ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«ΤΡΙΚΥΜΙΑ» ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ-ΤΡΟΪΚΑΣ

Τα «έσπασε» με την τρόικα, σε συνάντησή του μαζί της, ο Ευ.Βενιζέλος, ζητώντας να μην περιμένουν από τον ίδιο να συναινέσει στη λήψη νέων μέτρων. Νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών αύριο στις 17:00.

 

Μιλώντας μάλιστα αργότερα στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο για «υπονομευμένη συνάντησή του με την τρόικα», αφήνοντας προφανώς αιχμές κατά του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς είχε προηγηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους εκπροσώπους των δανειστών μας.

Για κίνηση υψηλού ρίσκου μιλούν στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τους εκπροσώπους της τρόικα, τους παρουσίασε τα δέκα σημεία για την Οικονομία που πρότεινε και στους βουλευτές του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων και την διαπραγμάτευση σε ανώτερο επίπεδο και όχι μαζί τους.

Επισήμως, πάντως, επέλεξε να μην κάνει γνωστό το περιεχόμενο των συζητήσεων μαζί τους, με την Ιπποκράτους να παραπέμπει στην αυριανή συνάντηση των τριών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, στις πέντε το απόγευμα.

Γιατί ο Βενιζέλος δεν τα βρίσκει με την τρόικα

Πηγές προσκείμενες στην Ιπποκράτους προτάσσουν διάφορους λόγους για τους οποίους ο κ.Βενιζέλος  δεν δέχεται τη λήψη των μέτρων που θα κοστίσουν 11,5 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 6 δισ. αφορούν περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων.

Όπως ανέφεραν, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, αν η απόφαση της κυβέρνησης ήταν αυτή, χωρίς την παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το τέλος του 2016, τότε:

α. Η πίεση για τη λήψη πρόσθετων μέτρων δεν θα σταματήσει πουθενά.

β. Θα έχει πολύ μικρή σημασία η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι τα 11,5 δισ. έχουν νόημα μόνο αν σε συνδυασμό με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης 2,6% του ΑΕΠ το χρόνο, διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους σε επίπεδο 120% του ΑΕΠ το 2020.

Ήδη, όμως, όπως προσθέτουν, η ύφεση του 2012 είναι πολύ μεγαλύτερη (περισσότερο από 7%) της προβλεφθείσας (4,8%).

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, τα μέτρα των 11,5 δισ. εάν ληφθούν υπό τις συνθήκες αυτές, θα προκαλέσουν, κατά τους υπολογισμούς της τρόικας, πρόσθετη βαθύτερη ύφεση τουλάχιστον 3,5% του ΑΕΠ το 2013, ενώ η ύφεση θα συνεχιστεί και για το 2014. Η χώρα θα έχει συμπληρώσει έτσι επτά συνεχή χρόνια ύφεσης, συνολικού μεγέθους περίπου 30% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι ζητείται κάτι που βρίσκεται εκτός μακροοικονομικού πλαισίου, για λόγους πολιτικούς, συμβολικούς ή και «παιδαγωγικούς».

«Η άμεση και βιαστική αποδοχή αυτής της λογικής, πριν καν επιδιωχθεί μια σοβαρή πολιτική συζήτηση με τους κρίσιμους παράγοντες της Ευρωζώνης (κυβερνήσεις κρατών-μελών και θεσμούς), θα μας εμφανίσει τελείως ανακόλουθους σε σχέση με βασικές προεκλογικές εξαγγελίες» δηλώνουν από την Ιπποκράτους οι πηγές που ωστόσο δεν κατονομάζει το ΑΜΠΕ.

Μάλιστα εκφράζουν και ένα παράπονο, καθώς όπως λένε «είναι εσφαλμένο και άδικο για τη χώρα, αλλά και την κυβέρνηση συνεργασίας, την ώρα που κάποιοι, όπως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αγωνίζονται να πείσουν την τρόικα -κάτι που είναι βεβαίως δύσκολο, αλλά αναγκαίο- κάποιοι άλλοι να εκπέμπουν το μήνυμα ότι αυτό που επιδιώκει το ΠΑΣΟΚ στις επαφές του δεν είναι εφικτό. Αυτή η στάση δεν κατανοεί τις αντοχές της οικονομίας και της κοινωνίας και βλάπτει την κυβέρνηση».

Ωστόσο όλα αυτά θα συζητηθούν αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου όπου ο κ.Βενιζέλος θα ενημερώσει αναλυτικά τους κ.κ.Σαμαρά και Κουβέλη για τη συνάντησή του με την τρόικα, εκτιμώντας πως εν τω μεταξύ δεν πρέπει να ειπωθεί τίποτα περισσότερο, δεδομένου ότι η χώρα έχει ανάγκη από αρραγές εσωτερικό μέτωπο.

Ωστόσο η άτυπη αυτή ενημέρωση από το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε την άμεση αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου. 

«Η κυβέρνηση δεν θα απαντήσει στην άτυπη ενημέρωση του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό γιατί πρέπει να διατηρήσει την ψυχραιμία της και κυρίως την υπευθυνότητά της» δήλωσε ο Σίμος Κεδίκογλου.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.