ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν: Οι δεσμευμένες ρωσικές περιουσίες να χρηματοδοτήσουν τον εξοπλισμό της Ουκρανίας

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότεινε σήμερα από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την χρησιμοποίηση των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την χρηματοδότηση του στρατιωτικού εξοπλισμού της Ουκρανίας.

«Είναι καιρός να αρχίσουμε να συζητάμε την χρησιμοποίηση των αποδόσεων των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την από κοινού αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού για την Ουκρανία», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν κατά την διάρκεια ομιλίας της ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Ο τρόπος χρησιμοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του ρωσικού κράτους που δεσμεύθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 αποτελεί αντικείμενο εντατικών διαβουλεύσεων και εγείρει νομικά ζητήματα.

Η επιλογή της κατάσχεσής τους συναντά δισταγμούς στο εσωτερικό της Ενωσης, αλλά οι Βρυξέλλες επεξεργάζονται τρόπους για την χρησιμοποίηση των αποδόσεων που προέρχονται από τα περιουσιακά αυτά στοιχεία.

«Με ή χωρίς την υποστήριξη των εταίρων μας, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην Ρωσία να κερδίσει», επανέλαβε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Αναφερόμενη ευρύτερα στην κατάσταση της Ενωσης, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επέμεινε στην ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής κυριαρχίας που σημαίνει «να αναλάβουμε εμείς οι ίδιοι την ευθύνη όσων είναι ζωτικής, έως υπαρξιακής, σημασίας για εμάς».

«Η απειλή ενός πολέμου δεν είναι ίσως επικείμενη, αλλά δεν είναι και απίθανη... Οι κίνδυνοι δεν πρέπει να υπερτιμηθούν, αλλά οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι».

Η πρόεδρος της Κομισιόν συνεχάρη την Σουηδία για την προσεχή ένταξή της στο ΝΑΤΟ, «ιστορικό βήμα για την χώρα και για την κοινή μας ασφάλεια».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.