων με αποτέλεσμα να μειωθεί η αγροτική παραγωγή. Για παράδειγμα , οι επιστήμονες μελέτησαν τις αμπελοκαλλιέργειες και επισήμαναν ότι  για τα επόμενα είκοσι χρόνια λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας στα βορεινά τμήματα της χώρας θα ευδοκιμήσουν ποικιλίες που τώρα τις συναντάμε πιο νότια. Ο τουρισμός θα παραμείνει η μεγάλη ατμομηχανή παραγωγής.  Μπορεί κάποια νησιά να αντιμετωπίσουν πρόβλημα υδροδότησης αλλά πολλές τουριστικές περιοχές της χώρας  θα οδηγηθούν στην επιμήκυνση της τουριστικής  περιόδου. Με δυο  λόγια , τα καλοκαίρια θα είναι παρατεταμένα και καυτά. Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής πρέπει να μπει πρώτο στην ατζέντα των κυβερνήσεων ώστε να  πειστούν να προωθήσουν νόμους . Οι συμβουλές είναι ίδιες εδώ και μερικές δεκαετίες. Οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα  πρέπει να μειωθούν στο μηδέν  και να αναζητηθούν εναλλακτικά μέσα παραγωγής ενέργειας. Και ταυτόχρονα απαιτείται μια διεθνής συνεργασία για τη συνέχιση της παροχής τροφίμων, την ανθρώπινη διαχείριση της μετανάστευσης. Αν δεν κάνουμε τις αλλαγές που χρειάζονται για την μείωση των εκπομπών αερίου, αν δεν πιέσουμε συλλογικά τις κυβερνήσεις θα αναγκαστούμε να ζήσουμε με το φόβο . Και όπως γράφει και ο Νόαμ Τσόμσκι :''Η μόνη δύναμη αντίθεσης είστε εσείς''.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.