ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΟΥΝ Ο ΣΑΛΠΙΓΓΙΔΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ Ο ΡΙΒΕΛΙΝΟ ΜΕ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ

Το Euro 2012 δεν ξεκίνησε άσχημα για την εθνική μας. Σίγουρα θα μπορούσε, όπως εξελίχθηκε το ματς, να κερδίσει. Δεν πειράζει, και η ατυχία μέσα στο παιχνίδι είναι. Τώρα θα πρέπει να νικήσουμε οπωσδήποτε στο επόμενο ματς με την Τσεχία για να έχουμε ελπίδες πρόκρισης στον επόμενο γύρο.

Αν αγωνιστούμε όπως στο δεύτερο ημίχρονο, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, σφίξουμε λίγο περισσότερο τις γραμμές μας στην άμυνα και κυρίως το κέντρο, αν ανέβει λίγο ο Χολέμπας, γυρνάει περισσότερο για βοήθεια στην άμυνα ο Σαμαράς, βελτιωθεί ο Νίνης και εγκλιματιστεί ο Χαλκιάς, είναι πιθανόν να τα καταφέρουμε. Όχι, δεν πάμε να επαναλάβουμε το θαύμα του 2004, αλλά μία αξιοπρεπή εμφάνιση μπορούμε να την έχουμε.

Επιτέλους, άρχισα να γράφω το κομμάτι, για το ποδόσφαιρο, που ήθελα από προχθές, αλλά μία σειρά τυχαίων γεγονότων δεν μου το επέτρεψε. Βεβαίως, όπως σας έχω προϊδεάσει, δεν θα είναι για το Euro, αλλά αναμνήσεις από το Μουντιάλ του 1970. Η επιθυμία μου γεννήθηκε, σίγουρα λόγω των (ποδοσφαιρικών) ημερών, αλλά κυρίως όταν στο ημερολόγιο είδα ότι προχθές ήταν η μέρα που ο Γκόρντον Μπανκς έκανε την απόκρουση του αιώνα σε εξ επαφής κεφαλιά του Πελέ.

Τη θυμάμαι λες και ήταν χθες. Η μεγάλη Βραζιλία, η καλύτερη, κατ' εμέ, όλων των εποχών κέρδισε 1-0 την κάτοχο του τροπαίου Αγγλία, αλλά όλοι είχαν να λένε, και οι παλιοί συνεχίζουν να το λένε, για την απόκρουση του Μπανκς στη κεφαλιά του Πελέ. Αυτή η απόκρουση ήταν νομίζω που κατέστησε τον Μπανκς ισάξιο με τον Λεβ Γιασίν, τον τρομερό και φοβερό Ρώσο τερματοφύλακα, που είναι και ο αγαπημένος μου.

Όπως επίσης έχουν να λένε για την απίστευτης ποδοσφαιρικής ευφυΐας προσποίηση του Πελέ στον τερματοφύλακα της Τσεχοσλοβακίας. Αν μάλιστα από την προσποίηση έμπαινε και το γκολ, οι ειδήμονες του ποδοσφαίρου είναι σίγουρο ότι θα το είχαν κατατάξει αν όχι το κορυφαίο, σίγουρα ένα από τα κορυφαία, του προηγούμενου αιώνα.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970, που διεξήχθη στο Μεξικό ήταν, κατά τη γνώμη των ειδικών, και νομίζω συνεχίζει να είναι, το κορυφαίο από η γέννηση του θεσμού και μέχρι σήμερα. Θαρρείς και ο Θεός είχε ευλογήσει εκείνη τη φουρνιά των παιχτών. Λες και τους είχε διαλέξει έναν έναν για να διαφημίσουν το ποδόσφαιρο. Η φαντασία και η τεχνική, στο Μουντιάλ του '70, ανέβασαν το ποδόσφαιρο στον Όλυμπο. Και από τότε ο θρόνος του, σαν βασιλιάς των σπορ δεν αμφισβητείται.

Η Βραζιλία είχε -θυμάμαι ακόμη και σήμερα, μετα από 42 χρόνια, όλη την ενδεκάδα που έπαιξε στον τελικό με την Ιταλία- τους Φελίξ, Κάρλος Αλμπέρτο, Μπρίτο, Πιάζα, Εβεράλντο, Κλοντοάλντο και τώρα κρατηθείτε Ζέρσον, Ζαϊρζίνιο, Τοστάο, Πελέ, Ριβελίνο. Που να ξαναβρείς τέτοιους και τόσους πολλούς παιχταράδες μαζεμένους σε μία ομάδα!!!

Πως να μην σηκώσει το κύπελλο, διαλύοντας στον τελικό, με 4-1, την μεγάλη Ιταλία των Ρίβα, Φακέτι, Ματσόλα, Μπονινσένια, Μπούρνιτς, Ντομεγκίνι, Αλμπερτόζι. Μια Ιταλία που στον ημιτελικό είχε κερδίσει, με 4-3, την (Δυτική τότε) Γερμανία των Μπεκενμπάουερ και Μίλερ, σ' ένα συγκλονιστικό αγώνα, με απίστευτη διακύμανση του σκορ, που σου έκοβε την ανάσα. Έναν αγώνα που κρίθηκε στην παράταση, με την κανονική διάρκεια να λήγει 1-1, και με τους Γερμανούς να ισοφαρίζουν ακριβώς στο 90'.

Τους Γερμανούς που στον προημιτελικό είχαν νικήσει με 3-2 την Αγγλία, παίρνοντας έτσι τη ρεβάνς για την ήττα τους στο τελικό του 1966. Μία ήττα μέσα στο Λονδίνο, στο ιστορικό Γουέμπλεϊ, με 4-2, στην παράταση, και με ένα γκολ αμφισβητούμενο, αφού όπως απεδείχθη, μετά από πολλά χρόνια και με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, δεν ήταν γκολ, καθώς μετά το δοκάρι η μπάλα δεν πέρασε τη γραμμή του τέρματος, όπως εσφαλμένα υπέδειξε ο διαιτητής.

Το Μουντιάλ του '70 το θυμάμαι για τρεις λόγους. Ο πρώτος, για όλα όσα σας περιέγραψα. Για την πανδαισία του θεάματος που προσέφερε στους οφθαλμούς και τα συναισθήματα που αυτό προκαλούσε. Ο δεύτερος, γιατί είναι η πρώτη μου τηλεοπτική εμπειρία σ' αυτό το επίπεδο. Είναι η πρώτη ζωντανή μετάδοση Μουντιάλ (Παγκόσμιο Κύπελλο το λέγαμε τότε) από τη νεοσσή ελληνική τηλεόραση. Και την πρώτη φορά, όταν μάλιστα είσαι 11 χρονών, τη θυμάσαι για πάντα. Όπως θυμάμαι και την προσελήνωση, ένα χρόνο πριν το Μουντιάλ, του «Απόλλων» και το πρώτο βήμα, του Άρμστρονγκ στο φεγγάρι.
Ο τρίτος λόγος που κρατά άσβεστη τη μνήμη μου για το '70 είναι εξ αιτίας μιας απουσίας. Της απουσίας της δικής μας εθνικής ομάδας από το ποδοσφαιρικό ραντεβού στο Μεξικό.

Ο Θεός εκείνη την περίοδο δεν είχε ευλογήσει μόνον τη Βραζιλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, είχε ευλογήσει και την Ελλάδα. Η εθνική μας είχε στις τάξεις της τον Παπαϊωάννου, τον Καμάρα, τον Σιδέρη, τον Μποτίνο, τον Δομάζο, τον Κούδα, τον Χάϊτα. Παίχτες ακόμη αξεπέραστοι. Ισάξιοι με τους ξένους αντιπάλους τους. Χαραγμένοι στη μνήμη για πάντα όσων έτυχε να τους δουν να ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους στα «χωράφια». Κι όμως αυτή η ομάδα δεν κατάφερε να προκριθεί στο Μουντιάλ. Για ένα βαθμό μας πήρε τη θέση η Ρουμανία του Ντουμιτράκε και Ντεμπόρσκι.

Θα ήταν η πρώτη μας φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Δυστυχώς, φτάσαμε στην πηγή και δεν ήπιαμε νερό. Κι ας βάλαμε αποκάτω την Πορτογαλία του μεγάλου Εουσέμπιο, που το 1966 έκανε θαύματα. Ποιός δεν θυμάται το 4-2 στο Καραϊσκάκη ή το 2-2 στην Πορτογαλία που είχαμε προηγηθεί με 2-0 με Μποτίνο και Ελευθεράκη, και ισοφαριστήκαμε στο 80' και το 85'. Πως να ξεχάσεις το 2-2 με τη Ρουμανία στην έδρα μας και το 1-1 στο Βουκουρέστι. Και τώρα πάμε σε Euro και Μουντιάλ με τον Καραγκούνη, τον Κατσουράνη και τον Γκέκα!

Δεν πειράζει. Άλλοι καιροί, άλλοι άνθρωποι, άλλες δεξιότητες, άλλοι στόχοι. Τότε ορισμός της επιτυχίας ήταν να καταφέρουμε να πάμε σε μια μεγάλη διοργάνωση. Τώρα ορισμός της αποτυχίας είναι αν δεν καταφέρουμε να προκριθούμε στον επόμενο γύρο της μεγάλης διοργάνωσης.

Και επειδή η πολιτική με τραβάει απο το μανίκι, δεν μπορω να μην το πω. Να λάβουμε υπόψη μας ότι το κρίσιμο ματς για το αν θα περάσουμε ή όχι στους οκτώ θα δοθεί την παραμονή των εκλογών. Μία βδομάδα από σήμερα, στις 16 Ιουνίου, με τη Ρωσία. Αν την Τρίτη, 12/6, έχουμε κερδίσει την Τσεχία μπορει να μας αρκεί και μία ισοπαλία για να προκριθούμε. Αν προκριθούμε, η ευφορία που θα επικρατήσει ενδεχομένως να επηρεάσει, σε ένα βαθμό, και την ψήφο. Προς ποιά κατεύθυνση; Άγνωστο. Ίσως να μπορούν να μας το πουν οι δημοσκόποι με τα exit poll και την βοήθεια ψυχαναλυτών....

 

9 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Και σε αυτό το Euro 2012 φίλοι μου, συμμετέχουν και τα 4 γουρούνια (PIGS)  Πορτογαλία, Ιρλανδία,Ελλάδα και Ισπανία.Η οικονομία δεν συμβαδίζει με την ποδοσφαιρική ισχύ :)

    • Felnicos 1:00 11/06/2012

      Τα «γουρουνια» είναι πέντε, PIIGS, είναι και η Ιταλία. Στον πρώτο αγώνα έχουμε 3 ισοπαλίες και 2 ήττες, καμμιά νίκη. Ελπίζουμε στο δεύτερο αγώνα…

      •  Σωστά ξέχασα την συμπαθέστατη ποδοσφαιρικά Ιταλία… Όπως και να έχει τα γουρουνάκια τα έχουν καταφέρει μια χαρά αφού είναι 5 στις 16 ομάδες του Euro.Το ροζ φοριέται πολύ φέτος ( βλέπετε Σύριζα…)

  2. Zoisma 20:32 09/06/2012

    αναγκαιο το ποδοσφαικο σου διαλλειμα στη πολυ δυσκολη πολιτικη πραγματικοτητα.Ξεχασες να αναφερεις το φοβερο 4-1 επι της Ελβετιας και τις αιτιες της ισοπαλιας με τηνπουμανια εντος

    • Felnicos 21:03 09/06/2012

      Κουδας, Σιδερης, και 2 γκολ ο Μποτίνος κι όλα αυτα σε 20 λεπτά απο το 30′ ως το 50′ προηγηθηκαμε 4-0, στο Καυτατζόγλειο, για τον αποκλεισμό μας ίσως φταίει η ήττα μας στον πρώτο αγώνα στην Ελβετία. Για τη Ρουμανία το πρόβλημα ήταν ο τσακωμός του Δομάζου με τον προπονητή Νταν Γεωργιαδη

  3. Zoisma 16:41 09/06/2012

    ανεξιτηλες γλυκες θυμησες’αληθεια ποιοι εβαλαν τα γκολ με την πορτογαλια στο καραισκακη?

    • Felnicos 18:11 09/06/2012

      Παπαϊωάννου, Δέδες, Σιδέρης και αυτογκόλ ένας Πορτογάλος. Είχαν προηγηθεί 1-0 οι Πορτογάλοι, τους πήγαμε 4-1 και το δεύτερο από αυτούς το έβαλε ο Εουσέμπιο

  4. Για το 1970 ,την Βραζιλία και την εθνική μας έχω ακούσει και εγώ παρόμοια πράγματα από δικούς μου που τα έζησαν.Επομένως η εμπειρία του Φελνίκου τα επιβεβαιώνει απόλυτα !
    Ενδιαφέρον έχει και η τελευταία παράγραφος που με είχε προβληματίσει και εμένα.
    Η αλήθεια είναι ότι το καλό αποτέλεσμα ευνοεί τις κυβερνήσεις.Στην περίπτωση της Ελλάδας η κυβέρνηση είναι υπηρεσιακή…

    Επειδή το κρίσιμο ματς της πρόκρισης γίνεται μια μέρα πριν τις εκλογές και δεν υπάρχει κομματική κυβέρνηση, η δικιά μου αίσθηση είναι ότι μια πρόκριση θα ευνοήσει τα κόμματα της κεντροδεξιάς-δεξιάς, από τη Νδ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, μέχρι και την Χρυσή Αυγή.

    Βέβαια είναι η δικιά μου άποψη.Μην μας προκαλεί εντύπωση ότι ο Σύριζα έβγαλε και ανακοίνωση για το EURO 2012 :Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου ενόψει του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.» Σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα και την Ευρώπη γενικότερα, οι αξίες της ευγενούς άμιλλας και της συλλογικής προσπάθειας είναι πιο επίκαιρες από ποτέ.»http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=27297

    Αν ΟΜΩΣ συνδυαστεί στο μυαλό του Έλληνα φιλάθλου μια πρόκριση με τις δυνατότητες που έχουμε να καταφέρουμε κάτι πέρα από τις προσδοκίες των άλλων  ίσως να ανεβάσει περισσότερο τους τα 2 αντιμνημονιακά κόμματα,τους Ανεξάρτητους Έλληνες και δευτερευόντως τον Σύριζα.(θυμίζω οι μπουκς όταν ξεκίνησε το τουρνουά μας είχαν στην τελευταία 16η θέση στις αποδόσεις για την κατάκτηση του τροπαίου ,έχοντας στην 15η τους Ιρλανδούς και η χτεσινή ηρωική ισοπαλία δεν άλλαξε πολλά,μας ανέβασε στην 14η ρίχνοντας στην τελευταία τους Τσέχους(http://www.oddschecker.com/football/internationals/euro-2012/winner)

    Πιστεύω στην πρόκριση της Εθνικής ομάδας γιατί μπορεί να μην έχει τους παίχτες της Εθνικής του 1970, έχει όμως προσωπικότητες που αγαπούν την εθνική ομάδα, 2,3 ταλέντα και έναν πολύ καλό προπονητή.Η πρόβλεψη μου είναι ότι θα κερδίσουμε την Τσεχία 1-0 και θα φέρουμε ισοπαλία 2-2 με τους Ρώσους :)

    • Felnicos 18:15 09/06/2012

      Μακάρι Περσέα να γίνει όπως το λες. Δεν ξέρω αν ισχύει η προσέγγιση σου για το ποιός ωφελείται εκλογικά.Ισως μας το πουν εκ των υστέρων οι δημοσκόποι μαζι με ψυχολόγους

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.