ΕΛΛΑΔΑ

Αντιδρά η επιστημονική κοινότητα

Το ΕΚΚΕ «θύμα» των συγχωνεύσεων

Στο χωνευτήρι των συγχωνεύσεων, χωρίς λογική και ουσία, κινδυνεύει να χαθεί το ερευνητικό έργο του ΕΚΚΕ.
Το ΕΚΚΕ «θύμα» των συγχωνεύσεων

Σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα τάσσεται υπέρ της διατήρησης της αυτοτέλειας και αυτονομίας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, που σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, πρέπει να συγχωνευθεί με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Οι επιστήμονες του ΕΚΚΕ, έχουν επανειλημμένα και προς όλους τους υπεύθυνου, τονίσει ότι  η συγχώνευση αυτή δεν θα έχει θετικό οικονομικό αποτέλεσμα, δεδομένου ότι δεν δημιουργείται καμία οικονομία κλίμακας ούτε σε επίπεδο διοίκησης, ούτε σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, αλλά ούτε και σε επίπεδο υποδομών, οι οποίες οριακά καλύπτουν τις ανάγκες του κάθε φορέα.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που αναφέρει ο διευθυντής του ΕΚΚΕ, καθηγητής Θωμάς Μαλούτας σε επιστολή του προς την κυβέρνηση, κυρίως δε, το αρμόδιο υπουργείο αλλά και το υπουργείο Παιδείας, ότι η προωθούμενη συγχώνευση δεν συνιστά  ούτε λειτουργικό εξορθολογισμό, αφού τα γνωστικά πεδία που υπηρετούνται από τα δύο Κέντρα δεν παρουσιάζουν επικαλύψεις. «Πρόκειται για μια αδιέξοδη κίνηση που ακολουθεί τις πρόσφατες εσωτερικές συγχωνεύσεις Ινστιτούτων στα Ερευνητικά Κέντρα, οι οποίες είχαν μηδενικά –αν όχι αρνητικά– αποτελέσματα» γράφει εκ μέρους σύσσωμου του Δ.Σ. του Κέντρου ο κ. Μαλούτας.

Και επισημαίνει, τα σημαντικά εμπόδια για την υλοποίηση της συγχώνευσης,  όπως το διαφορετικό θεσμικό καθεστώς το οποίο τα διέπει– που δημιουργεί δυσκολίες, δυσανάλογες προς το αναμενόμενο αποτέλεσμα του εγχειρήματος.

Επιπροσθέτως, μια τέτοια συγχώνευση συνιστά και «αντιδημιουργική καταστροφή», με την έννοια ότι φορείς όπως το ΕΚΚΕ και το ΕΙΕ έχουν ως βασικό περιουσιακό τους στοιχείο το όνομα και την ταυτότητα που έχει δημιουργήσει η 50χρονη επιτυχής λειτουργία τους. Η δυνατότητά τους να τα διατηρήσουν, τουλάχιστον διακυβεύεται.

Οι εργαζόμενοι στο ΕΚΚΕ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, επεσήμαναν ότι στη κατεύθυνση της εξοικονόμησης πόρων, και τα δύο αυτά Ερευνητικά Κέντρα, όπως και τα υπόλοιπα που εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας, έχουν εδώ και καιρό περιστείλει τις δαπάνες τους σε τέτοιο βαθμό που η κρατική επιχορήγηση δεν καλύπτει πλέον ούτε τη μισθοδοσία  προσωπικού.

Υπέρ της διατήρησης του ΕΚΚΕ, τάσσεται και η Σύγκλητος του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και  Πολιτικών Επιστημών, επισημαίνοντας ότι η σχεδιαζόμενη συγχώνευση γίνεται υπό το κράτος μιας βιαστικής και ανορθολογικής διάθεσης περικοπής δαπανών και υπηρεσιών. Ειδικότερα:

1. Δεν έχει ακόμη εκπονηθεί συνολική μελέτη και οργάνωση της έρευνας στην Ελλάδα, ώστε η συγκεκριμένη ενέργεια να συνδέεται με μία εθνική στρατηγική περί έρευνας.

2. Οι κοινωνικές επιστήμες διαφοροποιούνται σε μεγάλο βαθμό από την τεχνολογική έρευνα που διενεργείται υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης.

3. Οι συγχωνεύσεις κέντρων και υπηρεσιών για την λυσιτελέστερη και οικονομικότερη λειτουργία τους είναι απολύτως επιθυμητή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, αυτό δεν επιτυγχάνεται, αφού ενώνονται δύο εντελώς διαφορετικές μονάδες, όπου απλώς η μία υπάγεται στην άλλη χωρίς καμία οικονομία κλίμακος.

4. Το ΕΚΚΕ παρέχει ερευνητικό έργο που δεν συνδέεται με καμία άλλη ερευνητική μονάδα από πλευράς αντικειμένου. Συνεπώς, το επιχείρημα περί ομοειδών αντικειμένων με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δεν ευσταθεί ούτε κατ’ ελάχιστον.

5. Η πρόταση αυτή πιθανόν να υποκρύπτει μία τάση συρρίκνωσης της κοινωνικής έρευνας στην Ελλάδα. Κι αυτό σε μία περίοδο κρίσης θεσμών και αξιών, όπου οι κοινωνικές επιστήμες καλούνται να παράσχουν σημαντικότατο έργο για την αναδιοργάνωση του κράτους, της κοινωνίας και της οικονομίας.

Υπέρ της διατήρησης της αυτονομίας του ΕΚΚΕ τάσσονται η Ελληνική Εταιρεία Πολιτικής Επιστήμης, Ελληνική Κοινωνική Εταιρεία, η ΠΟΣΔΕΠ, η Σύνοδος Πρυτάνεων, η ΠΟΕΕΚ, ευρωβουλευτές όπως η Ρόδη Κράτσα της ΝΔ, βουλευτές όπως ο Τάσος Κουράκης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο τομέας Παιδείας και Έρευνας της ΔΗΜΑΡ.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.