ΚΟΣΜΟΣ

Αυτοί που φεύγουν

Ανασχηματισμός στην Κύπρο: Ποιοι φεύγουν και γιατί, ποιοι έρχονται και αυτοί που... πέρασαν τις Συμπληγάδες

Κάποια από τα νέα μέλη της κυπριακής κυβέρνησης, δεν υπήρξαν οι πρώτες επιλογές του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Ο Κύπριος Πρόεδρος δεν αιφνιδίασε, αλλά εκβιάστηκε από τους χειρισμούς που έγιναν, ώστε να προχωρήσει σήμερα σε αντικατάσταση του μισού υπουργικού συμβουλίου. Κάποιοι εκ των νέων μελών της κυβέρνησης, μόλις χθες βράδυ δέχθηκαν πρόταση για συμμετοχή τους στο νέο υπουργικό σχήμα και μάλιστα με πολύ στενό χρονοδιάγραμμα αποδοχής ή απόρριψης.

Έγκυρες πηγές του Protothema.gr, αναφέρουν πως κάποια από τα νέα μέλη της κυπριακής κυβέρνησης, δεν υπήρξαν οι πρώτες επιλογές του Νίκου Χριστοδουλίδη, καθώς προηγήθηκαν προτάσεις που απορρίφθηκαν. Επίσης, η σημερινή ανακοίνωση του ανασχηματισμού, κάθε άλλο παρά προγραμματισμένη ήταν, καθώς μόλις λίγα 24ωρα πριν, στη πρώτη συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου για το 2024 ο Κύπριος Πρόεδρος έλεγε στους υπουργούς και υφυπουργούς: «Συνεχίζουμε με ένα και μοναδικό στόχο, να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα διακυβέρνησης που υποσχεθήκαμε στον κυπριακό λαό. Όλα τα άλλα που γράφονται και λέγονται και που ψιθυρίζονται από κάποιους, εμείς παραμένουμε συγκεντρωμένοι αποκλειστικά στο πρόγραμμα διακυβέρνησης».

Στην πραγματικότητα η σύγχυση που δημιούργησε η συνέντευξη του Νικου Χριστοδουλίδη στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» τη περασμένη Κυριακή και η ατυχής προσπάθεια ανασκευής δεν είχαν αφήσει πολλά περιθώρια και έτσι αποφασίστηκε να γίνουν αλλαγές, οι οποίες, προφανώς όχι από σύμπτωση, ταυτίζονται με τις διαρροές των τελευταίων ημερών. Στη συνέντευξη ο κ. Χριστοδουλίδης είχε πει ότι προτίθεται να κάνει ανασχηματισμό πριν συμπληρωθεί 18μηνο από την εκλογή του, ενώ πηγές της Προεδρίας είχαν ήδη διαρρεύσει α ονόματα των υπουργών που θα έφευγαν.

Αυτοί που φεύγουν

· Η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Άννα Προκοπίου, πλήρωσε πρωτίστως τα σπασμένα των αποτυχιών της Αστυνομίας, αλλά του χάους που έχει δημιουργηθεί στις Φυλακές. Το υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, για όσους γνώριζαν τα ενδότερα του χαρτοφυλακίου, ήταν από την πρώτη ημέρα μια ηλεκτρική καρέκλα, για την νέα υπουργό η οποία δεν είχε γνώση προσώπων και πραγμάτων. Παρά τις καλές της προθέσεις δεν τα κατάφερε να επιβιώσει.

· Η υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη, από την άλλη, είχε καλή γνώση για τα του υπουργείου Υγείας και αυτό πάλι αποτελούσε την αχίλλειο πτέρνα της, καθώς εκτός από γνώση είχε και ανοικτούς λογαριασμούς. Η σύγκρουση της με την Γενική Διευθύντρια Χριστίνα Γιαννάκη και οι ατυχείς χειρισμοί της, στην βάση ανώνυμων αναρτήσεων στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, την έφθειραν πολύ νωρίς και παρέμενε στο πόστο της… μέχρι να φύγει.

· Τον υπουργό Γεωργίας Πέτρο Ξενοφώντος, τον «έφαγε», το σχέδιο για την προστατευόμενη περιοχή του Ακάμα και το πενιχρό, κατά τις εκτιμήσεις του Προεδρικού Μεγάρου, έργο στον τομέα που είχε αναλάβει. Παράλληλα ο κ. Ξενοφώντος είναι άνθρωπος χαμηλών τόνων και αυτό δεν είναι πάντα καλό στην ενεργό πολιτική, καθώς δεν συνέβαλε στην προβολή του όποιου έργου είχε γίνει ή την σθεναρή υπεράσπιση των κυβερνητικών επιλογών.

· Ο υπουργός Άμυνας Μιχάλης Γιωργάλας, ως φαίνεται υπήρξε «θύμα» των επιλογών που είχε κάνει ο Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά την εκλογή του. Είχε παραγνωρίσει εντελώς τον Βασίλη Πάλμα, ο οποίος είχε συμβάλλει σημαντικά στη προεκλογική εκστρατεία, έχοντας αναλάβει το ρίσκο της παραίτησης από το Προεδρικό Μέγαρο, επί Νίκου Αναστασιάδη. Ως εκ τούτου θέλησε να αποκαταστήσει τον κ. Πάλμα και θεωρήθηκε πως από τα υπουργεία που θα γινόντουσαν αλλαγές, μόνο το υπουργείο Άμυνας, θα ήταν αυτό στο οποίο θα μπορούσε να διοριστεί. Από αυτή τη καραμπόλα, ο Μιχάλης Γιωργάλας, ο οποίος τελευταία στιγμή είχε δεχθεί πρόταση για υπουργοποίηση, τον περασμένο Φεβριυάριο, επιστρέφει στις επαγγελματικές του δραστηριότητες.

· Τέλος ο υφυπουργός Καινοτομίας Φίλιππος Χατζηζαχαρίας, πρόλαβε να πηδήξει από το κυβερνητικό καράβι πριν τον πετάξουν στο πέλαγο. Στη βάση των διαρροών γνώριζε πως στον ανασχηματισμό θα αντικαθίστατο και προτίμησε να φύγει για λόγους αξιοπρέπειας καθώς θεώρησε υποτιμητικό να συζητείται ευρέως η εκπαραθύρωση του και αυτός να παραμένει στη θέση του. Πέραν αυτού, δεν είχε να επιδείξει κάποιο αξιόλογο έργο στο υφυπουργείο, καθώς δεν γνώριζε το αντικείμενο, το οποίο είναι εξειδικευμένο και δεν απαιτεί μόνο διοικητικές ικανότητες.

Αυτοί που ήρθαν

Η πρώτη εντύπωση από την ανακοίνωση των ονομάτων των νέων υπουργών και υφυπουργών, ήταν: «ποιος/α είναι αυτός/η;».

Κάποιοι βεβαίως είναι γνωστοί είτε από την εμπλοκή τους στα κοινά είτε από την επαγγελματική τους δραστηριότητα, ωστόσο στο ευρύ κοινό οι περισσότεροι είναι άγνωστοι. Αν αυτό είναι καλό ή κακό θα αποδειχθεί από το δείγμα γραφής τους, όταν αναλάβουν καθήκοντα, ενημερωθούν και αρχίσουν να ασκούν πολιτική υλοποιώντας το κυβερνητικό έργο.

· Για τον νέο υπουργό Άμυνας Βασίλη Πάλμα, δεν χρειάζονται ειδικές συστάσεις, καθώς πρόκειται για πρόσωπο ζυμωμένο στη πολιτική, με μακρά πορεία και με εμπειρία, έχοντας θητεύσει δίπλα στον Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Νίκο Αναστασιάδη. Στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος από παλιά αν και τώρα «χρεώνεται» στη Δημοκρατική Παράταξη.

· Η νέα υπουργός Γεωργίας Μαρία Παναγιώτου, αναβαθμίστηκε σημαντικά, καθώς από Επίτροπος Περιβάλλοντος επελέγη για να ηγηθεί υπουργείου. Πρόκειται για αναγνωρίσιμο πρόσωπο, λόγω της θητείας της ως διευθύντριας του Γραφείου Τύπου του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, ενώ έχει σημαντική επιστημονική εμπειρία και πολιτικό υπόβαθρο.

· Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριος Χαρτσιώτης, είναι γνωστός μαχόμενος δικηγόρος επικεφαλής μεγάλης δικηγορικής εταιρείας, με έδρα τη Λεμεσό. Όπως ανέφεραν στο Protothema.gr έγκυρες πηγές, πριν του υποβληθεί πρόταση, έγινε μια πρώτη έρευνα, ώστε να πιστοποιηθεί ότι δεν είχε εμπλοκή με παράνομες πολιτογραφήσεις με τα «χρυσά διαβατήρια», ούτε πάρε δώσε με άτομα που βρίσκονται σε λίστες κυρώσεων ή είναι ύποπτα για διάφορα αδικήματα. Ο κ. Χαρτσιώτης έχει και τις «ευλογίες» του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου του οποίου υπήρξε δικηγόρος και διατηρούν στενές σχέσεις. Έχει κάνει μεταπτυχιακό στη Θεολογία έχοντας χειριστεί αρκετές υποθέσεις που αφορούν Μονές και Ιεράρχες. Ωστόσο η πρόκληση για τον κ. Χαρτσιώτη είναι η Αστυνομία και οι Φυλακές. Ο νέος υπουργός δεν «χρεώνεται» σε κανένα από τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

· Ο νέος υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, είναι επίσης πολιτική επιλογή. Δικηγόρος στο επάγγελμα και Αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο κ. Δαμιανού έχει διατελέσει Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Στροβόλου, ενώ υπήρξε υποψήφιος βουλευτής, χωρίς να τα καταφέρει να εκλεγεί. Ο τρόπος που θα διαχειριστεί τις παθογένειες του ΓεΣΥ (Γενικό Σύστημα Υγείας), θα δώσει στίγμα για τις προθέσεις του, με το αποτέλεσμα να είναι το ζητούμενο.

· Ο νέος υφυπουργός Καινοτομίας, Νικόδημος Δαμιανού, είναι τεχνοκράτης, προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα και η επιλογή του σχετίζεται με τη γνώση των θεμάτων τα οποία χειρίζεται το Υφυπουργείο. Εγκαταλείπει τη γενική διεύθυνση της JCC (εταιρεία διαχείρισης των πιστωτικών καρτών) και καλείται να υλοποιήσει το άλμα που απαιτείται να κάνει η Κύπρος, ώστε να προφτάσει τις εξελίξεις, οι οποίες στα θέματα τεχνολογίας είναι καθημερινές και χρήζουν συνεχούς παρακολούθησης. Παράλληλα η Κύπρος πρέπει να συμβαδίσει με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, κάποιες εκ των οποίων βρίσκονται «έτη φωτός» μπροστά.

· Η υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων Μαριλένα Ραουνά, αναβαθμίστηκε, καθώς υπηρετούσε ως Διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου Χριστοδουλίδη, έχοντας συνεργαστεί με τον Πρόεδρο για πολλά χρόνια και επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη. Το κύριο αντικείμενο της δουλειάς της κας Ραουνά, η οποία διαθέτει εμπειρία σε θέματα ΕΕ, είναι η προετοιμασία της Κυπριακής Προεδρίας το πρώτο εξάμηνο του 2026.

· Ο Επίτροπος του Πολίτη Παναγιώτης Παλατές, αποτελεί εσωτερική μεταγραφή με κομματικό διαβατήριο από το Δημοκρατικό Κόμμα. Μέχρι σήμερα υπηρετούσε ως ειδικός σύμβουλος του Προέδρου Χριστοδουλίδη ενώ είχε θητεύσει και ως κοινοβουλευτικός συνεργάτης πρώην βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος.

· Επίτροπος Ορεινών Κοινοτήτων ο Χαράλαμπος Χριστοφίνας, ο οποίος υπήρξε στέλεχος της νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμού. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός από τον οποίο προέρχεται και ο Νίκος Χριστοδουλίδης, έχει επιλέξει να βρίσκεται στην αντιπολίτευση, καθώς ο Κύπριος Πρόεδρος είχε υποβάλλει υποψηφιότητα ως «αντάρτης».

· Τέλος, Επίτροπος Περιβάλλοντος αναλαμβάνει ένα εκ των παλαιών στελεχών του Κυπριακού Κινήματος Οικολόγων, η Αντωνία Θεοδοσίου με μακρά εμπειρία σε θέματα περιβάλλοντος. Συμμετείχε δύο φορές σε βουλευτικές εκλογές ως υποψήφια με το Κίνημα Οικολόγων χωρίς να εκλεγεί.

Αυτοί που μένουν

Υπουργοί, υφυπουργοί και επίτροποι που παρέμειναν στις θέσεις τους, ανάπνευσαν με ανακούφιση, καθώς κατά τεκμήριο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θεωρεί πως η απόδοση τους ήταν ικανοποιητική. Ωστόσο δεν χρειάζεται παρά μια στραβοτιμονιά, που θα μπορούσε να τους φέρει και αυτούς στη πόρτα εξόδου, καθώς η νέα κυβέρνηση ήδη «έσπασε αυγά» και συνεπώς θα είναι πιο εύκολο να το ξανακάνει την επόμενη φορά και βεβαίως προτεραιότητα έχουν αυτοί που έχουν παραμείνει οι οποίοι εκτός απροόπτου θα συμπληρώσουν το πολυπόθητο 18μηνο, το οποίο τους εξασφαλίζει, τα όχι και τόσο ευκαταφρόνητα ωφελήματα και προνόμια.

Παραμένουν στα καθήκοντα τους, μέχρι νεωτέρας, Οι υπουργοί εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου, Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου, Συγκοινωνιών Αλέξης Βαφεάδης, και Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου. Επίσης οι Υφυπουργοί παρά τω Προέδρω Ειρήνη Πική, Ναυτιλίας Μαρίνα Χατζημανώλη, Τουρισμού Κώστας Κουμής, Κοινωνικής Πρόνοιας Μαριλένα Ευαγγέλου, και Πολιτισμού Βασιλική Κασσιανίδου, Αμετακίνητοι τέλος ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης και ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου, αφού πέρασαν με καλές επιδόσεις τοτεστ των πρώτων δέκα μηνών και ξέφυγαν από τις Συμπληγάδες του ανασχηματισμού.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.