ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μας «κόβουν» και την βοήθεια…

«Σφαγή» 8,8 δισ. ευρώ και στα κοινοτικά κονδύλια για την Ελλάδα

Με «κουτσουρεμένα» κοινοτικά κονδύλια θα κληθεί να πορευτεί η Ελλάδα την επόμενη εξαετία, σε μια περίοδο που θα επιχειρεί να βγει από την ύφεση.
«Σφαγή» 8,8 δισ. ευρώ και στα κοινοτικά κονδύλια για την Ελλάδα

Του Βαγγέλη Δουράκη

Μετά από μια 6ετία ύφεσης και με τις πληγές βαθιές στην εγχώρια οικονομία, η Ελλάδα θα πάρει λιγότερα κονδύλια από την Κοινότητα τα επόμενα χρόνια, αν και θα βρίσκεται σε μια προσπάθεια να σταθεί και πάλι στα πόδια της.

Στην Σύνοδο Κορυφής οι αρχηγοί των κρατών-μελών θα θέσουν επί τάπητος το σχέδιο Βαν Ρομπάι που μειώνει τον ύψους 1,047 τρισεκατομμυρίου ευρώ προϋπολογισμό για το 2014-2020 που προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά 75 δισεκ. Ευρώ.

Με βάση αυτές τις προτάσεις Ρομπάι  η χώρα μας από τα 20 δισ. ευρώ που δεσμεύτηκαν για λογαριασμό της την περίοδο 2007-2013  πέφτει για την εξαετία 2014-2020 στα 11,2 δισ. ευρώ, δηλαδή μια πτώση της τάξης του 44%!!

Η Ελλάδα, τα επόμενα 6 χρόνια θα παίρνει 1,5 δισ.  ευρώ λιγότερα τον χρόνο σε σχέση με αυτά που δεσμεύτηκαν την περίοδο 2007-2013!!

Ο Πρωθυπουργός θα χρειαστεί να δώσει μάχη  ώστε να αποφευχθεί η συρρίκνωση των κοινοτικών πόρων, στους οποίους, άλλωστε «ποντάρει» η Αθήνα για την πολυπόθητη ανάκαμψη.

Ζυμώσεις θα γίνουν στις Βρυξέλλες και για τη δόση, αλλά και για τη «διευθέτηση» του ελληνικού χρέους.

Η Σύνοδος αυτή εξαιτίας της πρότασης για μείωση του προϋπολογισμού, έχει «διχάσει» την ευρωζώνη και έχει φέρει απέναντι για ακόμη μία φορά Βόρειους και Νότιους: Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μίλησε μάλιστα για την πιθανότητα να πραγματοποιηθεί μια νέα ΣΑύνοδος Κορυφής στις αρχές του 2013 ώστε να βρεθεί μια συμφωνία για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020, σε περίπτωση αποτυχίας αυτή την εβδομάδα.

Στις προτάσεις Ρομπάι αντιδρά και η Κομισιόν και είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο:

«Κάθε δισεκατομμύριο που αφαιρείται (από τον πολυετή προϋπολογισμό) σημαίνει ότι 4.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις στερούνται χρηματοδοτήσεων, 600 ερευνητές και οι ομάδες τους δεν μπορούν πλέον να συνεχίσουν τις εργασίες τους»

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.