ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα επόμενα βήματα μετά το υπουργικό συμβούλιο

Μαξίμου: Ξεκινά το… «μαρτύριο της σταγόνας»

Με ταχύ ρυθμό επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου να υπερβεί την εικόνα κρίσης που φιλοτέχνησε με το «μπαϊράκι» του ο Πάνος Καμμένος, καθώς πλέον στο προσκήνιο έρχονται τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης που, μετά την σημερινή έγκρισή τους από το υπουργικό συμβούλιο, θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται με κατάθεση ξεχωριστών νομοσχεδίων στη Βουλή.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει ήδη από προχθές, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του, πως θα διαμορφωθεί μία… δύσκολη κατάσταση για όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης: «Εδώ και δυο χρόνια, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μας λένε ότι όχι μόνο δε θα βγούμε από τα μνημόνια αλλά ότι υπογράψαμε και τέταρτο και συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο... Θα τους φέρουμε, λοιπόν, να ψηφίσουν τα μέτρα του ''τέταρτου μνημονίου'' που μας λένε ότι υπογράψαμε, ένα, ένα. Σαν το μαρτύριο της σταγόνας. Και με ονομαστικές ψηφοφορίες μάλιστα», είχε επισημάνει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, αποκαλύπτοντας την τακτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση εφεξής.

Ένα, δύο, πολλά διλήμματα!

Επί της ουσίας, το Μαξίμου σκοπεύει να θέτει διλήμματα στα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς ορισμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες αναμένεται να δοκιμάσουν τη συνοχή αλλά και τις προτεραιότητες της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής. Για παράδειγμα, ορισμένα «γαλάζια» στελέχη αφήνουν να εννοηθεί ότι θα προτιμούσαν –για αναπτυξιακούς λόγους- να ισχύσουν τα αντίμετρα ακόμη κι αν αυτό σήμαινε περικοπή συντάξεων. Επίσης, είναι εξίσου προφανές πως αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερψηφίσει όλα τα θετικά μέτρα και τις ελαφρύνσεις που θα έρθουν μία προς μία, με ονομαστικές ψηφοφορίες, στη Βουλή, τότε δε θα μένει δημοσιονομικός «χώρος» για να γίνουν πράξη οι δικές του εξαγγελίες. Αυτά σε ό,τι αφορά τη ΝΔ –όμως, τα πράγματα μπορεί να είναι δύσκολα και στο Κίνημα Αλλαγής, καθώς αρκετά μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κινούνται φανατικά σε αντι-ΣΥΡΙΖΑ κατεύθυνση και ουδόλως «καίγονται» να ψηφίσουν νομοσχέδια της παρούσης κυβέρνησης –ακόμη κι αν πρόκειται για μειώσεις φόρων και ελαφρύνσεις.
Πάντως, απ’ την άλλη πλευρά, αυτά που, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα κατατεθούν στη Βουλή το ερχόμενο διάστημα θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να τα καταψηφίσει κανείς: αν σκεφτεί κανείς ότι θα διεξαχθούν ονομαστικές ψηφοφορίες για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, την αύξηση του κατώτατου, την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, την επιδότηση ενοικίου για νέους, την άρση της μείωσης των συντάξεων, την ακύρωση της ψηφισμένης μείωσης του αφορολόγητου ορίου που θα ίσχυε από την 1η Ιανουαρίου του 2020, είναι προφανές ότι η καταψήφισή τους είναι επώδυνη πολιτικά για κάθε βουλευτή.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.