ΚΟΣΜΟΣ

ΟΙ ΗΠΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΤΟ ΙΡΑΝ ΓΙΑ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΟΥΡΑΝΙΟΥ

Για σημαντική αύξηση της παραγωγής χαμηλά εμπλουτισμένου ουρανίου την τελευταία πενταετία καταγγέλλουν το Ιράν οι ΗΠΑ.

Το Ινστιτούτο για την Επιστήμη και την Διεθνή Ασφάλεια (ISIS) των ΗΠΑ εκτίμησε ότι η παραγωγή του Ιράν την τελευταία πενταετία θα επαρκούσε για την κατασκευή τουλάχιστον πέντε πυρηνικών βομβών, αν ο εμπλουτισμός συνεχιζόταν περαιτέρω.

Όπως μετέδωσε το ΑΜΠΕ, το Ιράν παρήγαγε σχεδόν 6,2 τόνους ουρανίου εμπλουτισμένου στο 3,5% από το 2007 που ξεκίνησε αυτό το έργο, μέρος του οποίου στη συνέχεια υπέστη περαιτέρω επεξεργασία. Αυτό αντιστοιχεί σε σχεδόν 750 κιλά περισσότερα από την προηγούμενη έκθεση της IAEA που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο και όπως αναφέρει το ISIS η μηνιαία παραγωγή του Ιράν έχει αυξηθεί σχεδόν κατά ένα τρίτο.

Αρνείται το Ιράν να δώσει άδεια στην ΙΑΕΑ για ελέγχους στις εγκαταστάσεις

Ωστόσο, η απάντηση από την Τεχεράνη είναι ότι στις εγκαταστάσεις του Παρσίν «δεν υπάρχει πυρηνικός σταθμός» και ο επικεφαλής του ιρανικού οργανισμού ατομικής ενέργειας δήλωσε: «Το να επισκεφθεί το Παρσίν είναι ενδιαφέρον για την υπηρεσία, καθώς αρκετά κράτη την πιέζουν να κάνει ελέγχους, όμως ακόμη εμείς δεν έχουμε πειστεί και δεν μας έχει δοθεί καμία απόδειξη ή έγγραφο σχετικά με το Παρσίν που είναι ένα στρατιωτικό συγκρότημα».

Υπενθυμίζουμε ότι  σε μια επιστολή της με ημερομηνία 2 Μαΐου, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) επανέλαβε το αίτημα στο Ιράν να της επιτρέψει άμεσα την πρόσβαση σε ένα συγκεκριμένο μέρος στο εσωτερικό του συγκροτήματος Παρσίν. Στην ίδια επιστολή, η υπηρεσία ενημερώνει το Ιράν ότι σε αυτή την τοποθεσία όπου δεν είχε παρατηρηθεί σχεδόν καμία δραστηριότητα εδώ και χρόνια, τα κτίρια που ενδιαφέρουν την υπηρεσία είναι τώρα το επίκεντρο σημαντικών δραστηριοτήτων που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την ικανότητα της υπηρεσίας να κάνει ελέγχους.
Επίσης, ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ Γιουκίγια Αμάνο είχε δήλωσει στις 6 Μαρτίου ότι έχουν επαναληφθεί οι δραστηριότητες στο Παρσίν. Αυτές οι δραστηριότητες «μας κάνουν να πιστεύουμε ότι είναι προτιμότερο να το επισκεφθούμε νωρίτερα παρά αργότερα», είχε προσθέσει.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.