ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ «ΚΟΠΗΚΑΝ» ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

Δέκα «κολασμένες» εβδομάδες ξεκινούν για την Αθήνα: Δεν το «κουνάει» η τρόικα που παίρνει «αγκαζέ» τον Γιάννη Στουρνάρα και μεταβαίνει στην Λευκωσία για το Eurogroup. «Βέτο» από τους πιστωτές για μέτρα 1,5- 2 δισ. ευρώ.


Του Βαγγέλη Δουράκη

Σκληρό είναι το παζάρι με τους πιστωτές, αλλά τα χρονικά περιθώρια στενεύουν καθώς το πακέτο λιτότητας των 11,5 δισ. «θα έπρεπε να έχει κλείσει… χθες» όπως έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Τα κόμματα της συγκυβέρνησης έχουν κομίσει τις προτάσεις τους για να γίνουν πιο «λάιτ» οι περικοπές που προωθούνται: Το ΠΑΣΟΚ ζητά να μην μπει «μαχαίρι» στα επιδόματα αναπηρίας και τα δώρα των εργαζομένων στον στενό δημόσιο τομέα: Εκτιμά μάλιστα ότι τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων έχουν υποεκτιμηθεί από την τρόικα και θεωρεί ότι έχει εξοικονομηθεί ένα ποσό της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ ικανό για να διασώσει χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Η Δημοκρατική Αριστερά έχει ήδη παραδώσει μια λίστα με ισοδύναμα μέτρα με στόχο να αποφευχθούν μεγάλες μειώσεις στις κύριες συντάξεις, αλλά και η διακοπή της χορήγησης του ΕΚΑΣ σε συνταξιούχους κάτω των 65 ετών.

Από την πλευρά της, η τρόικα δεν κάνει αποδεκτές προτάσεις που αντιστοιχούν σε ποσό 1,4 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα:

• Στην περικοπή  φαρμακευτικών δαπανών  που αφορούν τον ΕΟΠΥΥ με στόχο την εξοικονόμηση περίπου 450 εκατ. ευρώ. Ειδικά την περίοδο αυτή όπου τα χρέη του ΕΟΠΠΥ προς τους φαρμακοποιούς και τα νοσοκομεία έχουν εκτοξευτεί, η τρόικα θεωρεί ότι η κυβέρνηση, ακόμα και αν προτείνει περικοπές στην υγεία, στην πράξη δεν θα τις εφαρμόσει ποτέ για να μην οξυνθούν ακόμα περισσότερο οι κοινωνικές αντιδράσεις.

• Στο «ψαλίδι» 500 εκατ. ευρώ από τις αμυντικές δαπάνες. Η τρόικα θεωρεί αμφίβολο το να πραγματοποιηθούν οι προτεινόμενες μεταθέσεις πληρωμών στα εξοπλιστικά προγράμματα. Τα συμβόλαια άλλωστε που υπογράφει η χώρα έχουν «δικλίδες» που δεν αποκλείεται να εμποδίσουν τις μεταθέσεις πληρωμών.

• Στο «μαχαίρι» σε καταναλωτικές και λειτουργικές δαπάνες του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα κατά 500 εκατ. ευρώ. Αν κυβέρνηση περικόψει και άλλο το πρόγραμμα των προμηθειών του δημοσίου τότε το μέτρο αυτό θα γυρίσει «μπούμερανγκ» καθώς με το τρόπο αυτό πιέζεται και άλλο η αγορά που ήδη ασφυκτιά από την έλλειψη ρευστότητας.

Αμφιβολίες εκφράζει και για το μέτρο της εφεδρείας το οποίο στην προηγούμενη εκδοχή του δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και ζητά απευθείας απολύσεις από τον δημόσιο τομέα. Σοβαρές είναι οι ενστάσεις και για τα έσοδα για φοροδιαφυγή (έχουν προϋπολογιστεί στα 3,2 δισ. ευρώ.

Το «μπρα ντε φερ» της Αθήνας με τους πιστωτές της θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη, αφού την επομένη η τρόικα θα μεταβεί μαζί με τον Γιάννη Στουρνάρα στην Λευκωσία για το Eurogroup, όπου και θα πρέπει να έχει ένα μεγάλο –αν όχι ολόκληρο- «κομμάτι» των μέτρων.

Από εκεί και πέρα θα αρχίσει ένας αγώνας δρόμου, με τους δανειστές μας να πρέπει να συντάξουν την έκθεση βιωσιμότητας τους ελληνικού χρέους: Υπολογίζεται αυτή η διαδικασία –εκτός εξαιρετικού απροόπτου- να έχει ολοκληρωθεί έως τις 8- 10 Οκτωβρίου και η νέα σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της Ευρώπης, στα μέσα του επόμενου μήνα, να ανάψει το «πράσινο φως» για την δόση του δανείου στήριξης. Αν όλα πάνε καλά αρχές Νοεμβρίου θα κλείσει αυτό των διάστημα των δέκα «κολασμένων» εβδομάδων και θα ανοίξει ο δρόμος για ίσως και διετή παράταση του μνημονίου.

Διαβάστε επίσης: ΘΡΙΛΕΡ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ- ΣΒΗΝΟΥΝ ΚΑΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΑΘΗΝΑ-ΤΡΟΪΚΑ

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Pingback: «ΖΟΡΙΖΟΥΝ» ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ – ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΕ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ Η ΤΡΟΪΚΑ | Matrix 24 10/09/2012

    […]  ΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ «ΚΟΠΗΚΑΝ» ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ […]

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.