ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ ΣΤΗΝ...ΑΥΣΤΡΙΑ!

Την οργίλη αντίδραση της ελληνικής πρεσβείας στην Αυστρία προκάλεσαν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Ικαρία επιθυμεί την «απόσχισή» της από την Ελλάδα και την «προσάρτησή» της στην Αυστρία.

Όλα ξεκίνησαν σήμερα με το πρωτοσέλιδο της αυστριακής λαϊκής εφημερίδας «Χόιτε»,  με τίτλο «Χρεοκοπημένοι Έλληνες - Το πρώτο νησί διακοπών θέλει να ανήκει μελλοντικά στην Αυστρία» και υπέρτιτλο «Πρωτάκουστο πολιτικό γεγονός: Η Ικαρία σχεδιάζει δημοψήφισμα για απόσχιση από την Αθήνα», υποστηρίζεται πως στην Ικαρία, οι κάτοικοί της με τον δήμαρχό της Χριστόδουλο Σταυρινάδη εξαιτίας της δυσαρέσκειας με την Αθήνα, θέλουν να προσαρτηθούν στην Αυστρία.

Το δημοσίευμα σχεδόν αμέσως που αναπαρήχθη από άλλα αυστριακά ΜΜΕ -ακόμη και από την ιστοσελίδα της αυστριακής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης- οδήγησε την ελληνική πρεσβεία στο να εκδώσει ανακοίνωση σε πολύ έντονο ύφος υπογραμμίζοντας ότι:

«Η Ικαρία είναι αναπόσπαστο τμήμα της ελληνικής επικράτειας και δεν υπάρχει καμία λήγουσα συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στο νησί. Στις 17 Ιουλίου 2012 γιορτάζεται η 100η επέτειος της επανάστασης, με την οποία το νησί του Ανατολικού Αιγαίου, η Ικαρία, απέκτησε την ανεξαρτησία της από το οθωμανικό κράτος. Με τη Συνθήκη της Λοζάνης του 1923, επιβεβαιώνεται στο άρθρο 12 ότι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, μεταξύ των οποίων και η Ικαρία, ανήκουν στην Ελλάδα».

Ο δήμαρχος της Ικαρίας Χριστόδουλος Σταυρινάδης, σε δηλώσεις στο Matrix24, χαρακτήρισε το δημοσίευμα κακόγουστο αστείο που αγγίζει τα όρια της γελοιότητας, υπενθύμισε ότι το νησί πριν από 100 χρόνια κέρδισε την ανεξαρτησία του με τις δικές του δυνάμεις και όπως είπε έκτοτε ακολουθεί την τύχη της Ελλάδας και στα καλά αλλά και στα άσχημα. Παρά τον εκνευρισμό του για το δημοσίευμα της Αυστριακής εφημερίδας εξέφρασε το ενδιαφέρον να μάθει και αυτός πως ξεκίνησε αυτή η φάρσα.

Ο κ. Σταυρινάδης τόνισε στο Matrix24,πως τέτοιες ενέργειες δεν πρέπει να μας αποκαρδιώνουν, ιδίως αυτή τη δύσκολη περίοδο, λέγοντας πως «όλοι μαζί θα το παλέψουμε».

Εξέφρασε ωστόσο ένα παράπονο.

«Οι τύχες μας είναι συνυφασμένες με αυτές των συμπατριωτών μας, όμως έχουμε ένα παράπονο και αυτό είναι πως νιώθουμε ότι  το κράτος εξακολουθεί να μας βλέπει σαν αποπαίδι. Το νησί έχει σοβαρά προβλήματα υποδομής και όλες οι υποσχέσεις μέχρι σήμερα έχουν πέσει στο κενό. Δεν είμαστε αποπαίδια αυτό πρέπει να το καταλάβουν και πολύ περισσότερο να το νιώσουν οι κυβερνώντες».

Ο δήμαρχος της Ικαρίας αμέσως μετά την εκμυστήρευση του παράπονού του έσπευσε να διαβεβαιώσει και πάλι πως δεν υπάρχουν αποσχηστικά κινήματα στο νησί.

Όσον αφορά στο προκλητικό δημοσίευμα της Αυστριακής εφημερίδας, παρατίθενται και στοιχεία του «αυστροελληνικού καλοκαιρινού παραμυθιού», δηλαδή του νησιού με τα 255 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκταση, τις «θαυμάσιες παραλίες», τη μέση ετήσια θερμοκρασία των 19 βαθμών, τους 9.000 κατοίκους του «που τώρα κηρύσσουν επανάσταση» λέγοντας δημόσια «Αντίο Αθήνα, θα πάμε στην Αυστρία».

Ακόμη γίνονται και ιστορικές αναφορές σχετικά με την  απόκτηση της ανεξαρτησίας του νησιού, αλλά και για τη δήθεν λήξη με τη σημερινή ημέρα, 17 Ιουλίου, της 100ετούς συνθήκης παραμονής στην Ελλάδα.

Επιπλέον στην εφημερίδα φιλοξενούνται και δηλώσεις κάποιου ανώνυμου εκπροσώπου του δημάρχου περί «δυνατότητας των νησιωτών να καθορίσουν εκ νέου το μέλλον τους και, επειδή τους έχει ξεχάσει η Αθήνα, να σκέφτονται την ένταξή τους στην Αυστρία».

Τέλος το άρθρο υποστηρίζεται και από τις δηλώσεις ενός διεθνολόγου, καθηγητή του Πανεπιστημίου της αυστριακής πόλης Λιντς, ο οποίος αποφαίνεται ότι δεν θα υπήρχε πρόβλημα για μια ένταξη της Ικαρίας στην Αυστρία, αρκεί φυσικά να υπήρχε η συγκατάθεση για κάτι τέτοιο του Αυστριακού ομοσπονδιακού προέδρου, ο οποίος θα έπρεπε να υπογράψει μια σχετική συμφωνία με το νησί, βασιζόμενη στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Ως προς το αν η Ικαρία θα γινόταν αυτόματα το δέκατο ομόσπονδο κρατίδιο της Αυστρίας, ο καθηγητής λέει πως θα πρέπει να αλλάξει το αυστριακό Ομοσπονδιακό Σύνταγμα, το οποίο προβλέπει εννέα ομόσπονδα κρατίδια, ενώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, η Βιέννη θα έπρεπε να αναλάβει και το ποσοστό του συνολικού ελληνικού χρέους, που αντιστοιχεί στους Ικαριώτες, περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ.

Βέβαια όσοι γνωρίζουν καταλαβαίνουν ότι δεν θα υπήρχε καμία περίπτωση για τους Ικαριώτες να προσαρμοστούν στον Αυστριακό τρόπο ζωής, αφήνοντας τους ιδιαίτερους βιορυθμούς τους και να ξυπνούν πρωί πρωί για δουλειά.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.