ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΔΙΑΚΟΠΕΙ

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία έχουν στην πράξη διακοπεί δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι. 

Ο κ.Ρομπάι παραδέχθηκε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για τη διεύρυνση έχουν σχεδόν διακοπεί, ζητώντας παράλληλα τη συνέχιση των «εντατικών επαφών των Βρυξελλών με την Άγκυρα.

Μιλώντας ενώπιον των πρεσβευτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες ο κ. Ρομπάι ζήτησε τη διατήρηση «συστηματικών και εντατικών επαφών» με την Τουρκία, την οποία θα επισκεφθεί στις αρχές του 2013.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε επίσης ότι οι προσπάθειες για τη διεύρυνση της ΕΕ συνεχίζονται παρά τα αισθήματα κόπωσης που κυριαρχούν σε μεγάλο τμήμα της ευρωπαϊκή κοινής γνώμης. «Η διεύρυνση συνεχίζεται», κυρίως προς τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, μία περιοχή όπου «όλες οι χώρες δεν έχουν παρά μία ελπίδα: να ενταχθούν μία ημέρα στην ΕΕ, στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Μετά τη Σλοβενία το 2004, η Κροατία θα είναι η δεύτερη από τις έξι πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίας που θα ενταχθεί στην Ενωση, ενώ έχουν αρχίσει οι διαπραγματεύσεις με το Μαυροβούνιο και η Σερβία επιδιώκει να αποκτήσει το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξιν χώρας.

Ο Χέρμαν βαν Ρομπάι δήλωσε ότι θα επισκεφθεί το επόμενο σαββατοκύριακο το Σαράγεβο και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.