ΥΓΕΙΑ

ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ

Νέο μαχαίρι στη φαρμακευτική δαπάνη ζητάει η τρόικα, που απαιτεί περισσότερα λουκέτα σε νοσοκομειακές δομές.

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Καθόλου καλά νέα επιφυλάσσουν για την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας οι εκπρόσωποι της τρόικα, οι οποίοι ζητούν μεγαλύτερες περικοπές στη φαρμακευτική δαπάνη και περισσότερα λουκέτα σε νοσοκομεία.

Ο στόχος των 2,88 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη φαρμακευτική δαπάνη έχει από καιρό χαθεί, αν και σχεδόν από τις αρχές του έτους η τρόικα ζητούσε μεγαλύτερο μαχαίρι. Από το Φεβρουάριο οι απαιτήσεις των δανειστών μας έθεταν στο όριο της δαπάνης στα 2 με 2,1 δισεκατομμύρια. Η αποτυχία των προσπαθειών της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας να τη διατηρήσουν σε αυτά τα επίπεδα επαναφέρει τις αξιώσεις της τρόικα για περιστολή σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, ώστε να μην ξεπερνάει τα δύο δισεκατομμύρια.

Στην κατεύθυνση της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης θα κινηθεί το Νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκου, το οποίο εκτιμάται από το Υπουργείο ότι θα εξοικονομήσει περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, η Αριστοτέλους στοχεύει και στον περιορισμό της υπερσυνταγογράφησης, με πρόσφατη αναφορά στο θέμα του Υπουργού, Α. Λυκουρέντζου από τη Βουλή.

Την ίδια ώρα, δεν φαίνεται να ικανοποιεί τους τροϊκανούς η συγχώνευση των 600 κλινικών στις οποίες έχει προχωρήσει το Υπουργείο Υγείας και απαιτεί κλείσιμο νοσοκομείο, ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα και στη νοσοκομειακή δαπάνη.

 

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Pingback: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΑΓΟΡΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ | Matrix 24 11/09/2012

    […] ο Υπουργός Υγείας ανέφερε, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του matrix24,  πως πρέπει να μειωθούν οι δαπάνες, κυρίως οι […]

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.