ΕΛΛΑΔΑ

ΞΕΣΠΑΘΩΣΕ ΚΑΙ Η ΡΑΕ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ

Παρέμβαση στη συζήτηση που έχει ανοίξει γύρω από τις χρεώσεις για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, έκανε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργεια, μιλώντας για «εξαντλητική φορολόγηση του κοινωνικού αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας».

Η ΡΑΕ έκανε λόγο για «ενσωμάτωση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, για καθαρά εισπρακτικούς λόγους, χρεώσεων που είναι τελείως άσχετες με την ηλεκτρική ενέργεια (δημοτικοί φόροι και τέλη, τέλος ΕΡΤ, ΕΕΤΗΔΕ, ΔΕΤΕ, κ.α.)». Χαρακτήρισε μοναδική παγκοσμίως την περίπτωση επιβολής στην ηλεκτρική ενέργεια τριών διαφορετικών ειδικών φόρων κατανάλωσης, δύο στα καύσιμα που χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη στην ηλεκτροπαραγωγή (ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, ΕΦΚ στο πετρέλαιο που χρησιμοποιείται στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στα νησιά), και έναν στο τελικό προϊόν (ΕΦΚ στο ηλεκτρικό ρεύμα).

«Πέραν των προφανών επιπτώσεων στο εισόδημα των καταναλωτών, η επιβολή όλων αυτών των φόρων και τελών υπέρ τρίτων έχει δημιουργήσει πολλαπλά εμπόδια στον εξορθολογισμό των χρεώσεων για την ηλεκτρική ενέργεια, καθώς και στην ανάπτυξη υγιούς ανταγωνισμού στην ενεργειακή αγορά», ανέφερε η Αρχή.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η ΔΕΗ είναι εκείνη που που προσδιορίζει το ύψος των ΥΚΩ, κάθε χρόνο, με βάση τη μεθοδολογία που προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου να χρηματοδοτείται το κόστος ηλεκτροδότησης των νησιών με το ίδιο τιμολόγιο που ισχύει στην ηπειρωτική Ελλάδα, το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και το ειδικό τιμολόγιο που ισχύει για τους πολύτεκνους.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.