ΚΟΣΜΟΣ

Πλούσια η ατζέντα του διαλόγου

Ο Τζο Μπάιντεν υποδέχτηκε τον Σι Τζινπίνγκ στο Σαν Φρανσίσκο (βίντεο)

Ως ευκαιρία να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας βλέπουν οι δύο χώρες τη συνάντηση ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, που συναντώνται σήμερα, Τετάρτη, στο Σαν Φρανσίσκο.

Το τετ-α-τετ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) είναι το πρώτο μεταξύ των δύο ηγετών μετά τη συνάντησή τους στο περιθώριο των εργασιών της G20 στην Ινδονησία πριν από έναν χρόνο. Αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ώρες και έχει στόχο την εξομάλυνση των τεταμένων σχέσεων μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.

Δείτε βίντεο από τη συνάντηση μεταξύ των δύο προέδρων:

Οι δύο άνδρες, όπως σημειώνει το CNN, είχαν θερμό χαιρετισμό έξω από το αρχοντικό στα νότια του Σαν Φρανσίσκο όπου θα διεξαχθούν οι συνομιλίες. Ο Κινέζος ηγέτης βγήκε από τη λιμουζίνα χαμογελαστός και οι δύο άνδρες έδωσαν τα χέρια, πιάνοντας ο ένας τους καρπούς του άλλου.

Στις σύντομες δηλώσεις του ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι «γνωριζόμαστε εδώ και πολύ καιρό, οι συναντήσεις μας ήταν πάντα ειλικρινείς, ευθείες και χρήσιμες. Νομίζω ότι είναι υψίστης σημασίας να καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον με σαφήνεια».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο ανταγωνισμός δεν οδηγεί σε σύγκρουση».

Χαρακτήρισε «τιμή και ευχαρίστηση» το ότι οι ΗΠΑ φιλοξενούν τον ηγέτη της Κίνας και ανέφερε η τελευταία φορά που συναντήθηκαν οι δύο τους ήταν στο Μπαλί της Ινδονησίας.

«Γνωριζόμαστε εδώ και πολύ καιρό», είπε ο Μπάιντεν. «Δεν συμφωνούσαμε πάντα... Πάντα έβρισκα τις συζητήσεις μας άμεσες και ειλικρινείς».

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Κινέζου προέδρου.

Υπενθύμισε τη συνάντηση στο Μπαλί και πρόσθεσε ότι «έχουν συμβεί πολλά από τότε», με μια αναφορά στην πανδημία, από την οποία, όπως είπε, βγήκαμε, αλλά «ο κόσμος αλλά εξακολουθεί να υφίσταται τις τεράστιες επιπτώσεις της».

Η σχέση Κίνας-ΗΠΑ, πρόσθεσε «είναι η πιο σημαντική διμερής σχέση στον κόσμο» και «θα πρέπει να αναπτυχθεί με τρόπο που να ωφελεί τους δύο λαούς μας και να εκπληρώνει την ευθύνη μας για την ανθρώπινη πρόοδο».

Και αυτός, όπως σημειώνει το BBC, αναγνωρίζει «ότι ποτέ δεν ήταν ομαλή η πορεία» αλλά και ότι «η αντιπαράθεση έχει αφόρητες συνέπειες και για τις δύο πλευρές».

Προσεκτική χορογραφία

Τα πάντα ήταν προσεκτικά «χορογραφημένα», με τις δύο πλευρές να έχουν μήνες συνομιλιών για να φτάσουν στη σημερινή συνάντηση.

Οι ηγέτες μπήκαν μέσα και δεν απάντησαν σε καμία ερώτηση.

Στη συνέχεια τους είδαμε με τις αντιπροσωπείες τους, έτοιμους για διάλογο. Υπολογίζεται ότι η συνάντηση των ηγετών θα διαρκέσει τέσσερις ώρες.

Υπάρχουν πολλά ζητήματα που χρειάζεται να μπουν σε καλύτερο δρόμο, όπως τα αντιλαμβάνονται οι δύο χώρες: από τα εμπορικά ζητήματα ως την αμοιβαία καχυποψία (όπως με το περιστατικό του κατασκοπευτικού μπαλονιού), η ένταση σχετικά με την Ταϊβάν, αλλά και τα μείζονα διεθνή ζητήματα, όπως η Ουκρανία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.