ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ

Όσοι βουλευτές εξελέγησαν στις 6 Μαΐου δεν πρέπει και να χαίρονται πολύ. Μπορεί να ανακηρυχθούν βουλευτές, αλλά μέχρι εκεί.

Είναι σχεδόν απίθανο να συγκροτηθεί σε σώμα, εφ’ όσον δεν υπάρξει συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης, η νέα Βουλή. Βεβαίως αυτό κινείται στα όρια της συνταγματικότητας, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος, εφ’ όσον δεν τελεσφορήσουν οι διερευνητικές εντολές και αποτύχει η σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαλύει τη Βουλή και δίνει εντολή στον αρχαιότερο εκ των ανωτάτων δικαστών να σχηματίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα εκ νέου σε εκλογές. Ποια Βουλή όμως να διαλύσει εφ’ όσον αυτή δεν έχει συγκροτηθεί σε σώμα;

Πάντως αυτοί που εξελέγησαν στις τελευταίες θέσεις θα πρέπει να ανησυχούν ιδιαίτερα. Η νέα εκλογική αναμέτρηση πιθανολογείται ότι θα τροποποιήσει, έστω και οριακά, τα αποτελέσματα. Άλλα κόμματα θα αυξήσουν τη δύναμή τους κι άλλα θα δουν τα ποσοστά τους να μειώνονται. Η νέα ανακατανομή των εδρών με βάση τα νέα ποσοστά θα αλλάξει και την εκλογική γεωγραφία. Άλλοι βουλευτές που είναι πρώτοι αναπληρωματικοί μπορεί να εκλεγούν και άλλοι που εξελέγησαν να χάνουν την έδρα τους. Το πώς και που θα κατανεμηθεί το μπόνους των 50 εδρών του πρώτου κόμματος είναι ένας δεύτερος λόγος ανακατανομής, πανελλαδικά, των εδρών.

Ο τρίτος και πιο σημαντικός όμως λόγος είναι ότι οι νέες εκλογές, που δεν μπορούν να γίνουν πριν από τις 10 Ιουνίου, θα πρέπει, με βάση τις προβλέψεις του εκλογικού νόμου, να διεξαχθούν με την απογραφή του 2011 και όχι με αυτήν του 2001 που έγιναν στις 6 Μαΐου. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε αλλαγή εδρών στις εκλογικές περιφέρειες. Διεδρικές, όπως για παράδειγμα η Καστοριά, μπορεί να γίνουν μονοεδρικές. Στο Υπόλοιπο Αττικής θα προστεθούν τουλάχιστον 3 νέες έδρες. Η Α΄ Αθηνών θα χάσει 1 έδρα. Και ούτω καθ’ εξής. Το ζήτημα αυτό όμως δεν είναι μόνον αριθμητικό, απλής ανακατανομής εδρών, αλλά και πολιτικό. Για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ που ήρθε πρώτο κόμμα στο Λεκανοπέδιο και στα μεγάλα αστικά κέντρα μπορεί να κερδίσει επιπλέον έδρες, ενώ το ΠΑΣΟΚ που υπέστη Ματζικέρτ στο Λεκανοπέδιο και στα μεγάλα αστικά κέντρα μπορεί να δει να μειώνονται κι άλλο οι δυνάμεις του.

Δεν ξέρω αν αυτό θα βάλει, τους βουλευτές που εξελέγησαν, στον πειρασμό να πιέσουν τα κόμματά τους να μην γίνουν εκ νέου εκλογές, σίγουρα όμως κάποιοι το σκέπτονται. Ίσως γι’ αυτό κάποιες ηγεσίες κομμάτων να μην θέλουν να συγκροτηθεί η Βουλή σε σώμα. Φοβούνται μήπως υπάρξουν αποσκιρτήσεις βουλευτών τους οι οποίοι θα ταχθούν υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης. Βέβαια η πίεση των εκλεγμένων αντισταθμίζεται από την πίεση των αποτυχόντων. Κυρίως όμως των οριακά αποτυχόντων, αφού οι νέες εκλογές θα γίνουν με λίστα. Αυτός είναι ο τέταρτος λόγος που επηρεάζει την απόφαση για επαναληπτικές ή όχι εκλογές.

Το λογικό, και πολιτικά ηθικό, είναι εφ’ όσον οι εκλογές γίνουν σε ένα μήνα, η σειρά κατάταξης να παραμείνει η ίδια. Αυτό ευνοεί τα δύο πρώτα κόμματα (Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ) και ενδεχομένως και το ΠΑΣΟΚ αφού οι υποψήφιοί τους θα δώσουν τον νυν υπέρ πάντων αγώνα. Της μεν Ν.Δ. για να αυξήσουν τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ και να κερδίσουν επιπλέον έδρες ώστε εκτός των άλλων, σε συνεργασία τουλάχιστον με το ΠΑΣΟΚ, να εξασφαλίσουν τις πολυπόθητες 151 έδρες. Οι δε του ΣΥΡΙΖΑ, με την ορμή και του νεοφώτιστου θα προσπαθήσουν να αυξήσουν τα ποσοστά του και να έρθει πρώτο κόμμα, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να υπερδιπλασιάσει τις δυνάμεις του. Με απλά λόγια η Ν.Δ. θα παίξει σκληρή άμυνα για να διατηρήσει τουλάχιστον το κεκτημένο του μπόνους των 50 εδρών, ο δε ΣΥΡΙΖΑ επίθεση για να κερδίσει αυτός το πλεονέκτημα ώστε να γίνει η κυρίαρχη δύναμη στο χώρο της Αριστεράς και του σοσιαλδημοκρατικού χώρου και να καταστήσει περισσότερον εφικτή την πρόταση για κυβέρνηση της Αριστεράς.

Το ίδιο κίνητρο έχουν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Αυτοί καλούνται να παίξουν και άμυνα και επίθεση. Αφ’ ενός για να διατηρήσουν την έδρα τους όσοι εξελέγησαν και αφ’ ετέρου οι οριακά αποτυχόντες μήπως και εκλεγούν. Βέβαια σε σχέση με τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ το κίνητρο των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ, με λίστα, είναι περιορισμένο. Ακόμη κι αν μειώσει τη διαφορά και βγει δεύτερο κόμμα τα κέρδη, σε έδρες, θα είναι περιορισμένα (10-12 επιπλέον βουλευτές), οπότε οι μη έχοντες ελπίδες εκλογής υποψήφιοι μάλλον θα κάνουν αγγαρεία.

Τα υπόλοιπα τέσσερα κόμματα (ΚΚΕ, «Ανεξάρτητοι Έλληνες», «Χρυσή Αυγή», ΔΗΜΑΡ) πιθανώς να υποστούν μείωση αφού οι υποψήφιοί τους δεν θα έχουν επιπλέον κίνητρο. Πλην ίσως των «στρατευμένων» του ΚΚΕ, οι άλλοι δύσκολα θα μπορέσουν να κινητοποιήσουν υπέρ τους επιπλέον ψηφοφόρους. Μάλλον το αντίθετο θα συμβεί. Το πιο πιθανό είναι να απωλέσουν παρά να κερδίσουν ψήφους.

Επαναληπτικές εκλογές θέλουν σίγουρα όσοι, οριακά, έμειναν εκτός Βουλής. Οι Οικολόγοι – Πράσινοι και το ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη. Είτε γιατί πιστεύουν ότι μπορεί να κερδίσουν τις 2 – 3.000 ψήφους που τους έλειψαν για να υπερβούν το όριο του 3%. Είτε γιατί θεωρούν, κυρίως ο Γ. Καρατζαφέρης, ότι μπορεί να συμμαχήσουν με όμορους χώρους και να εκπροσωπηθούν στη Βουλή. Και οπωσδήποτε επαναληπτικές εκλογές θέλουν τα τρία μικρά κόμματα του Φιλελεύθερου χώρου (ΔΗ.ΣΥ, ΔΡΑΣΗ και Δημιουργία Ξανά) που αθροιστικά κινήθηκαν κοντά στο 7%. Αν τώρα ενώσουν τις δυνάμεις τους η Ντ. Μπακογιάννη, ο Στεφ. Μάνος και ο Θ. Τζημέρος, κάτι που δεν κατάφεραν για τις εκλογές της 6ης Μαΐου, βασίμως πιθανολογείται ότι το συν 2% επί 3 θα τους βάλει με άνεση στο κοινοβούλιο και μάλιστα θα καταστήσει πολύφερνες νύφες τους περισσότερους από 20 βουλευτές, που εικάζεται ότι θα εκλέξουν, στο σχηματισμό κυβέρνησης Εθνικής Ανάγκης.

Αυτές είναι οι λογικές προσθαφαίρεσης εδρών με τις οποίες τα κόμματα προσεγγίζουν τις επαναληπτικές εκλογές. Όμως,όπως επεσήμανα και ΧΘΕΣ, η εκ νέου προσφυγή στις κάλπες ενδεχομένως να δημιουργήσει παρά να λύσει προβλήματα. Δυστυχώς, το πολιτικό προσωπικό της χώρας ούτε κουλτούρα συνεργασιών έχει ούτε τοποθετεί το εθνικό συμφέρον υπεράνω του κομματικού. Το πλήρες δε αδιέξοδο θα ήταν στις εκλογές του Ιουνίου να αναπαραχθεί, με μικρές διαφορές, το ίδιο πολιτικό σκηνικό. Εάν αυτό ήθελε συμβεί ελπίζω να μην ξαναπάμε σε εκλογές γιατί τότε ο λαός θα τους πάρει όντως με τις πέτρες. Ενώπιον αυτού του κινδύνου ίσως τα κόμματα αναγκαστούν να συνεργαστούν. Αν όμως στο μεσοδιάστημα υπάρξουν «ατυχήματα» τότε δεν θα φταίνε οι πολίτες, αλλά οι ηγεσίες των κομμάτων που δεν κατάφεραν να ομονοήσουν και να λύσουν δημιουργικά τον γρίφο που τους έθεσε με την ψήφο του ο ελληνικός λαός.

Σε κάθε πάντως περίπτωση αντί να προσπαθούν να ρίξουν την ευθύνη ο ένας στον άλλον, γιατί αυτό κάνουν, για το μη σχηματισμό κυβέρνησης, ας πουν καθαρά τι θέλουν, που διαφωνούν και ας τελειώνουν γρήγορα. Οι ίδιοι μπορεί να θεωρούν ότι έχουν χρόνο για να φλυαρούν και να διχάζονται. Η χώρα δεν έχει, και σύντομα ίσως το διαπιστώσουν. Ας ελπίσουμε να μην είναι αργά και να μπορούν να κάνουν κάτι για να τη σώσουν. Διαφορετικά ούτε ο Ασπροπόταμος δεν θα τους ξεπλένει...

 

 

10 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Οι εκλογές θα γίνουν με ευθύνη της ΝΔ κυρίως.Ο Σαμαράς και καλά έδινε ψήφο ανοχής στον Τσίπρα αλλά για να εφαρμόσει το πρόγραμμα Κυβέρνησης Παπαδήμου.
    Το ΚΚΕ σε νέες εκλογές θα ανεβάσει τα  ποσοστά του μάλλον γιατί δικαιώθηκε ακόμα μια φορά.Η ακυβερνησία και η ενίσχυση του λαϊκού κινήματος μπορεί να φέρει τον λαό στην εξουσία  σύντομα.Όσο τρώγονται τα αστικά κόμματα ο λαός θα πρέπει να ξεσηκωθεί. Ελπίζω πως και ο Συριζα θα αντιληφθεί ότι στον δρόμο θα κριθεί ο πόλεμος.

    • Felnicos 23:36 09/05/2012

      Δεν νομίζω ότι η ακυβερνησία θα φέρει το λαό στην εξουσία, μάλλον αναστάτωση, συμβιβασμούς και αυταρχισμό θα φέρει

      • Ναι θα υπάρξει και κοινωνική αναστάτωση και αυταρχισμός και πολλά κακά με την ακυβερνησία.
        Μια νέα κυβέρνηση τύπου Παπαδήμου (μια και οι μονοκομματικές μας τέλειωσαν και μας αποτελείωσαν) δεν θα προσφέρει τίποτα.

        Το κομματικό στελεχικό δυναμικό παραμένει σε μεγάλο ποσοστό το ίδιο σε ΠΑΣΟΚ,ΝΔ,ΔΗΣΥ,ΛΑΟΣ και ΔΡΑΣΗ.Πολιτικοί που ευθύνονται για την σημερινή κατάντια.Για τα δεκάδες σκάνδαλα, για ένα άχρηστο δημόσιο, για ένα κρατικό μηχανισμό της πλάκας.Για ανύπαρκτες πολιτικές στην υγεία,παιδεία ,εξωτερική πολιτική ,άμυνα.Σε έναν τομέα δεν έχει πάει κάτι καλά ! Έστω σε έναν !

        Που πήγε η ανάπτυξη στην ύπαιθρο ;

        Οι ευθύνες του τραπεζικού συστήματος τεράστιες.
        Οι ευθύνες του κατεστημένου των ΜΜΕ τεράστιες.

        Γιατί αγαπητέ δημοσιογράφε όπως κάποιοι πιστεύουν λανθασμένα ότι θα ζουν αιώνια, όλο το σύστημα διαπλοκής νόμιζε πως θα συνέχιζε με τους ίδιους ρυθμούς.

        Οι ευθύνες μας ως λαού μεγάλες. Φταίει η παιδεία , φταίει το οικογενειακό περιβάλλον, φταίει ο ωχαδερφισμός μας.
        ΔΕΝ ΤΡΕΦΩ ΚΑΜΙΑ ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΑΥΤΑΠΑΤΗ. Μια νέα κυβέρνηση με το παλαιοκομματικούς σχηματισμούς και με τον ίδιο προσανατολισμό σε μια Ευρώπη που φυτοζωεί θα μας οδηγήσει σε μια χειρότερη τριετία από το 2009-σήμερα.Ο λαός να αναλάβει τις ευθύνες του.Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κόμμα στην Ελλάδα που έχει μαγική συνταγή ή λύση.Υπάρχει κόμμα όμως που προτείνει κάτι διαφορετικό.Και επειδή ούτε Κορέα είμαστε, ούτε Αλβανία, Ρωσία ή Κίνα, θέλω να πιστεύω πως στην κατάσταση που είμαστε αξίζει να δοκιμάσουμε ένα σοσιαλιστικό πείραμα.Αξίζει το ρίσκο, τώρα.Το 1992 ή το 1999 σίγουρα θα ήταν τρελό να πω κάτι τέτοιο.Τώρα με ανεργία, τις οικογένειες μας σε απόγνωση , προτιμώ από μια απλή διαχείριση ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ για να σώσουν κάποιες λίγες χιλιάδες πολιτών τα εκατομμύρια τους , μια επανάσταση . Το ΚΚΕ είναι αυτή την στιγμή ο μόνος οργανωμένος σχηματισμός που μπορεί να προσφέρει κάτι.Οι αγανακτισμένοι με αγανάκτησα και με απογοήτευσαν, ο στρατός που λέει κάποιος φίλος είχε την ευκαιρία του το 67 και πούλησε την Κύπρο στους Τούρκους , ε λοιπόν ένα ΚΚΕ μας έμεινε.

        Και μακάρι και ο ΣΥΡΙΖΑ να απαγκιστρωθεί από λογικές ΕΕ και Ευρωζώνης και να στηρίξει το ΚΚΕ και την εξωκοινοβουλευτική αριστερά.

        • Felnicos 1:04 10/05/2012

          Ενώ συμφωνώ με τις επισημάνσεις σου, διαφωνω στο δια ταύτα. Το ΚΚΕ μου είναι συμπαθες κόμμα, σέβομαι την ιστορία του,αναγνωρίζω τους αγώνες του, αρκετά, ακόμα και κορυφαία, στελέχη του είναι φίλοι μου όμως διαφωνώ με την θεωρία, την πολιτική και τη στρατηγική του

          • Σε μια εποχή που ο πολίτης αναγκαστικά στρέφει το ενδιαφέρον του στην πολιτική (ενώ μέχρι τώρα η σχέση του ήταν από επιδερμική έως αδιάφορη),
            Σε μια εποχή κρίσης με αβέβαιο μέλλον για κάθε κοινωνική τάξη στην Ελλάδα (Σε αντίθεση με την  σχετική μίνιμουμ πλαστή σε μεγάλο βαθμό ασφάλεια  που προσέφερε η μεταπολίτευση),

            Σε μια εποχή που η επανάσταση του διαδικτύου έχει φέρει τεράστιο ποσοστό του πληθυσμού να έχει πρόσβαση στην εναλλακτική διαδραστική πληροφόρηση (όχι κατ’ανάγκη ποιοτική) ,

            Σε μια τέτοια λοιπόν εποχή που όλοι και όλα κινούνται σε χρόνους ταχύτατους και απρόβλεπτους, το ήθος ή οι πολιτικές αξίες των κομμάτων και των πολιτικών προσώπων διαμορφώνουν και πλάθουν συνειδήσεις πολιτών.

            Πιστεύω π.χ. πως η Χρυσή αυγή  έχει μολύνει πολύ γρήγορα μέρος της ελληνικής νεολαίας και στο πίσω μέρος του μυαλού μας πρέπει να έχουμε τον φόβο ότι ίσως κάποια  μέρα εξελιχθεί σε κυρίαρχη πολιτική δύναμη.

            Στην ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για την Χ.Α. αναφέρεται σχετικά ότι :»… Η άνοδος της «Χρυσής Αυγής» είναι η πρόσθετη απόδειξη ότι σε συνθήκες βαθειάς κρίσης και λαϊκής εξαθλίωσης, ενώ το εργατικό λαϊκό κίνημα δεν έχει περάσει στην αντεπίθεση και η πλειοψηφία των κομμάτων στηρίζει το καπιταλιστικό σύστημα ή παραπέμπει στην αυταπάτη του εξανθρωπισμού του, δυναμώνει ο κίνδυνος επίδρασης των εθνικιστικών και νεοφασιστικών απόψεων. Όταν μάλιστα στην ΕΕ και σε όλα τα κράτη – μέλη έχει υιοθετηθεί ως κρατική ιδεολογία η εξίσωση του φασισμού με τον κομμουνισμό…»

            Το Πασόκ και η κυβέρνηση ΓΑΠ μέσα σε ελάχιστο χρόνο μετέτρεψε τις ελπίδες του «Γιώργου προχώρα άλλαξε το όλα» στο σύνθημα. » στο ελικόπτερο και μπρος δεν σας θέλει ο λαός».

            Με λίγα λόγια , όσοι πιστεύουν ότι η εποχή μας είναι εποχή που αρκεί μια εξουσία να διαχειρίζεται απλά τα προβλήματα θα διαψευστούν.Είδαμε την Αραβική άνοιξη ,τα κινήματα occupy the  Wall Street στις Ηνωμένες Πολιτείες, τους αγανακτισμένους Ισπανούς κλπ. 

            Για μένα λοιπόν το Ευρωπαϊκό όραμα, η αλληλεγγύη των λαών,το κοινό νόμισμα και η Ομοσπονδιακή Ευρώπη μπορεί να με ενθουσίαζε το 1992 ,αλλά σήμερα αποδείχτηκε μια οφθαλμαπάτη.Και αυτή καλώς ή κακώς την είχε προβλέψει το ΚΚΕ τότε που το λοιδορούσα κάτω και από το βάρος της κατάρρευσης του Ανατολικού Μπλοκ.

            Δεν αποκλείω όπως το 1992 ήμουν ευρωπαϊστής και έκανα λάθος , να κάνω και τώρα λάθος που υποστηρίζω να βγούμε από την ΕΕ και να ακολουθήσουμε τον δρόμο του ΚΚΕ. 

            Ή θα δράσω και αντιδράσω ή θα μείνω παθητικός θεατής των γεγονότων.Είναι ένα ρίσκο που παίρνω με βάση τις σημερινές συνθήκες.

            ΓΙΑ ΝΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ ΣΚΕΨΗ  ΑΝΑΖΗΤΟΥΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΨΗ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥΣ  ΟΠΩΣ ΑΥΤΟΝ ΕΔΩ.

            Χαίρομαι λοιπόν που ανακάλυψα τυχαία to matrix24 λοιπόν γιατί διαπιστώνω πως ενώ έχει άποψη και ενημερώνει δεν προσπαθεί να εμφανιστεί ως κάτι παραπάνω που δεν είναι , σε αντίθεση με άλλες ιστοσελίδες και μπλογκς που έχουν καταντήσει κουραστικές.

  2. ΝΑ ΕΠΕΜΒΕΙ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΑΝ ΔΕΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η ΕΚΛΟΓΕΣ Ο ΤΟΠΟΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΘΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ ΧΑΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΡΧΙΑ Η ΜΟΝΗ ΟΥΔΕΤΕΡΑ ΔΥΝΑΜΗΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

    • Felnicos 23:40 09/05/2012

      Ξέχασε το, ούτε ως σκέψη να μην σου περνάει απο το μυαλό, αυτά τελειωσαν

  3. Kanok 15:57 09/05/2012

    Η τελευταία παράγραφος τα συνοψίζει όλα.

    • Felnicos 23:43 09/05/2012

      Απο την τελευταία παράγραφο προτιμώ την προτελευταία πρόταση

    • Δεν μπορούμε να περιμένουμε από κανέναν πολιτικό να μας σώσει.Ούτε εμάς, ούτε την χώρα μας.Μόνοι μας να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε.Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε .Ή φεύγουμε στο εξωτερικό μετανάστες ή παλεύουμε στην Ελλάδα να ανατρέψουμε το σύστημα , για μια εργατικής λαϊκή εξουσία. 

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.