ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΝ ΓΛΥΤΩΝΟΥΝ ΟΥΤΕ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΟΓΑ

Ούτε οι χαμηλοσυνταξιούχοι του ΟΓΑ θα γλυτώσουν από τις περικοπές. Κόβονται  30 ευρώ από τους υπερήλικες  που λαμβάνουν σύνταξη από τον Οργανισμό. Για όλους τους υπόλοιπους κόβονται τα δώρα – επιδόματα. Σε διαθεσιμότητα 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Άλλαξε το μίγμα, αυγατίζει και το φορο-πακέτο.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Παρ’ ότι τελικά, φαίνεται πως πρωθυπουργός και υπουργός οικονομικών συμφώνησαν στο σκληρό πακέτο, με αμπαλάζ τη διάσωση των αναπηρικών επιδομάτων, «αυγατίζει» και το φορο-πακέτο.

Λίγες ώρες πριν την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το «μίγμα» των επώδυνων μέτρων της επόμενης διετίας άλλαξε. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπ. Οικονομικών αποκάλυψε ότι η περιστολή δαπανών «κλείδωσε» στα 10,5 δισ. και το 1 δισ. που απομένει -θα ζητηθεί από την τρόικα- να μεταφραστεί σε νέους φόρους!!!

 

Στο τραπέζι παραμένει το θέμα της …απομάκρυνσης κρατικών υπαλλήλων ενώ τα δώρα «κόβονται μαχαίρι» σε κρατικούς υπαλλήλους και συνταξιούχους.
Οι νέες ανατροπές στο πακέτο των 13,5 δισ. θα τεθούν υπό συζήτηση στην σύσκεψη των  πολιτικών αρχηγών, ενώ δεν έχουν ακόμα τεθεί προς έγκριση στην Τρόικα. Την τελική πρόταση θα παρουσιάσει λίγη ώρα αργότερα ο στενός συνεργάτης του Γιάννη Στουρνάρα κ.Πάνος Τσακλόγλου στους κυρίους Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς, στο Euroworking Group όπου θα συμμετέχουν και θα αναμένουν ενημέρωση μαζί με τους εκπροσώπους όλων των κρατών της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, από ελληνικής πλευράς «κλείδωσαν» μέτρα περικοπών κρατικών δαπανών ύψους 10,5 δισ. ευρώ (εκ των οποίων 7,5 δισ. μισθοί και συντάξεις) αν και το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα επιβάλλει περικοπές 11,5 δισ. Το 1 δισ. που λείπει, όπως προϊδέαζαν αρμόδιες πηγές, πιθανότατα θα εξευρεθεί από πρόσθετα φορολογικά μέτρα που, εφόσον συναινέσει η Τρόικα, θα φτάσουν στα 3 δισ (αντί 2 δισ. που σχεδιαζόταν αρχικά) για να καλυφθεί το "πακέτο" των 13,5 δισ. ευρώ.

Από τις περικοπές του 1 δισ. που γίνονται… φόροι, αυτά φαίνεται να διασώζονται τα αναπηρικά επιδόματα, αλλά πιθανότατα να αποφευχθούν και οι περικοπές στα δώρα των συνταξιούχων του ΟΓΑ. Επίσης διαφαίνεται πως δεν θα χάσουν το ΕΚΑΣ όσοι ξεπερνούν τα 64 χρόνια αντί των 65 ετών που είχε τεθεί αρχικά ως κατώτατο όριο ηλικίας για τη χορήγησή του επιδόματος.

Ωστόσο αυτά που θα υιοθετηθούν άμεσα, είναι:

-αύξηση του ορίου ηλικίας στα 67 από τα 65
-κόψιμο σε κύριες και επικουρικές συντάξεις 2-10% από τα 1000 ευρώ
μικτά και πάνω.
- κατάργηση 13ης και 14ης σύνταξης
- κατάργηση των δώρων και των επιδομάτων αδείας στο δημόσιο.
-περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων ή και πλήρης κατάργησή τους με εισοδηματικά κριτήρια.

Αλλά και στο μέτωπο των φόρων αναμένεται μεγάλη επιβάρυνση, κυρίως των
ελευθέρων επαγγελματιών. Προωθούνται μέτρα όπως:

- φόρος 30% και από το πρώτο ευρώ χωρίς αφορολόγητο όριο για
επαγγελματίες και επιτηδευματίες εν γένει.
- λιγότερα φορολογικά κλιμάκια για περισσότερο φόρο εισοδήματος στα
μεσαία και υψηλά εισοδήματα (με μεγαλύτερη επιβάρυνση από τα 30.000 ή
και τα 20.000 ευρώ και άνω).
- κατάργηση φοροαπαλλαγών και
- πλήρης κατάργηση κάθε αυτοτελούς φορολόγησης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.