ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ειρωνικά σχόλια εντός, συνθήματα εκτός

Πολεμικό κλίμα εντός και εκτός Βουλής

Έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην εισήγηση Στουρνάρα να προχωρήσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.
Πολεμικό  κλίμα εντός και εκτός Βουλής

Την ώρα που οι διαδηλωτές φώναζαν έξω από το Κοινοβούλιο συνθήματα κατά των μέτρων και της κυβέρνησης, η διαδικασία στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων δυναμιτίστηκε από την προειδοποίηση του υπουργού Οικονομικών ότι αν δεν εκταμιευθεί άμεσα η δόση η χώρα μπορεί να οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία.

Επαίσχυντη την επιχειρηματολογία του υπουργού Οικονομικών χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης. Μίλησε επίσης για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα και χαρακτήρισε αντισυνταγματική τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Να δείξουν όλοι, πολιτικές δυνάμεις και Βουλή, ότι λειτουργούν συντεταγμένα, ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοϊδης χαρακτηρίζοντας ακραίες τις φράσεις για μνημονιακή δικτατορία και κρίσιμες τις στιγμές για τη χώρα στις οποίες πρέπει όλοι να σταθούν με σοβαρότητα.

Η παρέμβαση του αντιμετωπίστηκε με ειρωνεία από τον βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότη Μαριά που παρατήρησε ότι κανείς δεν έχει άλλοθι να πει αργότερα ότι δεν πρόλαβε να διαβάσει και αυτό το Μνημόνιο αλλά το ψήφισε.

Εμείς προσχωρούμε στη διαδικασία του κατεπείγοντος, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης και κάλεσε όσους μιλούν για πραξικόπημα και δυναμιτίζουν τη συζήτηση να καταθέσουν προτάσεις και να βοηθήσουν ώστε να διατηρηθεί μια λαϊκή κουλτούρα.

Τραγική διαχείριση κατήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Η. Παναγιώταρος και τάχθηκε κατά της διαδικασίας του κατεπείγοντος.

Δριμύ κατηγορώ εξαπέλυσε και ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ που αναρωτήθηκε ποιον πάει να τρομοκρατήσει ο κ. Στουρνάρας με την απειλή της άτακτης χρεοκοπίας, «τους νέους που είναι άνεργοι σε ποσοστό 60% ή τον εργαζόμενο που προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με 300 ευρώ το μήνα».

Η επιμονή του προέδρου της Επιτροπής Αντώνη Μπέζα στη διαδικασία του κατεπείγοντος αντιμετωπίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ με αμφισβήτηση στο πρόσωπό του.

Κατά των καυγάδων, υπέρ των μέτρων ο Άδωνις Γεωργιάδης

«Εγώ είμαι ειδικός στους καυγάδες αλλά δεν είναι η ώρα για τέτοιους χειρισμούς», σχολίασε τις φωνές από τα έδρανα της αντιπολίτευσης ο εισηγητής της ΝΔ στο νομοσχέδιο Α. Γεωργιάδης και κάλεσε όλες τις δυνάμεις να πουν την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Ό,τι δηλαδή δεν μπορεί να βρεθούν χρήματα από εξωτερικό δανεισμό και ότι αυτά που προβλέπει το νομοσχέδιο θα έπρεπε να είχαν γίνει πριν την ένταξη στο ευρώ για να αποφύγει η χώρα τη δεινή θέση στην οποία περιήλθε.

Ναι μεν αλλά από ΠΑΣΟΚ - πιέσεις στον Στουρνάρα για αλλαγές

Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιάννης Μανιάτης μπήκε επικεφαλής στη συζήτηση του νομοσχεδίου που ενσωματώνει τα δημοσιονομικά μέτρα. Από ρόλο εισηγητή ο κ. Μανιάτης, πριν από λίγο είπε ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μέτρα εκβιαστικά που επέβαλε η τρόικα, ιδίως για τα εργασιακά τα οποία όμως θα έπρεπε να έχουν κλείσει από τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τον κ. Στουρνάρα να κάνει πίσω σε διατάξεις όπως η περικοπή του δώρου του ΟΓΑ, το ΕΚΑΣ για το οποίο ανέφερε ότι οι αλλαγές θα πρέπει να έχουν ισχύ σε όσους βγουν στη σύνταξη από εδώ και πέρα και να μην θίξουν επ΄ουδενί ανήλικα παιδιά που έχουν χάσει τους γονείς τους. Ζήτησε επίσης οι περικοπές των συντάξεων να μην μπούνε στο ίδιο τσουβάλι (για κύριες και επικουρικές) και να μην υπάρξουν ισομερείς μειώσεις στα εφάπαξ.

Ο κ. Μανιάτης ζήτησε ειδική μέριμνα για τις μειώσεις μισθών σε κάποιες ΔΕΚΟ (σ.σ. έκανε ειδική αναφορά στην ΕΘΕΛ που έχει πολλούς οδηγούς με βασική εκπαίδευση) καθώς για το προσωπικό που δεν θα έχει πτυχία και τυπικά προσόντα, θα τους οδηγήσουν οι μειώσεις σε αφανισμό. Τέλος σε αυστηρό τόνο κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών να αποσύρει το συνυποσχετικό με τους εφοπλιστές ή να το αναδιατυπώσει με τρόπο που να πείθει τους βουλευτές ότι δεν κρύβεται πίσω το αποτέλεσμα εξωθεσμικής πίεσης.

Στουρνάρας: Βρείτε εσείς τα ισοδύναμα!

Στη θεωρία του μονόδρομου επέμεινε ο υπυοργός Οικονομικών. «Πρέπει να υπογραμμίσω ότι αναγνωρίζω ότι για τα 13,5 δισ. δεν υπάρχει εύκολος τρόπος για να βρεθούν», είπε, καλώντας όμως την αντιπολίτευση να δώσει προτάσεις για ισοδύναμα μέτρα - κι ας ήταν ο Αντώνης Σαμαράς εκείνος που είχε σηκώσει τη σημαία των «ισοδύναμων» πριν τις εκλογές.

«Να φύγουμε εμείς κ. Στρατούλη. Αλλά τι προτάσεις έχετε; Κάντε μου προτάσεις που να κρατάνε την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Αφήστε τους αφορισμούς και καταθέστε προτάσεις. Είμαι υπουργός Οικονομικών και ασκώ υπεύθυνη πολιτική και όχι ανεύθυνη πολιτική όπως εσείς. Πάτε να κάνετε την Ελλάδα Βόρεια Κορέα», είπε ο Γ. Στουρνάρας, απαντώντας σε επίθεση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Στρατούλη. Ο τελευταίος είχε τονίσει πως «κανείς δεν τόλμησε, ούτε καν οι κατοχικές κυβερνήσεις, από το 1935 να αλλάξουν την γενική εθνική συλλογική σύμβαση, Ούτε ο Τσολάκογλου δεν το έκανε».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.