ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΠΑΣΟΚ ΤΕΛΟΣ, ΖΗΤΩ Η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ

Το ΠΑΣΟΚ τελείωσε! Το διακήρυξε χθες ο Βενιζέλος. Ο μόνος άνθρωπος που δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι θα έβαζε τέλος σε ένα ιστορικό κόμμα.

Όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν με την Ένωση Κέντρου. Όταν στα πανεπιστήμια η φοιτητική παράταξη του ΠΑΣΟΚ, η ΠΑΣΠ, συγκρίνονταν, όχι με την ΚΝΕ και τον Ρήγα Φεραίο, αλλά με τους μαοϊκούς, τους τροτσκιστές και τους μουλούδες σε αριστερισμό και αγωνιστική διάθεση ο Βενιζέλος ήταν με την Ένωση Κέντρου Νέες Δυνάμεις. Ούτε το 1981 πήγε στο ΠΑΣΟΚ ο Βενιζέλος, ενώ το 1985 απο ένα «τυχαίο συμβάν» δεν διέκοψε τη σχέση του με τον όμορο χώρο του ΠΑΣΟΚ, το Κέντρο.

Εμφανίστηκε το 1989 με την ιδιότητα του νομικού για τη δίκη του Ανδρέα στο Ειδικό Δικαστήριο. Έκτοτε έμεινε. Εξελέγη βουλευτής, έγινε υπουργός, ανέβηκε την ιεραρχία, διεκδίκησε ανεπιτυχώς τη αρχηγία το 2007 και την κέρδισε πριν περίπου δύο μήνες. Πριν μία εβδομάδα, με αυτόν επικεφαλής στις εκλογές, το ΠΑΣΟΚ είδε τα ποσοστά του να κατρακυλάνε σε αυτά του 1974. Χαρακτήρισε το 13% ως ένα είδος ιστορικής πρόκλησης για τον ίδιο, αφού όπως είπε από αυτή την αφετηρία ξεκίνησε και ο Ανδρέας Παπανδρέου!!!

Και δεν βρέθηκε ένας, ούτε ένας, από τους λεγόμενους κορυφαίους, τα ιστορικά στελέχη, τους παπανδρεϊκούς να του πει μία κουβέντα. Να αρθρώσει κάποιο λόγο, να ψιθυρίσει κάτι. Για την τιμή των όπλων. Να υπερασπιστεί έστω την παράδοση, τους αγώνες, τη διαδρομή του Κινήματος, τον ιδρυτή του. Την ίδια τους τη ζωή. Γιατί 38 χρόνια είναι μια ολόκληρη ζωή. Ακόμη και στραβά να πήγε, και χαράμι να έγιναν τα όνειρά σου, και να απέτυχες, και να έκανες λάθη, μια κουβέντα τη λες. Δεν μπορείς να μην την πεις.

Ένας άνδρας ρε, όχι ένα στέλεχος, ένας άνδρας δεν υπάρχει στην Ιπποκράτους, στην κοινοβουλευτική ομάδα, στον κομματικό μηχανισμό, καθ' άπασαν την πράσινη επικράτεια να πει κάτι. Κι ας τον πούνε τρελό κι ας τον λοιδωρήσουν κι ας τον διαγράψουν. Ένας άνδρας ρε. Για το γαμώτο. Όχι από παλληκαριά, από ντροπή. Όχι από ντομπροσύνη, έστω από υποκρισία. Όχι για όσα, πολλά και περισσότερα, τους πρόσφερε, αλλά για την ψυχή τους. Αλλά κι αυτη φαίνεται την πούλησαν στο διάβολο και στο ιμπέριουμ του νέου τους αρχηγού.

Τόση δειλία, τόση ανανδρία, τόση ανεντιμότητα, τόση αδιαφορία, τόση τιποτοφροσύνη. Ούτε ένας ούτε μία κουβέντα!!! Εγώ, που διαγράφτηκα το 1980, που έφυγα πριν προλάβω να μάθω τι είναι το ΠΑΣΟΚ, που για μιά δεκαετία -μέχρι να τελειώσω τις σπουδές μου και να ασχοληθώ με τη δημοσιογραφία- υπήρξα πολιτικά αντίπαλός του, που δεν πήρα ποτέ, επειδή δεν ήθελα, μία θέση, ένα αξίωμα, μία δραχμή, που μία και μόνη φορά το ψήφισα, που για 32 χρόνια η μόνη σχέση που είχα μαζί του ήταν το ρεπορτάζ και κάποιοι φίλοι, εγώ, λυπήθηκα που είδα ένα κραταιό κίνημα να γονατίζει, να ευτελίζεται, να διασύρεται. Και σεις ούτε μία κουβέντα. Δεν σας ζητήσανε ρε ένα δάκρυ. Έναν ψίθυρο διαφωνίας, μια έστω γκριμάτσα ενόχλησης, ένα νεύμα αποδοκιμασίας. Τόσο η εξουσία σας έχει χαλάσει, που το πρόσωπό σας είναι πλέον το απεχθές σιδηρούν προσωπείο της εξουσίας που φοράτε για δεκαετίες!!!

Το ΠΑΣΟΚ τυπικά τελείωσε εκείνο το βράδυ και όχι χθες. Ουσιαστικά είχε τελείωσει πολύ πριν. Και ορθώς, ορθότατα έπραξε ο Βενιζέλος που το διακήρυξε και επισήμως. Βεβαίως ουδεμία αναγέννηση του σοσιαλδημοκρατικού χώρου μπορεί ο ίδιος να εγγυηθεί. Ούτε επικεφαλής της πορείας ανασύνταξης και ανασύνθεσης της κεντροαριστεράς μπορεί να είναι. Ανήκει κι αυτός και οι υπόλοιποι αξιωματούχοι της Ιπποκράτους στο παρελθόν. Στον κόσμο που έρχεται δεν υπάρχει χώρος ούτε για κυβερνητικά ζόμπι ούτε για διεφθαρμένους αξιωματούχους ούτε για πολιτικά απέθαντους. Η ιστορία έχει τους δικούς της νόμους και μόνο πρόσκαιρα την εμποδίζουν προσωπικές ιδιοτέλειες και παγιωμένα συμφέροντα.

Δεν ξέρω ποιοι θα αρχίσουν να γράφουν πρώτοι στη νέα σελίδα της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας. Ξέρω σίγουρα ότι δεν μπορεί να είναι αυτοί που για 30 και πλέον χρόνια υπέγραφαν με τα μοντμπλάν της κυβερνητικής εξουσίας της και όσοι την διέσυραν, την διέφθειραν, την εξευτέλισαν, την απομύζησαν και την μετάλλαξαν σε ένα απεχθές και αντιλαϊκό μόρφωμα.

Το Κέντρο πέθανε, ζήτω η Νέα Αριστερά και η Νέα Δεξιά απο την άλλη όχθη του ποταμού. Το κακό είναι ότι μαζί με την ανάδυση των νέων δυνάμεων στην κοινωνία κινδυνεύει να πεθάνει και η χώρα. Ο κίνδυνος, εκτός συγκλονιστικών αλλαγών και εξελίξεων, να βρεθεί στο περιθώριο της Ευρώπης αποτελεί πλέον ισχυρή πιθανότητα. Θα ήταν ευτύχημα η λύση στο αυξημένης δυσκολίας πολιτικό sudoku να ήταν άμεσα συμβατή και με τη λύση στο κυβερνητικό αδιέξοδο που έχει προκύψει απο τις κάλπες της 6ης Μαΐου.

 

 

23 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. tom 1:02 17/05/2012

    POY EISASTE RE PASOKIA OSOTROGATE TOSA XRONIA STO PASOK ZITO TO PASOK MOLIS EIDATE  OTI TO KARAVI   VOYLIAZEI FIGATE  SAN TA PONTIKIA  KE TREKSATE STOSIRIZA GIA NA PROLAVETE PROTO TRAPEZI PISTA SAN DEN NTREPESTE  KALITERA POY FIGATE GIANA KSEVROMISI TO   KOMA APO TA LAMOGIA

  2. Gpylarinos 23:50 13/05/2012

    Για πες μου ρε  Φελέκη,
    στο θεό σου:

    Αν ψήφισες Πασοκ μόνο μια φορά, και όπως λες ο ίδιος , δεν είχες
    κάποιο όφελος από αυτό, το αντίθετο μάλιστα πρέπει να συμπεράνω, τι θες τώρα να
    πετύχεις μ΄αυτό το λιβάνισμα?

    Που «συγκινήθηκες» που βλέπεις ένα «κραταιό κίνημα να γονατίζει, να
    ευτελίζεται, να διασύρεται».

     Δεν σε κατάλαβα. Τόση
    συγκίνηση,  για το «κίνημα» πιά.

      Δεν ξέρω και δεν θα καταλάβαινα
    που το πας, αν δεν καθόμουν να διαβάσω άλλη μια φορά την τελευταία σου παράγραφο.

    Να λοιπόν τι νόημα βγαίνει – και αν κάνω λάθος περιμένω
    διευκρινίσεις: (παραθέτω τις φράσεις σου και με τονισμένα γράμματα αυτά που θα
    έλεγα ή θα σκεφτόμουνα εγώ.)

    ·  
    «Το Κέντρο πέθανε, ζήτω η Νέα Αριστερά και η Νέα
    Δεξιά απο την άλλη όχθη του ποταμού. Το κακό είναι ότι μαζί με την ανάδυση των
    νέων δυνάμεων στην κοινωνία κινδυνεύει να πεθάνει και η χώρα.»

    Γιατί δεν λες την αλήθεια που εγώ τη βλέπω κάπως έτσι:

     

    «Το ΠΑΣΟΚ
    πεθαίνει σαπίζοντας, τα σκουλίκια που έθρεψε τρώνε και το ίδιο. Ζήτω η Νέα
    Αριστερά και η Νέα Δεξιά απο την άλλη όχθη του ποταμού. Το καλό είναι ότι μπορεί
    η υπό καταστροφή κοινωνία να σωθεί μαζί με την ανάδυση των νέων δυνάμεων – πόλεμος
    γαρ πατήρ πάντων»

     

    ·  
    «Ο κίνδυνος, εκτός συγκλονιστικών αλλαγών και
    εξελίξεων, να βρεθεί στο περιθώριο της Ευρώπης αποτελεί πλέον ισχυρή
    πιθανότητα. Θα ήταν ευτύχημα η λύση στο αυξημένης δυσκολίας πολιτικό sudoku να
    ήταν άμεσα συμβατή και με τη λύση στο κυβερνητικό αδιέξοδο που έχει προκύψει
    απο τις κάλπες της 6ης Μαΐου.»

     Για διάβασε τη δική μου εκδοχή:

     

    «Κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης των πολιτών ώστε να επανακάμψουν
    στις μνημονιακές δυνάμεις είναι καταδικασμένη σε αποτυχία, αφού ο κόσμος υποφέρει
    και πεινά κι αυτοί τα ίδια παραμύθια. Δεν υπάρχουν αδιέξοδα, ο λαός πρέπει να έχει
    τον πρώτο λόγο και κανείς δεν θα τον αναγκάσει σε νέου τύπου διλήμματα όπως Σαμαρζέλος
    ή χάος»

     Ευχαριστώ.

    • Felnicos 1:36 14/05/2012

      Η φραση «το πασοκ πεθαινει σαπιζοντας, τα σκουληκια που εθρεψε τρωνε και το ιδιο» αποδιδει με λογοτεχνικο τροπο την πολιτικη πραγματικοτητα και βεβαια συμφωνω οτι δεν υπαρχουν αδιεξοδα και υπερανω ολων ειναι η βουληση του λαου οσο για το αν θα επηρεασουν τα τρομοκρατικα διλλημματα μελλει να αποδειχθει οι πρωτες ερευνες δειχνουν οχι

  3. Pingback: ΠΑΣΟΚ ΤΕΛΟΣ, ΖΗΤΩ Η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ « pigassosnews 13/05/2012

    […] .matrix24. Share this:TwitterEmailPrintFacebookLike this:LikeBe the first to like this post. […]

  4. Xrkapis 13:36 13/05/2012

    Α γειά σου! Μην περιμένετε φύλλο να κουνηθεί.  Έτσι και κάποιος ‘ορθώσει ανάστημα’, θα του θυμίσουν τα πεπραγμένα του. Εξάλλου  «κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει». Από την άλλη ποιος να αμφισβητήσει τον αρχικηπουρό της διαπλοκής; Περιμένουν τα επικοινωνιακά κόλπα της διαπλοκής να διασωθούν. Ας πούμε πχ το πρέσινγκ στον Τσίπρα.
    Κι ένα τελευταίο: το ΚΕΝΤΡΟ πάντα είχε ρόλο και τις περισσότερες φορές κεντρικότατο σε όλες τις κυβερνήσεις. Μια ματιά στα πρόσωπα και στις πολιτικές  διαχρονικά θα σας πείσει. Οι αυτοπροσδιοριζόμενοι κεντρώοι ή και «μπαλαντέρ» στην πράξη μας έφτασαν εδώ.

    • Felnicos 15:48 13/05/2012

      φυλλα θα κουνηθουν και θα κουνηθουν πολλα και με θορυβο, για το ρολο του (πολιτικου) κεντρου εχω καποιες ενστασεις, για τους κεντριστές συμφωνω μαζι σου

  5. ….Θα του πώ παντως ννα σου στείλει ένα κειμενό του για το matrix24.

  6. Yπάρχει  το ΠΟΛΙΣ -ΑΓΟΡΑ,να ρίξεις μια ματιά,ακόμα επειδή σε βλέπω στη τηλεοραση της ΝΕΤ,τόσοι και τόσοι έχουν φιλοξενηθεί,μόνο για τον χαραλαμπίδη δεν υπάρχει πρόσκληση;

    • Felnicos 12:03 13/05/2012

      στη νετ και ‘γω προσκεκλημμενος ειμαι αυτοι πρεπει να τον καλεσουν

  7. Με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ,δυο ,τρείς το πολύ απο το 1974 μέχρι τον θανατό του,πολιτικά,ιδεολογικά,»αναμετρήθηκαν».Το υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό,ήταν υφιστάμενο,του ανερχόμενου νέου παρασιτικού μηχανισμού κερδοσκόπων,στην αρχή και μετά του τηλεοπτικού Αθηναικού πριγκιπάτου.Ο ένας απ΄αυτούς ο Μ.Χαραλαμπίδης έζησε για πολλα χρόνια στην εξορία με ευθύνη ακόμα και των δήθεν ανεξάρτητων εφημεριδων.Ειναι ζήτημα αν μερικές δεκάδες από το σύστημα της Ελληνικής Σταλινικής νομενκλατουρας της Χ.τρικούπη διάβασε τα κείμενα του Α.Παπανδρέου(όταν έγραφε ο ίδιος).

    • Felnicos 3:25 13/05/2012

      επειδη εγω πάντα ημουν φιλοξενος με τον Χαραλαμπιδη περιμενω και τωρα ο Μικελε να μου στειλει αρθρο ή ότι άλλο νομιζει για να το δημοσιευσω και να γινει συζητηση

  8. Felnicos 17:12 12/05/2012

    Αυτο που δεν καταλαβαίνετε όλοι εσείς οι φίλοι είναι ότι ο αντιμνημονιακος λόγος είναι ο εύκολος λόγος. Μπορώ να τον γράψω και να τον προφέρω, και δεν είμαι υπερφίαλος, πολύ καλύτερα απο πολλούς άλλους …αμνημονες που παριστάνουν τους «φίλους του λαού». Εκ της θέσεως μου ομως είμαι υποχρεωμένος να ισορροπώ ανάμεσα στο θυμικό και τη λογική. Το ξέρω ότι μετεωριζομαι ανάμεσα στο είναι και στο δεον γενεσθαι. Ανάμεσα στο θέλω και στο μπορώ. Η γραμμή ανάμεσα στην υπευθυνότητα και στο λαϊκισμό είναι δυσδιακριτη, σε περιόδους κρίσης. Κάποιος πρέπει να συγκροτεί, όσο και αν μπορει, και τον αντίλογο. Όχι απο καπριτσιο, σκοπιμότητα ή ιδιοτελεια (οι περισσότεροι που μου γράφετε με ξέρετε χρόνια ότι δεν παίζω σ’ αυτά τα ταμπλό), αλλά επειδη κάποιος πρέπει να σκεφτει και το «μαγαζί» που λέγεται Ελλάδα και μέλλον των παιδιών μας. Ξέρω έτσι δεν γίνομαι ευχάριστος, ομως η δημοφιλείς δεν με απασχολεί. Ούτε καλλιτέχνης είμαι ούτε πολιτικος

  9. Gtsiamis 16:06 12/05/2012

    ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΦΕΛΕΚΕΙΟΣ ΠΕΝΝΑ !!!!!!! ΦΕΛΕΚΑΤΟΥΣ  ΟΛΟΥΣ    ΒΓΑΛΤΟΥΣ ΣΤΗ ΣΕΝΤΡΑ Δεν ξέρω ποιοι θα αρχίσουν να γράφουν πρώτοι στη νέα σελίδα της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας. Ξέρω σίγουρα ότι δεν μπορεί να είναι αυτοί που για 30 και πλέον χρόνια υπέγραφαν με τα μοντμπλάν της κυβερνητικής εξουσίας της και όσοι την διέσυραν, την διέφθειραν, την εξευτέλισαν, την απομύζησαν και την μετάλλαξαν σε ένα απεχθές και αντιλαϊκό μόρφωμα…………..ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

  10. Chronisek 13:54 12/05/2012

    ΠΑΡΑΠΟΟΛΥ ΚΑΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ… ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ Η ΟΧΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΛΛΑ ΤΟΥς ΤΑ ΕΙΠΕς ΜΙΑ ΧΑΡΑ!!!συμφωνω… τους μεταλλαξε η εξουσια!!!
    οσο για την νεα αριστερα καλα θα κανει να αφουγκραστει τον κοσμο και να μην πεταει ο καθενας απο αυτους οτι του ερθει στο μυαλο!!!!
    ειναι τελειως ανευθυνο για καποιους που θελουν και να κυβερνησουν…
    οχι σε ολα δεν θεωρω  οτι ειναι και το καλυτερο …περασε ο καιρος που εκανναν αντιπολιτευση μονο για ακουγεται ωραια στα αυτια του κοσμου!!!
    ας αποκτησουν κοινο νου και ας ξεκαβαλησουν ….
    ευχαριστω!

    • Felnicos 18:41 12/05/2012

      Και σύ τα λες μια χαρα, η εποχή του «όχι» τελείωσ,ε πρέπει να περάσουν στο «ναι», απο την ευκολία της αντιπολίτευσης και της καταγγελίας στη δυσκολία της υπευθυνότητας των προτάσεων σε κυβερνητικό φόντο.

  11. Christodoulou 13:07 12/05/2012

    φιλε ειμαι χαρουμενος διοτι εστω και καθυστερημενα εκανες καταθεση ψυχης οσο αφορα το παλαι κραταιο ΠΑΣΟΚ .ο λαος εκρινε και προσωπα και καταστασεις οπου ειναι και το ζητουμενο των εκλογων .θα ημουν ομως ευτυχισμενος εαν ολοκληρωνες   και        κατεθετες οσα πραγματικα γνωριζεις για προσωπα και πραγματα που αφορουν τα 2,5 τελευταια χρονια .σημερα εβγαλες τον πραγματικο σου εαυτο αυτον που γνωρισα το 1978.πρεπει επιτελους καποτε να ειμαστε οι εαυτοι μας .σου  ευχομαι αν και βαζελος καλη επιτυχια αυριο .

  12. Macor 12:40 12/05/2012

    Σε ξέρω απο το πανεπιστήμιο. Όλα τότε έδειχναν ότι θα είχες λαμπρή καριέρα στο ΠΑΣΟΚ. Δεν κατάλαβα γιατί τα βροντηξες και έφυγες. Και αφησες εσύ και άλλοι ικανοι και αξιοι ανθρωποι και ιδεολογοι τα διάφορα λαμόγια τους δευτεροκλασατους και τους βενιζελους να διοικήσουν το ΠΑΣΟΚ και να απομυζησουν τη χώρα. Μήπως αυτο που δεν έκανες τότε πρέπει να το κανεις τώρα; Να αναλαβεις εσύ μια πρωτοβουλία. Σε διάβαζα χρόνια στον Επενδυτή και στον Κόσμο του Επενδυτή και τώρα στο Ματριξ και δείχνεις ότι συνεχίζεις να εχεις μυαλό και αξιες. Για σκέψου το. Κόσμος υπάρχει και νομίζω θα ανταποκρθει. Ας φτιαχτεί έστω μια μαγιά. Σκέψου το. Στο λέω με εκτίμηση και αγάπη.

    • Felnicos 22:05 12/05/2012

      μεγαλωσαμε macor, χρειαζονται 30αρηδες και 40αρηδες αν ειναι να αναλαβουμε πρωτοβουλια να βρουμε αυτους

  13. GeoPant 12:17 12/05/2012

    Άντε, κύριε Φελεκη μου πήρες μπροστά, έβγαλες το μυδραλιο και θεριζεις. Όχι Ένωση Κεντρου, ΚΟΔΗΣΟ θα το κάνει το ΠΑΣΟΚ ο Βενιζελος. Στις επόμενες εκλογες θα κατεβάσει το ποσοστό στο 8% . Αντίστροφη πορεία απο αυτή του Ανδρέα που τόλμησε το γουρούνι να συγκριθεί μαζί του θα έχει.

  14. Sonia 12:07 12/05/2012

    Μπράβο ρε Φελεκη. Εγω στο ΣΥΡΙΖΑ ανήκω. Σε διαβάζω χρόνια. Τις πιο πολλες φορες συμφωνω μαζι σου, τον τελευταιο καιρο ομως μας τα χαλασες λιγο, αλλα δεν πειραζει, αργα ή γρηγορα θα καταλαβεις οτι ο ερχομενος ειναι ο Αλεξης. Όταν θες και βάζεις ψυχή στα αρθρα σου είσαι καταπληκτικός. Τι περιμένεις απο καθεστωτικα γουρουνια, εδώ δεν βγήκε ο γιος του ιδρυτή και φίλος σου ο Γιώργος Παπανδρέου να πει τίποτε. Που είναι κάτι Παναγιωτακοπουλοι που μας είχαν ζαλίσει με τις αριστερές πρωτοβουλίες τους, κάτι Παπουτσηδες, ο «νεστορας» Κακλαμάνης, κάτι παλιοί όπως ο Λαλιωτης; Μουγκα στη στρουγκα. Ένωση Κέντρου θα τους το κάνει ο Βενιζέλος. Αυτο ήταν ανέκαθεν το όνειρο του, να τους εκδικηθεί για όσα του έκαναν όταν ήταν νεαρός φοιτητής.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.