ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΛΕΙΔΩΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕΤΡΑ ΥΨΟΥΣ 11,5+2,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Κλειδώνουν σήμερα οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, σε νέα σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Οικονομικών. Αναλυτικά, τι αλλάζει σε  συντάξεις, υγεία, παιδεία, ΟΤΑ και ΔΕΚΟ. Νέο σχέδιο για εφεδρεία. Πρόωρη κάθε συζήτηση, πριν από την έκθεση της τρόικας λέει η Κομισιόν.

Τα μέτρα θα είναι ύψους περίπου 14 δισ. ευρώ προκειμένου «καθαρά», μετά από τις απώλειες στα έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, να υπάρχει εξοικονόμηση ύψους 11,5 δισ. ευρώ.

Στις 14:00 ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κληθείς να απαντήσει για το εάν ισχύουν τα δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού τύπου περί επιπλέον μέτρων, χαρακτήρισε την όποια συζήτηση πρόωρη, παραπέμποντας στην επικείμενη επίσκεψη της Τρόικας τον Σεπτέμβριο.  Με βάση την τελική αξιολόγηση της Τρόικας, το Eurogroup είναι αυτό που θα αποφασίσει, για την Ελλάδα, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο έχει συμφωνήσει σε νέες περικοπές μισθών, ακόμα και στο στενό δημόσιο τομέα, καθώς και σε μειώσεις συντάξεων και επιδομάτων.

Στο υπουργείο Οικονομικών οι συσκέψεις είναι συνεχείς και πυρετώδεις, τις τελευταίες ώρες. Κάθε μέτρο που αποφασίζεται, πρέπει να τίθεται υπό την αίρεση εάν θα το δεχθεί η Τρόικα ή όχι, καθώς η εντολή από τον πρωθυπουργό είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο η προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους εταίρους, μετά από την έκθεση αξιολόγησης της Τρόικας.

Βάσει των τελευταίων πληροφοριών τα μέτρα μεταξύ άλλων αφορούν:

Στις ΔΕΚΟ, οι μειώσεις των μισθών θα φθάσουν το 30%.

Σε ό,τι αφορά την εφεδρεία, η εφημερίδα Τα Νέα αναφέρει ότι το οικονομικό επιτελείο έχει διαμορφώσει ένα ηπιότερο σενάριο που προβλέπει ότι η διάρκεια παραμονής των δημοσίων υπαλλήλων στην εφεδρεία θα είναι τρία χρόνια, με ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού τους στο 65% (έναντι του ενός έτους και του 60% σήμερα), ενώ θα εξαιρούνται από το μέτρο όσοι έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ.

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι και ο αριθμός αυτών που θα οδηγηθούν στην εφεδρεία επιχειρείται να είναι μικρότερος από ό,τι στο αρχικό σχέδιο και συγκεκριμένα να περιοριστεί στους 35.000, έναντι 45.000.

Όσον αφορά στη μείωση των αμοιβών στα ειδικά μισθολόγια, φαίνεται πως παγώνει για φέτος, αφού κρίθηκε ότι τα 200 εκατ. ευρώ μπορούν να βρεθούν από λειτουργικές δαπάνες. Δεν ισχύει βέβαια το ίδιο, για τα έτη 2013 και 2014.

Οι μειώσεις στις συντάξεις είναι σκληρές, αφού για πρώτη φορά θα επιβληθούν περικοπές σε συντάξεις κάτω από τα 1.000 ευρώ (με εξαίρεση την κατάργηση των δώρων – επιδομάτων). Σύμφωνα με τον πλέον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Βρούτση, οι μειώσεις δεν θα ξεκινήσουν από το 700 ευρώ. Πιθανότητα να ξεκινούν από τα  800 ευρώ, και να είναι κλιμακωτές, ξεκινώντας από 2% και φθάνοντας ή και ξεπερνώντας τ 15% στις περιπτώσεις των υψηλών συντάξεων.

Οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών του Δημοσίου θα είναι πολύ περισσότερες από 250 που είχε αρχικά ανακοινωθεί, αγγίζοντας το στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ανάμεσα σε οργανισμούς που θα συγχωνευτούν συγκαταλέγονται  ΑΕΙ και ΤΕΙ (με των κωδικό Αθηνά), νοσοκομεία και δημοτικές επιχειρήσεις.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τους ΟΤΑ βάσει του σχεδίου Καλλικράτης, θα πρέπει να καταργηθούν, περίπου, 1.200 αναπτυξιακές εταιρείες δήμων.

Μεγάλες είναι οι περικοπές στην υγεία, που ίσως ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ. Δεν αποκλείεται να αποφασιστεί αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων τα νοσήλια, προκειμένου να μπει φρένο στις απαιτήσεις της Τρόικας για πλαφόν κοντά στα 1.500 ευρώ στις ετήσιες δαπάνες υγείας κατά άτομο.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.