ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τρέχουν» να βρουν φόρμουλα για το χρέος

Σκοτσέζικο ντους με τη δόση

Τί κι αν η Αθήνα «σφράγισε» τις επώδυνες αξιώσεις των πιστωτών της; Η Ευρώπη δηλώνει ανέτοιμη να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 31,5 δισ. ευρώ, παρ' ότι στενεύουν τα περιθώρια.
Σκοτσέζικο ντους με τη δόση

Του Βαγγέλη Δουράκη

Αν δεν βρεθεί λύση και για το χρηματοδοτικό κενό που προκύπτει από την επιμήκυνση, αλλά και για την ελάφρυνση του χρέους δύσκολα θα υπάρξουν αποφάσεις στο Eurogroup της Δευτέρας.

Όλοι «τρέχουν» να προλάβουν τις προθεσμίες, με αβέβαιο όμως αποτέλεσμα:  Ήδη η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους τέθηκε στο μικροσκόπιο  των επικεφαλής των Οργανισμών Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους της Ευρώπης (EFC Sub- Committee on EU Sovereign Debt Markets)  στις Βρυξέλλες.

Στα σενάρια που εξετάστηκαν ως πιθανές «φόρμουλες» ήταν η μείωση των επιτοκίων των δανείων που έχει χορηγήσει η Ευρωζώνη στην Ελλάδα, η επιστροφή του κέρδους που αποκομίζει η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα, η διετής επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και η παράταση της προθεσμίας για την επίτευξη βιώσιμου χρέους ως το 2022, αλλά και οι τρόποι κάλυψης μέρος του χρηματοδοτικού κενού της διετίας 2014- 2016.
Πηγές προσκείμενες στις συζητήσεις, εκτιμούν πάντως ότι οι Ευρωπαίοι προσανατολίζονται σε μείωση των επιτοκίων κοντά στο 1% στα υφιστάμενα δάνεια που λαμβάνει η Ελλάδα, αλλά και σε διπλασιασμό του χρόνου αποπληρωμής τους, έως και τα 30 έτη.

Οι ίδιες πηγές διαμηνύουν πως οι δύο συγκεκριμένες επιλογές που εξετάζονται έχουν στόχο τη σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.
Μάλιστα οι Ευρωπαίοι απορρίπτουν πως στο τραπέζι των συζητήσεων υπάρχει σχέδιο για νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Βρυξέλλες όμως και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο  έχουν διάσταση απόψεων τόσο όσον αφορά στο μέγεθος του ελληνικού χρέους που πρέπει να μειωθεί, όσο και στο ρυθμό που πρέπει να ακολουθηθεί για τη μείωσή του... Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον δείχνουν να έχουν απόκλιση από 5 έως 10% όσον αφορά στο στόχο μείωσης του ελληνικού χρέους έως το 2020.

«Μέτωπο» έχει ανοίξει η Κριστίν Λαγκάρντ και με τον Μάριο Ντράγκι: Η επικεφαλής του ΔΝΤ σε κάθε ευκαιρία επαναφέρει το ζήτημα της διαγραφής χρέους από τον επίσημο τομέα (ουσιαστικά δηλαδή από την ΕΚΤ) τουλάχιστον για ποσό της τάξης των 35-45 δισ. ευρώ.

Στο τραπέζι παραμένει όμως και το θέμα των 50 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών  τραπεζών. Το ποσό αυτό σήμερα έχει «φορτωθεί» στο δημόσιο χρέος, αλλά στο μέλλον θα μπορούσε να θεωρηθεί υποχρέωση των ίδιων των τραπεζών

Για να προχωρήσει όμως ένα τέτοιο σχέδιο απαραίτητη προϋπόθεση είναι -όπως λένε έγκυροι χρηματοοικονομικοί κύκλοι- να συσταθεί και να λειτουργήσει η Ενιαία Τραπεζική Αρχή, κάτι που αναμένεται να γίνει το 2013.

Επιπλέον, η Αθήνα θα πρέπει «να δείξει καλή διαγωγή», προκειμένου να ανάψει το «πράσινο φως» για την διαγραφή των 50 δισ. από το δημόσιο χρέος  με ταυτόχρονη «μεταφορά» τους στις πλάτες των τραπεζών.  Θεωρητικά, λοιπόν, η Αθήνα θα μπορούσε να διαγράψει μέχρι και 95 δισ. ευρώ χρέους!

Να σημειωθεί πάντως ότι στην συνεδρίαση του EFC «κουβέντα» έγινε και για την πληρωμή των ομολόγων που λήγουν την άλλη Παρασκευή 16 Νοεμβρίου και τα οποία κατέχει η ΕΚΤ. Αυτά αναμένεται να καλυφθούν «εκ των έσω», με ειδική έκδοση εντόκων γραμματίων την Τρίτη 13 Νοεμβρίου που θα καλυφθεί κυρίως από ελληνικές τράπεζες.

Σήμερα θα υπάρξει και τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.