ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΚΑΤΑΦΘΑΝΕΙ ΗΛΙΑΚΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ

Μία από τις ισχυρότερες ηλιακές καταιγίδες της 10ετίας θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες τη γη (ιδιαίτερα τις περιοχές κοντά στους πόλους), «αποσυντονίζοντας» το μαγνητικό της πεδίο και δημιουργώντας προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες.

Η επερχόμενη καταιγίδα οφείλεται σε δύο κύματα φορτισμένων σωματιδίων (Coronal Mass Ejections ή CMEs) που ταξιδεύουν εδώ και δύο μέρες προς τη Γη, μετά την μεγάλη έκρηξη που έγινε στον Ήλιο την Τρίτη 6/3 και δημιούργησε μια γιγάντια ηλιακή φλόγα. Η εν λόγω έκρηξη στον ήλιο είναι η δεύτερη της μέγιστης κατηγορίας X που συμβαίνει το 2012, γεγονός ενδεικτικό ότι ο ήλιος έχει «ξυπνήσει» πια για τα καλά από την πολυετή περίοδο ηρεμίας του. Η ηλιακή δραστηριότητα εμφανίζει ένα περιοδικό 11ετή κύκλο εξάρσεων και υφέσεων. Ο ήλιος βρίσκεται τώρα σχεδόν στο μέσο ενός ακόμα ηλιακού κύκλου και οδεύει για ένα νέο μέγιστο δραστηριότητας μέσα στο 2013, όπως υποστηρίζει η ιστοσελίδα Space.com.

H νέα ηλιακή έκρηξη σημειώθηκε σε μια τεράστια περιοχή του ήλιου, η οποία είναι τέσσερις έως πέντε φορές μεγαλύτερη από τη Γη. Ενεργοποιήθηκε στις 2 Μαρτίου και αναμένεται να εμφανίσει συνεχιζόμενη δραστηριότητα και τις επόμενες μέρες.

Το πρώτο (και ισχυρότερο) κύμα των φορτισμένων σωματιδίων θα πέσει πάνω στον πλανήτη με ταχύτητα 2.000 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε ηλεκτρικά δίκτυα, πτήσεις αεροπλάνων, τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους, GPS, ιδιαίτερα στις βόρειες περιοχές του πλανήτη.

Μια ακόμα συνέπεια της ηλιακής καταιγίδας είναι ότι το σέλας μπορεί να είναι ορατό σε περιοχές αρκετά μακρυά από τους πόλους.

Λόγω του γεγονότος, έχουν κυκλοφορήσει στο internet αμέτρητες θεωρίες καταστροφής. Ωστόσο, η επιστημονική κοινότητα αναφέρει ότι η ηλιακή καταιγίδα δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να φέρει τη συντέλεια του κόσμου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.