ΕΚΛΟΓΕΣ 2012

«Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ»

Την πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ παρουσίασε σήμερα η γενική γραμματέας της Κ.Ε. του κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στη ΝΔ, αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Η Αλέκα Παπαρήγα υπερασπίστηκε της πρότασης του κόμματος, αποκρούοντας τις επιθέσεις που δέχεται ότι αυτά που προτείνει το ΚΚΕ δεν γίνονται άμεσα. «αυτή την πρόταση διακυβέρνησης και εξουσίας προβάλλει το ΚΚΕ στο λαό. Δεν είναι πρόταση για τη «δευτέρα παρουσία». Για τη δευτέρα παρουσία είναι η αντίληψη ότι το κράτος των μονοπωλίων , του κεφαλαίου εκδημοκρατίζεται και γίνεται φιλολαϊκό», επισήμανε χαρακτηριστικά, απορρίπτοντας παράλληλα τα εκλογικά διλήμματα που θέτει τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ. «Το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή» που θέτει η ΝΔ ή το δίλημμα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ «μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ» είναι και πλαστό και αποπροσανατολιστικό. Δεν απαντά στους πραγματικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει ο λαός», επισήμανε η Αλέκα Παπαρήγα. Παράλληλα, η γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ έθεσε και το δίλημμα του κόμματός της ενόψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου, επισημαίνοντας ότι «το πραγματικό δίλημμα είναι: αντεπίθεση του λαϊκού κινήματος ή εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων;».

Η Αλέκα Παπαρήγα εκτίμησε, κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, ότι «όποια κυβέρνηση και αν σχηματισθεί μετά τις εκλογές, όχι μόνο δεν πρόκειται να ανακόψει την επιδείνωση της θέσης των λαϊκών στρωμάτων, αλλά θα κλιμακώσει την επίθεση στο εισόδημα και στα δικαιώματα της πλειοψηφίας των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων, με άλλοθι ορισμένα ψίχουλα σε ομάδες ακραίας φτώχειας που και αυτά θα εξανεμισθούν απ’ τις γενικότερες συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής». «Καμία κυβέρνηση, ούτε της ΝΔ ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε οικουμενική ή και συνεργασίας με γειτονικές ή συγγενικές δυνάμεις, δεν πρόκειται να σώσει το λαό από τα βάσανα μιας ελεγχόμενης ή μη ελεγχόμενης πτώχευσης», συνέχισε η κ. Παπαρήγα, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με την πρότασή του «δεν βάζει φρένο στην επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης του λαού».

 Οι προτάσεις του ΚΚΕ

Παρουσιάζοντας το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΚΚΕ, η Αλέκα Παπαρήγα πρότεινε τα εξής:

ΕΙΣΟΔΗΜΑ

-Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

-Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

-Κατοχύρωση του 35ωρου, 7ωρου, 5ήμερου και διασφάλιση της κυριακάτικης αργίας.

-Κατώτερος μισθός 1.400ευρώ.

-Έξι (6) ώρες δουλειάς για τα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα

-Απαγόρευση όλων των ελαστικών μορφών  εργασίας.

-Κατάργηση όλων των νόμων που κατοχυρώνουν και επεκτείνουν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και τορπιλίζουν τις συλλογικές συμβάσεις  πριν και μετά τα μνημόνια.

-Κατάργηση όλων νόμων που διευκολύνουν τις απολύσεις και μειώνουν τις αποζημιώσεις.

-Κατάργηση όλων των νόμων που μειώνουν τους μισθούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

-Μείωση 30% των τιμολογίων των πρώην  ΔΕΚΟ για όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40000 ευρώ.

-Απαγόρευση ανατιμήσεων σε όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης.

-Επίδομα θέρμανσης για όσους έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ.

-Δωρεάν εισιτήρια για εργαζόμενους, συνταξιούχους, φτωχούς αγρότες και αυτοαπασχολούμενους στις αστικές συγκοινωνίες από τις 6πμ μέχρι τις 9πμ και από τις 2μμ μέχρι τις 5μμ.

-Κατάργηση διοδίων, μείωση των εισιτηρίων για τοπικές – υπεραστικές συγκοινωνίες, ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

-Αφορολόγητο όριο για τη λαϊκή οικογένεια 40.000 ευρώ το χρόνο προσαυξημένο με 5.000 για κάθε παιδί.

-Να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο με συντελεστή 45% σε διανεμόμενα και αδιανέμητα κέρδη.

-Να καταργηθούν τα αφορολόγητα αποθεματικά και οι «αναπτυξιακές» φοροελαφρύνσεις για το μεγάλο κεφάλαιο.

-Να καταργηθεί το ειδικό φορολογικό καθεστώς για τους εφοπλιστές.

-Άμεση φορολογική επιβάρυνση – εισφορά των μονοπωλιακών ομίλων για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του μεγάλου κεφαλαίου για φοροδιαφυγή – εισφοροδιαφυγή. Να αυξηθεί η φορολογία της πραγματικά μεγάλης ακίνητης περιουσίας

 

-Κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων, κατάργηση των ειδικών δημοτικών φόρων και των χαρατσιών για κλείσιμο χρήσεων. Να αναγνωριστούν τα λογιστικά βιβλία ως μοναδική πηγή προσδιορισμού εισοδήματος των ΕΒΕ.

 

-Κατάργηση των χαρατσιών.

 

-Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, κατάργηση ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρμανσης. Κατάργηση ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια, μηχανήματα, πετρέλαιο κίνησης.

 

 

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΛΑΪΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΠΟ ΧΡΕΗ

-Για οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί διαγράφεται το σύνολο των κάθε μορφής τόκων και ανατοκισμών.

 

-Για δάνεια που δεν ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ για στεγαστικά δάνεια, τις 30.000 ευρώ για καταναλωτικά  και τις 20.000 ευρώ για τις πιστωτικές κάρτες διαγράφεται ποσό που αντιστοιχεί στο 50% αυτών. Πάγωμα τόκων για όσο διαρκεί η κρίση, αναστολή πληρωμών για τους ανέργους.

 

-Μείωση των  οφειλών των ΕΒΕ σε ποσοστό 30% εάν διατηρούν την επιχείρησή τους και κατά 50% εάν την έχουν κλείσει και είναι άνεργοι και για ύψος δανείων μέχρι 300.000 ευρώ.

 

-Για τους  φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους και ψαράδες μείωση σε ποσοστό 30% και για ύψος δανείων μέχρι 300.000 ευρώ.

-Παύση οποιασδήποτε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης ή άλλο αναγκαστικό μέτρο εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων σε βάρος των λαϊκών οικογενειών, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών ΕΒΕ, των αγροτοκτηνοτρόφων και των ψαράδων.

-Για τους μικροομολογιούχους, για τοποθετήσεις φυσικών προσώπων σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου μέχρι 100.000 ευρώ,  να αποκατασταθεί το κεφάλαιο της κατάθεσης.

 

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΝΕΡΓΩΝ

-Απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, επέκτασή του σε μικρούς επαγγελματίες και εμπόρους που έκλεισαν οι επιχειρήσεις τους και στους -αγρότες που ξεκληρίστηκαν.

-Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους ανέργους.

-Επίδομα ανεργίας 1120 ευρώ για όλο το χρονικό διάστημα της ανεργίας.

-Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται σαν συντάξιμος χρόνος ασφάλισης.

-Στους άνεργους να χορηγείται δωρεάν κάρτα απεριορίστων διαδρομών. Απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου στους ανέργους και τα τιμολόγια των πρώην ΔΕΚΟ για όσο καιρό κάποιος είναι άνεργος να είναι μειωμένα 50%.

-Επιδότηση ενοικίου στους ανέργους  μέχρι 500 ευρώ στο 100% της αξίας του.

-Κρατική αγορά, συγκέντρωση και διάθεση τροφίμων σε ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους.

-Δημιουργία κρατικών πρατηρίων για ανάγκες ένδυσης, υπόδησης, ατομικής υγιεινής σε τιμές κόστους.

-Δωρεάν παροχή πακέτου απαραίτητων σχολικών ειδών για τα παιδιά των ανέργων.

-Πλήρη κάλυψη του κόστους των σπουδών για φοιτητές που οι γονείς τους είναι άνεργοι, φτωχοί αγρότες.

-Προσλήψεις στους τομείς Υγείας, Πρόνοιας, Εκπαίδευσης και σε άλλα έργα κοινωνικών υποδομών για μείωση της ανεργίας και κάλυψη  των μεγάλων κενών που υπάρχουν.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ-ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

-Άμεση ανάκληση όλων των μειώσεων που επιβλήθηκαν στις κυρίες και τις επικουρικές  συντάξεις τα τελευταία 2,5 χρόνια.

-Κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ. Η βασική αυτή σύνταξη να ισχύει για όλα τα Ταμεία.

-Κανένας εργαζόμενος ανασφάλιστος.

-Υποχρεωτικά σύνταξη για όλους με 30 χρόνια δουλειάς χωρίς όριο ηλικίας. Γενικά οι άντρες στα 60, οι γυναίκες στα 55 χρόνια. Για όσα επαγγέλματα ανήκουν στην κατηγορία βαρέα και ανθυγιεινά, μείωση 5 χρόνων και επέκταση στους αντίστοιχους κλάδους των βιοτεχνών.

-Ο χρόνος λοχείας για τις γυναίκες και στρατιωτικής θητείας για τους άνδρες να προσμετράται στα συντάξιμα χρόνια και ένσημα που αναλογούν να καταβάλλονται εξ ολοκλήρου από το κράτος.

-Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών, στην κατεύθυνση κατάργησής τους, με αντίστοιχη αναπλήρωσή τους από το κράτος. Κατάργηση των εισφορών στον κλάδο Υγείας.

-Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικων νόμων που ψηφίστηκαν από το 1990.

-Επιστροφή στα ασφαλιστικά ταμεία όλων των κλεμμένων από το 1950 που ανέρχονται σε πάνω από 50δις από το κράτος και το μεγάλο κεφάλαιο.

-Επιστροφή όλων των κλεμμένων από το τζογάρισμα των αποθεματικών τους στο χρηματιστήριο.

-Κάλυψη στο ακέραιο από το κράτος και το κεφάλαιο των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων που λεηλατήθηκαν από το λεγόμενο κούρεμα ομολόγων που είναι περίπου  14δις ευρώ.

  • Ετικέτες: 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.