ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ – ΔΙΚΑΖΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ

Ελεύθερος αφέθηκε μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του για παραβίαση προσωπικών δεδομένων και αύριο το μεσημέρι αναμένεται να δικαστεί στον αυτόφωρο μονομελές πλημμελειοδικείο Αθηνών.

Κατά την έξοδό του από το εισαγγελικό γραφείο έγινε δεκτός με χειροκροτήματα από παριστάμενους, που είχαν σπεύσει να του συμπαρασταθούν.

Από την εισαγγελία πέρασαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ρένα Δούρου, Παναγιώτης Κουρουπλής και Βασίλης Καπερνάρος, ο οποίος είναι και συνήγορος υπεράσπισιης.

«Διυλίζουν την σύνταξη και καταπίνουν την λίστα», δήλωσε ο Κώστας Βαξεβάνης, ο οποίος χαρακτήρισε νομικό τερτίπι την εναντίον του ποινική δίωξη. Οι συνήγοροι υπεράσπισής του, Βασίλης Καπερνάρος και Χάρης Οικονομόπουλος υποστήριξαν ότι βάλλεται η ελευθεροτυπία και αντέτειναν ότι η δικαιοσύνη δεν κινήθηκε με τον ίδιο τρόπο όταν μεγάλη εφημερίδα δημοσίευσε ονόματα καλλιτεχνών για φοροδιαφυγή.Παρόντες ήταν και ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Γιώργος Σαββίδης και μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.

Περί τις 12.00 είχε προσαχθεί στον Εισαγγελέα ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης. Στα δικαστήρια της Ευελπίδων έχουν δώσει το «παρών» δέκα άτομα για συμπαράσταση μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Το πρωί, με μηνύματα που ο ίδιος δημοσίευσε στο τουίτερ, δημοσιοποίησε τη διεύθυνση του φιλικού σπιτιού στο οποίο βρισκόταν και λίγο αργότερα ανακοίνωσε ότι αστυνομικοί με τη συνοδεία εισαγγελέα προχώρησαν στη σύλληψή του.

Νωρίτερα, με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο δημοσιογράφος γνωστοποιούσε ότι βρίσκεται σε φιλικό σπίτι και δήλωνε πως θα εμφανιστεί από μόνος του στην Εισαγγελία.

Στο βίντεο ο Κώστας Βαξεβάνης κάνει λόγο για πρωτοφανή κινητοποίηση των αρχών και παραθεσμική λειτουργία, με στόχο τη σύλληψή του. Απαντώντας στην κατηγορία που αντιμετωπίζει περί παραβίασης προσωπικών δεδομένων, υποστηρίζει ότι δεν ευσταθεί αφού, όπως αναφέρει, οι συναλλαγές με τις τράπεζες δεν αποτελούν προσωπικό δεδομένο, ενώ δεν υπάρχουν ποσά δίπλα στα ονόματα που φιγουράρουν στη λίστα.

Μόλις το επίμαχο τεύχος του περιοδικού HOT DOC δημοσιεύτηκε, σχηματίστηκε δικογραφία και αυτεπαγγέλτως κινήθηκε η εισαγγελική Αρχή ζητώντας τη σύλληψη του δημοσιογράφου στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας που λήγει απόψε το βράδυ.

Το δημοσίευμα πάντως προκαλεί σειρά ερωτημάτων, με πρώτο και βασικότερο, αν η λίστα που γνωστοποιεί ταυτίζεται με την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ.

Στην «λίστα Βαξεβάνη» υπάρχουν 2059 ονόματα και αναφέρονται καταθέτες χωρίς κανένα άλλο στοιχείο, όπως ποσά ή ημερομηνία κατάθεσης, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αναφέρονται και οι ιδιότητες των δικαιούχων.

Οι καταθέτες που εμφανίζονται στην λίστα σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν ύποπτοι φοροδιαφυγής ή ότι έχουν τελέσει κάποιο άλλο αδίκημα.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες η λίστα αναφέρεται σε καταθέσεις μέχρι το 2008, κάτι που την καθιστά «τρύπια», καθώς έκτοτε μπορεί να έχουν υπάρξει αλλαγές στις καταθέσεις. Επιπλέον, περιλαμβάνει ακόμα και ονόματα ανθρώπων που δεν είναι εν ζωή.

Παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ

Για πράξη ακραία πολιτικής σκοπιμότητας με ανίσχυρο νομικό περίβλημα κάνει ο λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, λίγο μετά την σύλληψη του δημοσιογράφου. Επισημαίνει μάλιστα ότι «συνιστά πρόκληση προς την ελληνική κοινωνία, οι πολιτικοί υπεύθυνοι της συγκάλυψης και της διαφθοράς να απολαμβάνουν της νομικής ασυλίας, την ίδια στιγμή που οι δημοσιογράφοι που υπηρετούν και εκφράζουν, μέσα από τη δουλειά τους, την ανάγκη της διαφάνειας και της αποκάλυψης, αντιμετωπίζονται ως επικίνδυνοι εγκληματίες». Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει λέγοντας: «Πρόκειται για άλλο ένα σημάδι έκπτωσης της λειτουργίας της δημοκρατίας στην Ελλάδα του μνημονίου».

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΤΑ 2059 ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΚΑΤΑ ΒΑΞΕΒΑΝΗ – ΕΝΤΑΛΜΑ ΓΙΑ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.