ΚΟΣΜΟΣ

ΝΑΡΚΕΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΣΥΡΙΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Οι καταγγελίες είναι πολλές και βάσιμες όμως γράφουν αμερικανικές εφημερίδες. Τα σύνορα της Συρίας γεμίζουν με νάρκες.

Του Γιώργου Βλαβιανού

Σε έναν πόλεμο η αλήθεια δεν είναι ποτέ μονόπλευρη. Γι’ αυτό και ποτέ δεν είσαι βέβαιος ότι όλες οι πληροφορίες που μεταδίδονται είναι οι σωστές. Αν και αυτό συμβαίνει συνήθως, αυτά που μαθαίνουμε συνήθως τα γράφουμε. Ανθρωπιστικές οργανώσεις λοιπόν συνεχίζουν τις καταγγελίες σε βάρος της κυβέρνησης της Δαμασκού ότι τοποθετεί νάρκες κατά μήκος των συνόρων της, τόσο με την Τουρκία όσο και με τον Λίβανο.

Οι νάρκες τοποθετούνται φυσικά για να ελαχιστοποιηθούν οι δρόμοι εξόδου και εισόδου στη χώρα. Σύρος ειδικός στις νάρκες δήλωσε ότι έχει βγάλει περισσότερες από 300 σε περιοχή κοντά σε χωριό που χρησιμοποιούν συνήθως πρόσφυγες για να φθάσουν στην Τουρκία.

Από τις νάρκες έχασε το πόδι του 15χρονο παιδί και σκοτώθηκε τελικά τρυματίας από τη Χομς ο οποίος προσπαθούσε να σωθεί από τα πυρά του συριακού στρατού.

Το 80% των κρατών παγκοσμίως υπέγραψαν διεθνή συνθήκη ότι δεν θα χρησιμοποιούν τις νάρκες κατά προσωπικού. Η Συρία είναι μία από τις 37 χώρες που δεν έχει επικυρώσει την απαγόρευση χρήσης ναρκών. Στην απαγόρευση δεν έχουν συμφωνήσει μεγάλες δυνάμεις όπως η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ούτε ο Λίβανος έχει επικυρώσει η συνθήκη, αν και είχε ανακοινώσει ότι συμφωνεί με αυτή.

Η Τουρκία που έχει υπογράψει ανακοίνωσε ότι ερευνά τις καταγγελίες πως στα σύνορά της έχουν τοποθετηθεί νάρκες. Ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι ο συριακός στρατός «είναι δήμιος του λαού της χώρας του».

Η Συρία που έχει καταδικασθεί για τις δολοφονίες και τα βασανιστήρια από τα Ηνωμένα Εθνη, με τις νάρκες ξεπερνάει τα όρια καθώς αυτές μπορεί ακόμη να σκοτώσουν, πολύ μετά από τον τερματισμό ενός πολέμου. Πέρυσι Σύρος αξιωματούχος είχε καταγγείλει ότι τοποθετούνταν νάρκες για να φοβηθούν οι λαθρέμποροι και να μην επιχειρούν να περάσουν όπλα εντός της Συρίας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.