ΥΓΕΙΑ

ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΞΕΝΙΤΙΑΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΙ

Στο εξωτερικό για ένα καλύτερο μέλλον καταφεύγουν πολλοί οδοντίατροι. Προς αναζήτηση φθηνότερων υπηρεσιών είναι οι Έλληνες, την ώρα που ήδη καταγράφονται ελλείψεις σε υλικά και αναμονές για ραντεβού

 

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Στον αέρα βρίσκεται η οδοντιατρική φροντίδα, ελέω οικονομικής κρίσης και μνημονίου.

Η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ και στις οδοντιατρικές υπηρεσίες είναι «θολό τοπίο», την ώρα που 700 οδοντίατροι του ΙΚΑ, που αντιστοιχούσαν στις ανάγκες των 5,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων του Ιδρύματος, καλούνται πλέον να εξυπηρετήσουν 9 εκατομμύρια ασφαλισμένους του νέου Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας. Μόνη ενίσχυση η συμμετοχή των 300 οδοντιάτρων των Κέντρων Υγείας. Όλα αυτά την ώρα που ήδη ο νέος Οργανισμός κληρονομεί από το ΙΚΑ αναμονή για ραντεβού για οδοντίατρο που, σε ορισμένες περιπτώσεις, έφθανε ακόμη και τις 60 ημέρες.

Επιπλέον, όπως καταγγέλλουν τα μέλη της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, σημαντικές είναι οι ελλείψεις που καταγράφονται και σε οδοντιατρικά, κυρίως προσθετικά υλικά στα πρώην ιατρεία του ΙΚΑ, που πλέον έχουν περάσει στον ΕΟΠΥΥ.

Οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες έχουν πλήξει όμως και τους ίδιους τους οδοντίατρους. Μαζικές είναι πλέον οι αιτήσεις, οδοντιάτρων όλων των κατηγοριών και ηλικιών,  προς τους συλλόγους για εργασία στο εξωτερικό. Μόνο στο Σύλλογο της Αθήνας το 2011 κατατέθηκαν 181 αιτήσεις, όταν το 2010 δεν ξεπέρασαν τις 95. Μάλιστα, τους δύο πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους ο αριθμός έχει ήδη αγγίξει τις 70.

Κράτος προτίμησης είναι κυρίως η Βρετανία και ακολουθούν Η.Α.Ε. και οι Σκανδιναβικές χώρες.

Την ίδια ώρα, ακόμη και 10 φορές πάνω έχουν αυξηθεί οι αιτήσεις πολιτών για την παροχή οδοντιατρικών υπηρεσιών στη Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου το κόστος είναι σαφώς χαμηλότερο, αιτήσεις που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν. Στη Βόρεια Ελλάδα δεν είναι λίγοι οι πολίτες που απευθύνονται σε οδοντιάτρους γειτονικών χωρών για τη στοματική τους υγιεινή, επιστρέφοντας όμως στους Έλληνες οδοντίατρους με χειρότερα προβλήματα.

Σύμφωνα με τους Οδοντίατρους, με την άρνηση του Υπουργείου Υγείας να εξαιρέσει το επάγγελμα του οδοντιάτρου από την απελευθέρωση, η ήδη υποβαθμισμένη και υποχρηματοδοτημένη οδοντιατρική περίθαλψη γίνεται ακόμη χειρότερη. Συν τοις άλλοις, καταγγέλλουν πως θα οδηγήσει στη μετατροπή των οδοντιάτρων σε «γυρολόγους», καθώς θα αναγκάζονται να πηγαίνουν από το ένα υποκατάστημα ιατρικής εταιρείας σε άλλο.

Διευκρινίζουν, δε, πως το επάγγελμα είναι ήδη απελευθερωμένο, αφού δεν υπάρχουν περιορισμοί στον αριθμό των οδοντιάτρων που μπορούν να ασκούν το επάγγελμα, δεν τίθενται ελάχιστες αποστάσεις ή κατώτατες τιμές κοκ. Επιπλέον, η αναλογία οδοντιάτρων – κατοίκων είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, καθώς αντιστοιχεί ένας οδοντίατρος ανά 650 κατοίκους, με τον αριθμό να φθάνει στους 400 στα αστικά κέντρα, όταν ο Π.Ο.Υ. προτείνει έναν στους 1700 κατοίκους.

Οι οδοντίατροι έχουν προσφύγει στο ΣτΕ εναντίον της απελευθέρωσης, χαρακτηρίζοντας τη νομοθετική ρύθμιση μνημείο προχειρότητας, που παραδίδει την οδοντιατρική φροντίδα στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Η υπόθεση συζητείται σήμερα Παρασκευή, ημέρα της 24ωρης απεργίας τους.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.