ΕΛΛΑΔΑ

ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ Ο ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ

Την πλήρη στήριξη της Φινλανδίας στην προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, απέσπασε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά την σημερινή συνάντησή του με την Υπουργού Εσωτερικών της Φινλανδίας, Πάιβι Ρασάνεν και τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Frontex Ιλκα Λαϊτίνεν.

Κατά την συνάντηση, υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας - Frontex, που αναβαθμίζει τη στενή συνεργασία των δύο πλευρών, επιβεβαιώνοντας την ευρωπαϊκή στήριξη στην επιτήρηση των ελληνικών συνόρων.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή αυτού του Μνημονίου το οποίο προβλέπει τη συμμετοχή της Ελλάδας στην πιλοτική πλατφόρμα ηλεκτρονικής ανταλλαγής πληροφοριών του υπό εξέλιξη Ευρωπαϊκού Συστήματος Συνόρων, το λεγόμενο “EUROSUR”, με στόχο την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος, την αποτελεσματικότερη επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την έγκυρη και αποτελεσματική διάχυση των πληροφοριών.

Επεσήμανε δε, ότι: «Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που θα ενισχύσει περαιτέρω την επιτήρηση των ελληνικών συνόρων, καταδεικνύοντας, ταυτόχρονα, το γεγονός ότι ταυτίζονται με τα Ευρωπαϊκά σύνορα στην περιοχή. Στόχος του Υπουργείου, είναι η παράλληλη επέκταση σύγχρονων συστημάτων επιτήρησης, σε όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων.»

Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, αφού παρουσίασε το ελληνικό σχέδιο δράσης, δήλωσε αποφασισμένος για την πλήρη εφαρμογή των εξαγγελιών, θέτοντας ως πρώτο στόχο την ενίσχυση της διαδικασίας του επαναπατρισμού.

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι το πρώτο κέντρο κλειστής φιλοξενίας αποτελεί άξονα ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τη διαχείριση των παράνομων μεταναστευτικών ροών το οποίο είναι εγκεκριμένο και χρηματοδοτούμενο από την Ευρώπη.

Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Η χώρα μας με υπευθυνότητα και ταχύτητα υλοποιεί το Εθνικό Action Plan, για την αναμόρφωση του Ασύλου, την προστασία των συνόρων και τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Είναι ένα σχέδιο που συντάχθηκε επί των ημερών μου, από την προηγούμενη θητεία μου στο Υπουργείο, υποβλήθηκε, εγκρίθηκε και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη, από το Σεπτέμβριο του 2010.» Ενώ ειδικότερα, αναφερόμενος στα Κέντρα είπε ότι: «Είμαι βέβαιος ότι τούτο θα συνεισφέρει σημαντικά στη μείωση της ανεξέλεγκτης κυκλοφορίας των παράνομων μεταναστών στη χώρα μας που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, και θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα προς τα δίκτυα των διακινητών ότι η Ελλάδα παύει να είναι ξέφραγο αμπέλι», και επίσης, τόνισε ότι:«τα Κλειστά Κέντρα Φιλοξενίας μεταναστών, θα τηρούν όλες τις προϋποθέσεις για την προστασία των δικαιωμάτων τους, της αξιοπρέπειάς τους, της υγείας τους και είναι πολύ πιο ασφαλές γι΄ αυτούς να μένουν σε τέτοια κέντρα από το να γυρνούν στο δρόμους και να είναι θύματα διαφόρων κυκλωμάτων».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ξεκαθάρισε πως για την Ελλάδα η Συνθήκη Schengen είναι ένα κεκτημένο στο οποίο δεν χωράει καμία έκπτωση. Επισημαίνοντας, πως πρέπει το βάρος να πέσει στην διόρθωση των όποιων αδυναμιών και όχι στην τιμωρία των κρατών μελών που δέχονται την μεγαλύτερη ροή μεταναστών. Μάλιστα, τόνισε ότι: « Η Συνθήκη Schengen είναι μια πολύ σημαντική κατάκτηση, για τον ελληνικό λαό και την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Η Ελλάδα θα υπηρετήσει το κεκτημένο της Συνθήκης Schengen, έτσι ώστε να μην τεθεί ποτέ ζήτημα αμφισβήτησης της παραμονής της σε αυτό».

Η υπουργός Εσωτερικών της Φινλανδίας, αναφέρθηκε στην σημαντική πρόοδο που έχει παρουσιάσει η Ελλάδα στο ζήτημα αυτό, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα θετικά αποτελέσματα της διαδικασίας επαναπατρισμού παράνομων μεταναστών.

Και οι δύο πλευρές, εξέφρασαν την πεποίθηση πως αυτή η στενή συνεργασία θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Η υπουργός Εωτερικών της Φινλανδίας, κα. Rasanen χαρακτηριστικά ανέφερε ότι: «Εκτιμώ βαθύτατα, τη σημαντική πρόοδο η οποία έχει επιτευχθεί από την Ελλάδα, όσον αφορά στην υλοποίηση του σχεδίου δράσης, του action plan, τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της όσο και για τη λειτουργία του Συστήματος Schengen» και επεσήμανε ότι: «Θέλουμε να εκφράσουμε την επιθυμία μας για στενή συνεργασία με την Ελλάδα και στο μέλλον.»

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι Υφυπουργοί Προστασίας του Πολίτη, κ.
Μανώλης Όθωνας και κ. Ελευθέριος Οικονόμου, ο Πρέσβης της Φινλανδίας
στη χώρας μας, κ. Pekka Lintu καθώς και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του
Φιλανδικού Υπουργείου Εσωτερικών. Επίσης, ο Αρχηγός της Φινλανδικής Συνοριοφυλακής, Υποστράτηγος κ. Jaakko καθώς και η φυσική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.