ΚΟΣΜΟΣ

ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΗ ΣΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ F-4

Το Συμβούλιο του Βορείου Ατλαντικού συνεδρίασε σήμερα στις Βρυξέλλες μετά το αίτημα της Τουρκίας με θέμα την κατάρριψη μαχητικού της αεροσκάφους από τη Συρία και καταδίκασε τη Συρία. Για «εχθρική πράξη» και για δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο και τα κατεχόμενα μιλά ο Ερντογάν.

Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ καταδίκασαν τη Συρία για την κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους, χαρακτηρίζοντας «μη αποδεκτή» την ενέργεια και ζήτησαν από τη Δαμασκό να λάβει μέτρα για να αποτρέψει άλλα παρόμοια περιστατικά στο μέλλον. Οι πρεσβευτές των 28 μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας συνήλθαν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν το περιστατικό με την Τουρκία, έπειτα από αίτημα της Άγκυρας.

«Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ καταδίκασαν με σφοδρότητα αυτήν την απολύτως απαράδεκτη ενέργεια», δήλωσε μετά το τέλος των συνομιλιών ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν. Αν και επεσήμανε ότι η ασφάλεια του ΝΑΤΟ είναι αδιαίρετη, έσπευσε να διευκρινίσει ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών δεν έγινε επίκληση του άρθρου 5 του Χάρτη που καλεί τις χώρες μέλη να θεωρήσουν την επίθεση εναντίον μίας από αυτές ως επίθεση εναντίον όλων. «Υποστηρίζουμε την Τουρκία σε πνεύμα αλληλεγγύης», είπε και πρόσθεσε: «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε από κοντά και με μεγάλη ανησυχία και θα παραμείνουμε σε επαγρύπνηση για τις εξελίξεις στα νοτιο-ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ».

Στη συγκεκριμένη σύνοδο που ξεκίνησε στις 10:00 τοπική ώρα, συμμετείχαν οι πρεσβευτές των 28 κρατών-μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας. Η Τουρκία επικαλέστηκε το άρθρο 4 του Χάρτη του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το οποίο κάθε χώρα-μέλος μπορεί να ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου, αν θεωρεί ότι απειλείται η εδαφική της ακεραιότητας ή η ασφάλειά της.

Είναι μόλις η δεύτερη φορά στην ιστορία του ΝΑΤΟ από την ίδρυσή του το 1949 που μια χώρα επικαλείται το άρθρο 4. Το 2003 και πάλι η Τουρκία είχε κάνει το ίδιο διάβημα με θέμα τότε το Ιράκ. Ο Ράσμουσεν από την πλευρά του επισήμανε πως «μια ξένη στρατιωτική επέμβαση δεν είναι καλή επιλογή για τη Συρία».

Το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti μετέδωσε χθες Δευτέρα, πως σύμφωνα με ειδικούς, το αεροσκάφος δοκίμαζε τη συριακή αντιαεροπορική άμυνα για λογαριασμό του ΝΑΤΟ και η κατάρριψή του δείχνει την αποτελεσματικότητα των ρωσικών συστημάτων με τα οποία είναι εξοπλισμένη η Συρία.

Υποβαθμίζει το περιστατικό η Ρωσία

«Εκτιμούμε ότι, είναι σπουδαίο αυτό το περιστατικό να μην θεωρηθεί πρόκληση, ηθελημένη ενέργεια, και να μην οδηγήσει επίσης την κατάσταση σε αποσταθεροποίηση» ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του.

«Η κλιμάκωση της πολιτικής προπαγάνδας, ακόμα και σε διεθνές επίπεδο, είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη την ώρα, μάλιστα, που καταβάλλονται προσπάθειες να κινητοποιηθούν οι εξωτερικοί παράγοντες με σκοπό να επιτύχει το ειρηνευτικό σχέδιο του μεσολαβητή του ΟΗΕ, Κόφι 'Αναν. 'Άλλη μια φορά καλούμε όλα τα μέρη, σε αυτήν τη γεωγραφική περιοχή και στο εξωτερικό, να δράσουν αποκλειστικά προς το συμφέρον του σχεδίου 'Αναν απέχοντας από τη λήψη μέτρων εκτός αυτού του πλαισίου», τονίζεται στην ίδια επίσημη ανακοίνωση.

.Ο Ερντογάν μιλά για «εχθρική πράξη» και για αλλαγή των «κανόνων εμπλοκής»

Έχουν αλλάξει οι «κανόνες εμπλοκής» των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων με τρόπο που θα θεωρείται «στρατιωτικός στόχος», κάθε «στρατιωτικό στοιχείο που θα συνιστά απειλή από τη Συρία προς τα σύνορα της Τουρκίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, η κατάρριψη του αεροσκάφους «δείχνει ότι η κυβέρνηση 'Ασαντ συνιστά απειλή, όχι μόνο για τον ίδιο της το λαό, αλλά και για την ασφάλεια της Τουρκίας. Μετά το επεισόδιο αυτό, έχουμε φτάσει σε μία νέα φάση. Η Τουρκία δεν θα επιδείξει επιείκεια και δεν θα αφήσει αναπάντητες τις απειλές που δημιουργεί η κυβέρνηση της Συρίας στα σύνορά μας. Οι κανόνες εμπλοκής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων έχουν αλλάξει με βάση τη νέα αυτή φάση. Κάθε στρατιωτικό στοιχείο που θα συνιστά κίνδυνο και απειλή από τη Συρία προς τα σύνορά μας, θα θεωρείται απειλή και θα συνιστά στρατιωτικό στόχο. Προειδοποιούμε τη Συρία να μην κάνει κανένα λάθος και να μην δοκιμάσει την αποφασιστικότητα και την ικανότητα της Τουρκίας».

Μάλιστα ο Ερντογάν είπε πως η ορθολογική απάντηση της Άγκυρας στην κατάρριψη από τη Συρία ενός τουρκικού πολεμικού αεροπλάνου δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως αδυναμία και προειδοποίησε πως η οργή της Τουρκίας είναι τόσο ισχυρή όσο πολύτιμη είναι η φιλία της.

Δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο διεκδικεί ο Ερντογάν φέρνοντας το παράδειγμα της κατεχόμενης Κύπρου

Επίσης ο  Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε το «δικαίωμα» όπως είπε της Τουρκίας για πτήσεις των μαχητικών της αεροσκαφών στη Μεσόγειο λέγοντας:

«Έχουμε δικαιώματα, γενικά στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχει δικαιώματα η Βόρεια Κύπρος, της οποίας ήμαστε εγγυήτρια δύναμη και παράλληλα υπάρχουν τα προβλήματα που δημιουργούν άλλες χώρες στην περιοχή. Είναι φυσιολογικό μας δικαίωμα να αναπτύσσεται αυτή η δραστηριότητα ρουτίνας στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό έγινε και η πτήση του αεροσκάφους μας. Ταυτόχρονα, ο πτήση έγινε και για να δοκιμαστεί το σύστημα ραντάρ μας που έχει ανανεωθεί» τόνισε και διαβεβαίωσε ότι «η Τουρκία δεν έχει βλέψεις στα εδάφη καμίας χώρας και καμίας γειτονικής χώρας. »

«Η Τουρκία δεν αναμιγνύεται στα εσωτερικά άλλης χώρας. Όλοι οι γείτονες πρέπει να είναι σίγουροι για την Τουρκία. Είναι πολύτιμη η φιλία της Τουρκίας, αλλά εξίσου έντονη και η οργή της. Το γεγονός ότι ήμαστε διαλλακτικοί δεν σημαίνει ότι ήμαστε ήμερα πρόβατα. Μην ξεγελά κανέναν η ψύχραιμη στάση μας» είπε ο Ερντογάν.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.