ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΚΟΒΕΙ ΤΟ… ΡΕΥΜΑ ΣΤΗ ΔΕΗ

Πρόβλημα ρευστότητας αντιμετωπίζει, για πρώτη φορά στην ιστορία της, η ΔΕΗ, καθώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των καταναλωτών έχουν αυξηθεί, τα τοκοχρεολύσια παλαιότερων δανείων δημιουργούν ασφυκτική πίεση, ενώ και το δημόσιο δεν πληρώνει το ρεύμα...

Του Θοδωρή Παναγούλη

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΔΕΗ, σημαντικό πρόβλημα στην πληρωμή των λογαριασμών έχει δημιουργήσει πλέον το ειδικό τέλος ακινήτων, το γνωστό «χαράτσι». Ενώ δηλαδή στην αρχή της εφαρμογής του μέτρου, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2011, οι καταναλωτές πλήρωναν κανονικά τους λογαριασμούς τους, από τη στιγμή που η προθεσμία για την αποπληρωμή επεκτάθηκε στις 80 ημέρες και ταυτόχρονα ανακοινώθηκε ότι μόνον με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών θα κόβεται το ρεύμα, τα πράγματα άλλαξαν. Έτσι, στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου καταγράφεται σημαντική αύξηση των απλήρωτων λογαριασμών και καθίζηση στη ροή των εσόδων περί το 10%. «Από περίπου 28 εκατ. ευρώ την ημέρα οι εισπράξεις έχουν κατέβει στα 25 – 26 εκατ. ευρώ» αποκαλύπτει στο matrix24.gr αρμόδιο στέλεχος της επιχείρησης, καθώς πολλοί καταναλωτές αποφεύγουν να πληρώσουν το «χαράτσι» και ταυτόχρονα δεν πληρώνουν και το ρεύμα.

Το ίδιο στέλεχος προβλέπει διόγκωση των επισφαλειών το δίμηνο Mαρτίου - Απριλίου, που οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένους λογαριασμούς, όχι μόνο εξαιτίας του ειδικού τέλους ακινήτων αλλά και της αυξημένης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Άλλωστε πολλοί από τους καταναλωτές προτιμούν να χρησιμοποιούν το ηλεκτρικό για θέρμανση καθώς δεν χρειάζεται να προκαταβάλλουν τα χρήματα για το πετρέλαιο, αλλά καλούνται να τα πληρώσουν εκ των υστέρων με το λογαριασμό. Μεγάλο μέρος των αυξημένων αυτών υποχρεώσεων θα συσσωρευτούν στο επόμενο δίμηνο.

Οι επισφάλειες αυξάνονται περαιτέρω από τις επαγγελματικές συνδέσεις, καθώς κλείνουν μαζικά εμπορικές επιχειρήσεις αφήνοντας κατά κανόνα απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος.

Την ίδια στιγμή το δημόσιο χρωστάει στη ΔΕΗ περί τα 180 εκατ. ευρώ από κατανάλωση ρεύματος (σε δημόσια κτίρια, υπουργεία και κυρίως τα φανάρια των δρόμων) και επειδή «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος» η μόνη διέξοδος που υπάρχει είναι να συμψηφιστούν κάποια ποσά με τις φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις της ΔΕΗ προς το κράτος.

Αυτήν ειδικά την περίοδο, ωστόσο, η ΔΕΗ δεν έχει κανένα περιθώριο χαλαρότητας όσον αφορά την είσπραξη χρημάτων. Η εταιρεία θα χρειαστεί περίπου 700 εκατ. ευρώ για εξόφληση τοκοχρεολυσίων μέχρι το τέλος Mαρτίου, γεγονός που είχε αναγκάσει στο παρελθόν τον κ. Ζερβό να μιλήσει για τον κίνδυνο «στάσης πληρωμών». Προς το παρόν η στάση πληρωμών (ή τουλάχιστον η σημαντική καθυστέρηση πληρωμών) αφορά τους εργολάβους που κάνουν έργα της ΔΕΗ, ενώ η επιχείρηση προσπαθεί να είναι συνεπής με τις οφειλές της στον ΔΕΣΜΗΕ (για την αγορά ρεύματος) και την ΔΕΠΑ (για την αγορά αερίου) καθώς αυτές οι καθυστερήσεις θα δημιουργούσαν ντόμινο σε όλη την ενεργειακή αγορά.

 

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Pingback: ΜΕΡΙΔΙΟ-ΣΩΤΗΡΙΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟ «ΧΑΡΑΤΣΙ» Η ΔΕΗ | Matrix 24 28/04/2012

    […] ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΚΟΒΕΙ ΤΟ… ΡΕΥΜΑ ΣΤΗ ΔΕΗ Tweet(function() { var po = document.createElement('script'); po.type = 'text/javascript'; po.async = true; po.src = 'https://apis.google.com/js/plusone.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(po, s); })(); […]

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.